26. Septembris 2023 14:53
Jaunumi
Tieslietu padome tiekas ar Vidzemes rajona tiesas tiesnešiem

Pirmdien, 25. septembrī, Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs un Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece Dzintra Balta tikās ar Vidzemes rajona tiesas tiesnešie

Vizītes ietvaros Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs informēja tiesnešus par Tieslietu padomes dienas kārtībā esošajiem jautājumiem – tiesu varas neatkarības stiprināšana, tiesu kvalitātes un efektivitātes uzlabošana, kā arī tiesnešu pašpārvaldes darba pilnveidošana. Tāpat Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs informēja tiesnešus par pēdējiem tiesu klientu aptaujas rezultātiem. Tie apliecina, ka tiesu apmeklētāji tiesu darbu vērtē ļoti pozitīvi.

Pārrunājot jautājumu par tiesnešu vakanču aizpildīšanu un tiesnešu atlasi, Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs norādīja, ka Tieslietu padome izstrādā tiesu darbības rādītājos balstītu izvērtējumu par katrā tiesā šobrīd objektīvi nepieciešamo tiesnešu skaitu. Minētais jautājums tiek apspriests un vērtēts Tieslietu padomes darba sanāksmēs. Savukārt Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece Dzintra Balta darīja zināmu, ka šobrīd ir izsludināts konkurss uz tiesneša amata vietām ne tikai pirmās instances tiesās, bet arī apgabaltiesās. Tāpat īpaši aicināja tiesnešus uz savu profesionālo izaugsmi un iespēju kļūt par apgabaltiesas tiesneša amata kandidātiem nākamo trīs līdz piecu gadu perspektīvā, neatkarīgi no tā, cik ir vakances uz konkursa izsludināšanas brīdi. Kandidātu rinda ir spēkā trīs gadus un Tieslietu padome var lemt to pagarināt līdz pieciem gadiem.

Vidzemes rajona tiesas tiesneši norādīja, ka nepieciešamas papildu apmācības tiesnešu palīgiem, gan piesakoties atlasē uz tiesneša amata vietām, gan arī kvalifikācijas uzlabošanai. Vidzemes rajona tiesas priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs rosināja Tieslietu padomi, izmantojot par pamatu Rīgas apgabaltiesas labo praksi, izstrādāt vienotu tiesnešu palīgu rokasgrāmatu, kas efektivizētu tiesu darbu un nodrošinātu kvalitatīvāku lietu sagatavošanu. Tieslietu padome locekļi arī informēja, ka Tieslietu padome kopā ar Tiesu efektivitātes stiprināšanas darba grupu un Tiesu administrāciju strādā pie tiesu darbinieku standarta izveidošanas, tostarp tiesneša palīga institūta attīstības. Turklāt tiek plānots, ka jaunizveidotajā Tieslietu akadēmijā tiks apmācīti tiesnešu palīgi, lai panāktu, ka tiesnešiem ir kvalitatīvs atbalsta personāls.

Valmieras rajona tiesas priekšsēdētājs Jānis Grīnbergs aicināja Tieslietu padomi pievērst uzmanību jautājumam par tiesu ēku infrastruktūras uzturēšanu un optimizāciju. Tieslietu padomes locekļi piekrita, ka ir jāizvērtē esošā situācija ar tiesu namiem un norādīja, ka tiesu pieejamība ir jāvērtē arī kontekstā ar valsts infrastruktūras sakārtošanu.

Uzdodot tiesnešiem jautājumu par e-lietas darbību, tiesneši minēja gan e-lietas sniegtās priekšrocības, gan arī darbības trūkumus.

Gada ietvaros šī bija noslēdzošā Tieslietu padomes locekļu vizīte Latvijas tiesās. Tieslietu padomes locekļi ir apmeklējuši visas Latvijas tiesas ar mērķi uzturēt tiešu un nepastarpinātu dialogu ar visiem tiesnešiem, kā arī, lai pārrunātu aktuālos darba jautājumus.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties