4. Janvāris 2024 14:07
Jaunumi
Delna aicina piedalīties pretkorupcijas atvērto datu hakatonā

Aicinot pilsonisko sabiedrību, valsts institūcijas, uzņēmumus un ikvienu interesentu, lai veicinātu mūsu kopējo mērķi veidot caurspīdīgāku un atbildīgāku sabiedrību, biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” sadarbībā ar Igaunijas un Somijas Transparency International nodaļām organizē starptautisku pretkorupcijas atvērto datu hakatonu, kas tiešsaistē notiks 2024. gada 25. un 26. janvārī. Atvērto datu pieaugošā nozīme korupcijas apkarošanā dod iespējas identificēt, atklāt un novērst koruptīvas darbības. Šo centienu panākumi ir atkarīgi no šādu datu efektīvas, pareizas un kopīgas izmantošanas. Pasākums notiks tiešsaistes platformā Zoom 2024. gada 25. janvārī no plkst. 9.00 līdz 17.00, kā arī 26. janvārī no plkst. 9.00 līdz 17.00.

Aicinām reģistrēties hakatonam šeit->!

Hakatonā tā dalībnieki gūs ieskatu atvērto datu izmantošanā, kā arī strādās pie konkrētu problēmu risināšanas – idejām, kā izmantot atvērtos datus, lai atklātu iespējamu korupciju, interešu konfliktus vai uzlabotu pārvaldību. Pēc hakatona Delna kopā ar Igaunijas un Somijas kolēģiem labākās idejas prezentēs attiecīgajām valsts iestādēm, aicinot tās izmantot savā darbā. Gatavojoties hakatonam, trīs nodaļas ir izstrādājušas salīdzinošo analīzi par valstu pieejām, izmantojot atvērtos datus kā instrumentu attiecīgajās jomās pret korupciju. Plašāk ar analīzi iespējams iepazīties šeit.

“Iepriekšējo Delnas organizēto hakatonu pieredze rāda, ka izmantojot atvērtos datus, datubāzes, ko radījušas vai apkopojušas publiskās iestādes, var izstrādāt rīkus, lai cīnītos pret korupciju. Un šo datu un rīku izmantošana var kļūt par spēcīgu instrumentu caurspīdības, atbildības un integritātes veicināšanai sabiedrībā,” akcentē Delnas direktore Inese Tauriņa.

Atvērtie dati ir svarīgi dažādu iemeslu dēļ. Pirmkārt, tie darbojas kā kontroles instruments pret publisko resursu ļaunprātīgu izmantošanu. Nodrošinot pieeju valdības tēriņu un budžeta informācijai, tas ļauj iedzīvotājiem sekot, kur tiek tērēti viņu naudas līdzekļi, un nodrošina, ka tie kalpo paredzētajam mērķim. Otrkārt, atvērtie dati var atklāt slēptas intereses un interešu konfliktus – izmantojot patieso labuma guvēju reģistrus, apgrūtinot korumpēto dalībnieku slēpšanos aiz juridiskajām nepilnībām. Treškārt, atvērtie dati ir galvenais valdības pārskatatbildības virzītājspēks un dod pilsoniskajai sabiedrībai, žurnālistiem un ikvienai personai iespēju rūpīgi pārbaudīt valsts amatpersonas, tādējādi samazinot korupcijas iespējas.

Atvērtajiem datiem ir augsts potenciāls labas pārvaldības un pretkorupcijas pasākumu veicināšanā, tādēļ biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” jau kopš 2016. gada organizē atvērto datu hakatonus.

Papildu informācija: Jēkabs Kārlis Rasnačs, biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” projektu vadītājs, +37129216268, jekabs.rasnacs@delna.lv.

Šī relīze ir tapusi ar Ziemeļvalstu Ministru padomes finansiālu atbalstu. Par publikācijas saturu atbild projekta vadītāji un tas ne vienmēr atspoguļo Ziemeļvalstu Ministru padomes oficiālo viedokli vai politiskās nostādnes.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties