10. Jūnijs 2023 10:36
Jaunumi
Eksperti: Būtiski sniegt ekonomisko vērtējumu konkurences tiesību lietās

Lai veiksmīgi risinātu konkurences tiesību lietas, ir būtiski sniegt ekonomisko vērtējumu, kā nozīme tiesās arvien pieaug. Eksperti aicina pārdomāt stratēģijas, kas tiks izmantotas tiesvedības procesā, kā arī labi sagatavoties, nodrošinot visus nepieciešamos datus un veicot padziļinātu tirgus izpēti konkrētajā jomā.

Piektdien, 9.jūnijā, notika zvērinātu advokāta biroja “Rasnačs”, zvērinātu advokātu biroja “Kronbergs Čukste Levin” un Briseles (Beļģija) konkurences ekonomikas konsultāciju biroja “RBB Economics” seminārs par ekonomiskā vērtējuma nozīmi konkurences tiesību piemērošanā. Proti, argumenti, kas var palīdzēt citās tiesību  nozarēs, ne vienmēr būs iedarbīgi konkurences tiesībās, kuru pamatā ir lietā nozīmīgo apstākļu izvērtējums no ekonomikas skatu punkta. Šādu pieeju un ar to saistītu argumentu nozīmi nesenā tiesu praksē ir vairākkārt apstiprinājušas Eiropas Savienības tiesa un Vispārējā tiesa.

Kā norādīja zvērinātu advokātu biroja “Rasnačs” partneris un zvērināts advokāts, tiesību zinātņu doktors Lauris Rasnačs, konkurence ir sāncensība starp diviem vai vairākiem tirgus dalībniekiem, kuras mērķis ir sekmēt patērētāju labklājību, kas ir viens no šajā tiesību nozarē nozīmīgajiem ekonomiska satura jēdzieniem. Tas nozīmē, ka primāri jautājumi par konkurenci vērtējami no ekonomikas skatu punkta. “RBB Economics” partneris, ekonomikas zinātņu doktors Vitālijs Pružanskis (Vitaly Pruzhansky) aplūkoja ekonomiskā vērtējuma saturu dažādās situācijās, cita starpā aplūkojot izmaksu un cenas samērīguma jautājumu dažādu veidu precēm un paklpojumiem. Viņš arī minēja, ka piemēram, par samērīgu atzīstamais uzcenojums farmācijas produktiem būs lielāks, jo ar to tiek segtas izmaksas kopējam izpētes un izmēģinājumu  procesam, kura ietvaros radītie produkti ne vienmēr izrādīsies sekmīgi.

Zvērinātu advokātu biroja “Kronbergs Čukste Levin” vecākais jurists Reinis Papulis pauda, ka vēl viens būtisks konkurences pārkāpums ir aizliegtas vienošanās, kuru vidū izšķir tādas, kas kaitē konkurencei pēc mērķa un tādas, kas, iespējams, var radīt konkurenci kropļojošas sekas. Ekonomiska rakstura vērtējums var būt nozīmīga rakstura instruments, lai noteiktu, kurā no minētajām  kategorijām ietilpināma attiecīgā vienošanās.  Vitālijs Pružanskis norādīja tam konkrētus piemērus, uzsverot, ka  ne vienmēr tajos gadījumos, kas pirmajā brīdī var šķist, ka konkurences ierobežošana ir attiecīgās vienošanās mērķis, tā pa tiešām ir un attiecīgās vienošanās noteikumi nav attaisnojami.

Trešā semināra daļa tika veltīta zaudējumu atlīdzināšanai par konkurences tiesību pārkāpumiem. Lauris Rasnačs norādīja, ka šī lietu kategorija ir relatīva novitāte un tajā ir paredzamas vēl daudzas jaunas atziņas. Tomēr arī šajā lietu kategorijā ekonomiska rakstura novērtējums var būt nozīmīgs instruments gan no prasītāja, gan arī atbildētāja skatu punkta. Vitālijs Pružanskis arī skaidroja, ka svarīgi rūpīgi sagatavoties tiesai, savācot virkni datus un izmantojot analītiskos rīkus, statistiku un dažādus dokumentus, kā arī citus informācijas avotus.

Seminārā eksperti plaši runāja par ekonomiskā vērtējuma iespējamiem veidiem un to nozīmi dažādās konkurences tiesību lietās, tostarp lietās par dominējoša stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, vienošanos, kas ierobežo, kavē vai deformē konkurenci, kā arī lietās par zaudējumu atlīdzību konkurences tiesību pārkāpumu dēļ.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties