23. Novembris 2023 11:35
Jaunumi
Aicina uz pasākumu “Kā, sekojot naudai, atklāt negodprātīgu politiku”

Publiski pieejamos datus ikviens var izmantot, lai analizējot atpazītu aizdomīgas darbības, uzvedību vai finanšu darījumus, kas var liecināt par iespējamu negodprātīgu rīcību un korupciju ikdienas situācijās un augsta līmeņa jeb politiskajā jomā. Kam pievērst uzmanību, iepazīstoties ar publiski pieejamiem datiem un informāciju? Vai uzraudzības institūcijas Latvijā pilnībā izmanto pieejamo datu sniegto potenciālu?

Lai rastu atbildi uz šiem jautājumiem, aicinām studentus un mācībspēkus, uzņēmējus, pilsoniskās sabiedrības organizācijas, kā arī jebkuru aktīvu iedzīvotāju vai datu entuziastu, kā arī valsts un pašvaldības iestāžu pārstāvjus apmeklēt vieslekciju un ekspertu diskusiju. Aicinām reģistrēties šeit-> līdz 28. novembrim.

Pasākumu “Kā, sekojot naudai, atklāt negodprātīgu politiku” organizē biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna), sadarbībā ar Banku augstskolu. Pasākums notiek 2023. gada 1. decembrī Banku augstskolas 1. stāvā konferenču zālē, K.Valdemāra ielā 161, Rīgā.

Programmā:

  • 14.00–15.00 vieslekcija,
  • 15.00–16.00 ekspertu diskusija,
  • 16.00–17.00, tīklošanās un kafija.

Vieslekcijā Delnas un Finanšu ministrijas eksperti iepazīstinās ar savu pieredzi un galvenajiem izaicinājumiem, izmantojot datus negodprātīgas rīcības un korupcijas identificēšanā. Delna prezentēs publiski pieejamos datus, tai skaitā atvērtos datus, kurus izmantot, lai atklātu negodprātīgu rīcību, kā arī apskatīsim, kur tos meklēt un kā tiem piekļūt. Finanšu ministrija dalīsies pieredzē, kā integrēt datu analīzi Eiropas Savienības fondu līdzekļu pārraudzībā un uzraudzībā, sniegs Revīzijas iestādes piemērus par datu izmantošanu. Savukārt biedrības “Datu skola” aktīvists un SIA “Scandic Fusion” datu zinātnieks Aivis Brutāns dalīsies savā datu entuziasta pieredzē, izmantojot publiski pieejamo informāciju un atvērtos datus, lai atklātu saikni starp politiku un naudu un norādītu uz iespējamu negodprātīgu rīcību publiskajā sektorā.

Vieslekcija iezīmēs fonu ekspertu diskusijai par līdzšinējo datu izmantošanu un tās turpmāko potenciālu Latvijas valsts pārvaldē, kā arī pilsoniskās sabiedrības iespējamo lomu šajā procesā.

Diskusijā ar savu skatījumu dalīsies Iepirkumu uzraudzības biroja un Konkurences padomes eksperti. Konkurences padomes stratēģijā, par vienu no prioritātēm izvirzot inovatīvu un ilgtspējīgu darba vidi, iestāde apņēmusies izmantot digitalizācijas sniegtās iespējas un attīstīt dažādus digitālos izmeklēšanas rīkus. Labu piemēru datu izmantošanai un sabiedrības iesaistei jau rādījis Iepirkumu uzraudzības birojs, atsevišķus risinājumus, piemēram, iepirkumu “Sarkanos karodziņus”, ļaujot lietot arī plašākai sabiedrībai.

Ar prezentācijām pasākumā piedalīsies:

  • Olafs Grigus – pretkorupcijas eksperts un pētnieks. Delnā vadījis un īstenojis vairākus Delnas projektus par datu izmantošanu pretkorupcijas dabā (Integrity Watch 3.0Ceļā uz integrētiem un plašāk pielietot Ziemeļvalstu pretkorupcijas datiem).
  • Linda Birziņa – Finanšu ministrijas ES fondu revīzijas departamenta vecākā eksperte, AFCOS Latvia. Galvenā specializācijas joma ir valsts atbalsta pārbaudes un projektu vadība AFCOS dienestā, atbildīga par datu bāžu izmantošanu, departamenta IT sistēmu attīstības darba grupas dalībniece.
  • Lelde Bikovska – Finanšu ministrijas ES fondu revīzijas departamenta vecākā auditore, AFCOS Latvia. Ikdienā veic gan sistēmas auditus, gan izdevumu revīzijas, departamenta IT sistēmu attīstības darba grupas dalībniece.
  • Aivis Brutāns – biedrības “Datu skola” aktīvists un SIA “Scandic Fusion” datu zinātnieks.

Pēc ekspertu prezentācijām Olafs Grigus vadīs diskusiju, kurā ikvienam būs iespēja uzdot jautājumus ekspertiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties