7. Novembris 2022 14:00
Jaunumi
Muitas, policijas un prokuratūras darbinieki seminārā apgūs efektīvas intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības metodes

8. novembrī jau sesto gadu norisināsies starptautisks seminārs muitas, policijas un prokuratūras darbiniekiem "Efektīvas intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības metodes".

Šīs apmācības nodrošina iespēju Latvijas tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem dalīties pieredzē, iepazīties ar labāko Eiropas praksi cīņai ar viltojumiem, kā arī sniedz iespēju paplašināt zināšanas par aktuālajām intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novēršanas metodēm.

Semināra dalībniekiem, klausoties Valsts policijas, Veselības inspekcijas, Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO), Eiropola un Eiropas biroja krāpšanas apkarošanai (OLAF) lektoru prezentācijās, būs iespēja uzzināt par jaunākajām tendencēm viltojumu izgatavošanā un labākās prakses piemēriem apjomīgu viltoto preču sūtījumu, tostarp medikamentu, atklāšanā. Tāpat semināra dalībnieki diskutēs un dalīsies pieredzē par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas muitas dienestu aktivitātēm intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novēršanā un aktualitātēm normatīvajos aktos, kā arī gūs jaunas zināšanas par intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības metodēm no dažādu intelektuālā īpašuma tiesību īpašnieku skatu punkta.

2022. gada pavasarī prezentētais EUIPO pētījums par cilvēku attieksmi pret viltojumiem apliecina – jo izglītotāka sabiedrība, jo augstāks neiecietības slieksnis pret nelegālas izcelsmes precēm un pakalpojumiem. Pēc pētījuma datiem viltojumi šobrīd veido 6,8 % no Eiropas Savienības importa kopumā - tas ir 121 miljards eiro, un tie ietekmē pilnīgi visas nozares, sākot no kosmētikas un bērnu rotaļlietām, vīna un dzērieniem, elektronikas precēm līdz apģērbam un pat pesticīdiem. Viltojumi atstāj negatīvu ietekmi arī uz uzņēmējdarbību, jo īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kas ir Eiropas ekonomikas mugurkauls. Analizējot situāciju Latvijā, var secināt, ka intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu radītie zaudējumi ir aptuveni 45 miljoni eiro.

Patentu valdes direktors, Agris Batalauskis, viltojumu ražošanu un izplatīšanu iezīmē kā globāla mēroga noziedzīgu darbību, kas apgroza ievērojamus līdzekļus. “Tāpēc tiem, kas cīnās ar šo noziedzīgo rūpalu, visu laiku jābūt labā intelektuālā, tehnoloģiskā un fiziskā formā. Šādi pieredzes apmaiņas semināri ir viens no veidiem kā šo formu uzturēt. Svarīgi ir identificēt un slēgt viltojumu piegāžu un izplatīšanas ceļus. Sodīt tos, kas šajā rūpalā iesaistās. Domāju, ne mazāk svarīgi ir izglītot uzņēmējus, sabiedrību, pārliecinoši atgādinot, ka viltojumu lietošana nopietni apdraud gan mūsu, gan mūsu tuvinieku veselību un drošību. Tāpat viltotu preču iegāde grauj valstu ekonomikas, palielina bezdarbu, veicina cilvēku tirdzniecību, nodara kaitējumu videi un finansē terorismu.”

VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls: “Cīņai pret viltotu preču izplatību muitai ir deleģētas tiesības kontrolēt starptautiskos sūtījumus un kravas, tādējādi aizsargājot patērētājus un oriģinālo preču ražotājus. Ik gadu Latvijas muita aiztur tūkstošiem viltotu rotaļlietu, medikamentu, automašīnu rezerves daļu, apavu, apģērbu, parfimērijas un kosmētikas izstrādājumu un citu preču. Iepriekšējos piecos gados konfiscēts vairāk nekā 474 000 viltojumu.

Kontrolējot miljoniem importēto preču sūtījumu, muitas amatpersonām nepieciešamas plašas zināšanas, lai atšķirtu oriģinālus ražojumus no viltojumiem, turklāt, mainoties tendencēm, tās nepārtraukti jāpapildina. Starptautiska pieredzes apmaiņa par aktuālajām metodēm būtiski sekmē intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības pasākumu īstenošanu.”

Semināru organizē Patentu valde (PV) sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldi un Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja un Eiropas Komisijas programmas "Customs 2027" atbalstu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties