28. Jūlijs 2023 16:50
Jaunumi
Prokuratūra atjaunojusi kriminālprocesu par LGBT kopienas pārstāvja piekaušanu Daugavpilī

Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore, izmantojot noteiktās amatā augstāka prokurora tiesības un pilnvaras, ir izskatījusi Daugavpilī policijā izbeigtā kriminālprocesa materiālus, aģentūrai LETA pavēstīja prokuratūra.

Prokurore konstatēja, ka lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu ir pieņemts priekšlaicīgi, tamdēļ ir atceļams kā nepamatots. Lietā nav noskaidroti visi nodarījuma apstākļi, kuri būtu par pamatu nodarījuma juridiskajai kvalifikācijai, un nav veiktas visas iespējamās izmeklēšanas darbības objektīvās patiesības noskaidrošanai, līdz ar to pieņemtais lēmums ir atceļams, bet kriminālprocess atjaunojams.

Konstatēts, ka procesa virzītājs papildus nav izvērtējis aizdomās turētā izdarītās darbības sakarā ar sociālā naida un nesaticības izraisīšanu.

Atjaunotais kriminālprocess nosūtīts Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Dienvidlatgales iecirkņa Izmeklēšanas nodaļai pirmstiesas izmeklēšanas turpināšanai.

Jau ziņots, ka Valsts policijā 6.maijā tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par huligānismu, ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam.

9.maijā policija aizturēja 1997.gadā dzimušu vīrieti aizdomās par miesas bojājumu nodarīšanu cietušajiem. Izmeklēšanas gaitā gūtais materiālu kopums bija pietiekams, lai vīrieti kriminālprocesā atzītu par aizdomās turēto.

Turpinot procesuālās darbības, pēc uzraugošā prokurora norādījumiem vīrietim tika piemēroti vairāki ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Turpinot izmeklēšanu, policija prokurora uzraudzībā kriminālprocesā veica visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, kuru laikā noskaidrots, ka konfliktā ar iepriekš nepazīstamām personām aizdomās turētais neveica savas darbības ar iepriekšēju nodomu, bet gan tās radās konflikta laikā - notikuma vietā pēkšņi izveidojoties naidīgām attiecībām, pusēm apspriežot ne tikai seksuālās orientācijas jautājumus.

Tāpat noskaidrots, ka aizdomās turētais cietušajiem nodarījis miesas bojājumus nevis huligānisku motīvu vadīts vai ar mērķi traucēt sabiedrisko kārtību un mieru, bet gan personiskās attieksmes dēļ, un šīs darbības nebija vērstas uz rupju sabiedriskās kārtības un miera traucēšanu vai rupja un aizskaroša konflikta izraisīšanu bez iegansta vai izmantojot maznozīmīgu ieganstu.

Līdz ar to aizdomās turētā darbībās nav konstatētas tādas noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmes, kas būtu saucamas pie atbildības kriminālprocesuālā kārtā atbilstoši Krimināllikuma pantam par huligānismu.

Arī 17.jūlijā policijā saņemts uzraugošā prokurora rakstisks norādījums par to, ka augstākminētajā kriminālprocesā jāpieņem lēmums par krimināllietas izbeigšanu, jo izdarītajā nodarījumā nav tāda noziedzīga nodarījuma sastāva, kas būtu sodāms kriminālprocesuālā kārtā, ar norādījumu personas saukšanai pie administratīvās atbildības par maznozīmīgu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam.

Ņemot vērā augstāk minētos apstākļus un izmeklēšanā noskaidroto, 20.jūlijā kriminālprocess izbeigts un no tā bija izdalīts materiāls administratīvā pārkāpuma procesa sākšanai par maznozīmīga miesas bojājuma, tas ir, miesas bojājuma, kas izraisījis īslaicīgas, maznozīmīgas sekas, bet nav izraisījis veselības traucējumu vai vispārējo darbspēju zaudējumu, nodarīšanu.

4.maija vakarā Daugavpilī, iespējams, par piederību LGBTQ+ kopienai piekauti divi cilvēki. Uzbrukums noticis Daugavpils Stropu estrādē. Jauniešiem uzbrukušas divas nezināmas personas.

Cietušais Līvajs Amareins pieļāvis, ka ticis piekauts, jo ir LGBTQ+ kopienas pārstāvis. 28 gadus vecais Amareins esot saņēmis vairāk nekā 20 sitienus pa galvu. Incidents noticis pēc kopienas organizētā piketa "Vienaldzība nogalina", kura dalībnieki pauduši atbalstu Stambulas konvencijas pieņemšanai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties