24. Oktobris 2022 10:55
Jaunumi
TIEŠRAIDE: Seminārs un grāmatas "Eiropas Savienības Tiesas interpretācijas metodes" atvēršana

24. oktobrī darba vizītē Latvijā atrodas Eiropas Savienības Tiesas priekšsēdētājs Kūns Lēnartss (Koen Lenaerts) un Eiropas Savienības Tiesas tiesnese, Rīgas Juridiskās augstskolas profesore Ineta Ziemele. Darba vizītes ietvaros amatpersonas tiksies ar Valsts prezidentu Egilu Levitu un Satversmes tiesas tiesnešiem. Rīgas Juridiskajā augstskolā notiks seminārs Latvijas juristiem un tiesību zinātņu studentiem, kura laikā tiks atvērta grāmata "Eiropas Savienības Tiesas interpretācijas metodes".

Eiropas Savienības Tiesas (EST) priekšsēdētāja Kūna Lenārtsa un Tiesas jurista Hosē Antonio Gutjeresa-Fonsa (José Antonio Gutiérrez-Fons) grāmatu latviešu valodā izdevusi Tiesu namu aģentūra. Grāmatas oriģinālā versija franču valodā "Les méthodes d’interprétation de la Cour de justice de l’Union européenne" izdota 2020. gadā un ieguvusi lielu atzinību Eiropas juristu vidū.

EST tiesnese, RJA profesore Ineta Ziemele ir šīs grāmatas zinātniskā redaktore, savukārt grāmatas tulkojumu latviešu valodā sagatavojuši EST un Eiropas Komisijā strādājošie Latvijas juristi: Ilona Čeiča (LL.M., grāmatas tulkojuma idejas autore un tulkotāju komandas vadītāja), Kristaps Bērziņš (LL.M.), Inese Kurme (LL.M.), Ritvars Lācis (Dipl. iur.), Aleksandrs Petrovs (LL.M.) un Ainārs Freimanis (LL.M.).

"Grāmatas tulkojuma latviešu valodā publicēšana ir pienesums ne tikai Eiropas Savienības tiesību zināšanu stiprināšanā Latvijā, bet tā sniedz ieguldījumu arī Latvijas tiesību teorijas modernizēšanā," stāsta grāmatas zinātniskā redaktore I. Ziemele.

"Grāmatas tulkošana sekmējusi arī Savienības tiesībās svarīgu jēdzienu un terminu pilnveidošanu latviešu valodā. Ir skaidrs, ka Latvijas dalība Savienībā bagātina latviešu juridisko valodu, taču pastāv arī nopietni riski latviešu valodā ieviest tai neraksturīgus terminus. Piederība vienotai Eiropas tiesiskai telpai, kuras viens no pamatprincipiem ir vienotība dažādībā, Latvijai ir ļoti svarīga, jo tā sekmē kvalitāti, valodu apgūšanu, citu Eiropas tiesību sistēmu iepazīšanu. Vienlaikus Savienības iestāžu latviešu valodas tulkošanas dienesti noteikti turpinās nopietnu darbu pie juridiskās terminoloģijas latviešu valodā attīstīšanas, ņemot vērā arī Latvijas institūciju, proti, Saeimas, Satversmes tiesas un Augstākās tiesas, vērtīgo pienesumu šajā jomā."

2022. gada decembrī apritēs 70 gadi kopš EST izveidošanas. "Nevaram iedomāties piemērotāku dāvanu dinamiskajai Latvijas juristu saimei kā iepazīšanos ar veidu, kādā tiesības interpretē viena no vissenākajām Eiropas Savienības iestādēm," norāda tās autori un tulkotāji.

Semināru, kas notiks angļu valodā RJA telpās, iespējams apmeklēt klātienē, iepriekš reģistrējoties ŠEIT.

Pasākums tiks translēts tiešsaistē RJA mājaslapā, Facebook lapā, kā arī portālā "Jurista Vārds".

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties