14. Oktobris 2022 13:39
Jaunumi
EUIPO Apelācijas padomes prezidenta un tās pārstāvju tikšanās ar Latvijas intelektuālā īpašuma tiesību jomas profesionāļiem

12. oktobrī darba vizītē Rīgā ieradās Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) Apelācijas padomes prezidents un eksperti. Vizītes mērķis – dalīties pieredzē ar Latvijas intelektuālā īpašuma (IĪ) jomas profesionāļiem un gūt plašāku ieskatu par Patentu valdes kā arī Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes darbību un aktualitātēm. 

Lietišķā sarunā ar Patentu valdes direktoru Agri Batalauski EUIPO Apelācijas padomes prezidents Žoao Negrao analizēja abu iestāžu sadarbības projektu gaitu un iezīmēja turpmākos aktuālos attīstības virzienus.  

Informatīvi piesātināts bija seminārs, kurā EUIPO eksperti Latvijas patentpilnvarniekiem un citiem preču zīmju pieteicēju pārstāvjiem, kā arī Patentu valdes un Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes speciālistiem sniedza izvērstu ieskatu Eiropas Savienības intelektuālā īpašuma tiesību regulējuma aktualitātēs, informējot arī par Apelācijas padomes lomu regulējuma konsekventā piemērošanā.  

Žoao Negrao savā prezentācijā iezīmēja Apelācijas padomes vīziju un misiju, īpaši akcentējot alternatīvas strīdu izšķiršanas iespējas, proti, strīdu risināšanu sarunu procedūrās, kas noslēdzas ar mierizlīgumu. Viņš arī akcentēja Latvijas Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes ieguldījumu Eiropas Savienības kopīgas intelektuālā īpašuma attīstības stratēģijas izstrādē. 

Piektās Apelācijas padomes priekšsēdētāja Virdžīnija Melgāra, analizējot konkrētus piemērus no apelāciju lietu izskatīšanas prakses, pievērsa uzmanību krāsu zīmēm, pudeļu formai u.c. telpiskām zīmēm, ģeogrāfiskiem nosaukumiem un apzīmējumiem, kas varētu būt pretrunā ar sabiedrisko kārtību vai vispārpieņemtajiem morāles principiem. Runājot par relatīvajiem pamatojumiem preču zīmju reģistrācijas atteikumam, Virdžīnija Melgāra iztirzāja alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu līdzību, vāju elementu lomu zīmju sajaukšanas iespējas izvērtēšanā un prasības attiecībā uz preču zīmes lietošanas pierādīšanu. 

Apelācijas padomes ieguldījumu preču zīmju un dizainparaugu tiesību piemērošanā, kā arī alternatīvas strīdu izšķiršanas iespējas ziņojumos izklāstīja Otrās Apelācijas padomes priekšsēdētājs Svens Stūrmans un projektu vadītāja Janka Budovičova. 

Tiekoties ar Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāju Daci Liberti, Attīstības un starptautiskās sadarbības departamenta direktori Terēzi Vētru un Patentu valdes rūpnieciskā īpašuma ekspertiem, EUIPO Apelācijas padomes delegācijas pārstāvji iepazinās ar intelektuālā īpašuma tiesību aktualitātēm Latvijā, atzinīgi novērtēja šogad īstenotās iestāžu sadarbības aktivitātes un vienojās par turpmākajiem attīstības, pieredzes apmaiņas un izglītības projektiem. 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties