15. Novembris 2016 14:43
Jaunumi
Par parlamentāro izmeklēšanu Latvijas Republikā − liecības, fakti un viedokļi divās grāmatās
Santa Sāmīte, Latvijas Vēstnesis

14. novembrī prezentēts “Latvijas Vēstneša” Grāmatu apgāda publicējums − izdevums divās daļās: “Parlamentārā izmeklēšana Latvijas Republikā”.

“Nonācis izmeklēšanas komisijas vadībā, es sapratu, ka jāsāk saprast, kā vadīt izmeklēšanas komisiju. Es savācu visu iespējamo informāciju par izmeklēšanas komisijām Latvijā. Materiāls bija tik apjomīgs, ka man bija žēl atstāt to kaut kur plauktā un es izdomāju, ka jātaisa grāmata”, izdevumu atvēršanas pasākumā ideju piesaka profesors, Tiesību zinātņu pētniecības institūta valdes priekšsēdētājs Ringolds Balodis.

“Grāmatas ir domātas, nevis tāpēc, lai kādam sariebtu, bet tāpēc, ka mums par parlamentu ir traģiski maz literatūras,” atklāj R. Balodis.

Apliecinājums kvalitatīvi izdarītam darbam

Latvijas Republikas ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers atzīmē, ka jaunās grāmatas ir kā stratēģiskās nozīmes prece ar divejādu pielietojumu. “Pirmkārt, šo darbu pētīs gan studenti, gan žurnālisti, gan vēstures pētnieki. Otrkārt, varbūt šo gramatu var iekļaut Latvijas Zāļu reģistrā kā veiksmīgu pretmiega līdzekli, ko var palasīt pirms gulētiešanas pat tie, kuriem tas nav tik saistoši.”

“Šis ir tas darbs, kurš ir nozīmīgs ne tikai tiesībzinātnei. Varbūt pat vairāk nozīmīgs tas ir daudziem citiem. Tas ir kā vēstures piemineklis, kas liecina par tā brīža notikumiem, par to, kas tā brīža sabiedrībai licies svarīgi. Tas liecina par to, kas Saeimai tai brīdī likās svarīgi,” norāda Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes tālākizglītības un profesionālās pilnveides izpētes centra vadītāja Kristīne Strada-Rozenberga.

12. Saeimas deputāts Gunārs Kūtris grāmatas atklāšanas pasākumā norāda uz problēmu, proti, pār parlamentāro izmeklēšanas komisijas darba uzdevumu izpildi nav kontroles. “Nākotnē, attīstot parlamentārās izmeklēšanas darbību, vajadzētu ieviest mehānismu, ar kuru kontrolēt komisijas galaziņojumā ietvero priekšmetu tālāku attīstību, ko noved līdz kādam rezultātam – vai nu likuma grozījumi, vai nu kārtības sakārtošana.”

G. Kūtris piedāvā: idejas, kas izskanējušas, problēmas, kas identificētas, var atspoguļot publikācijā “Jurista Vārdā”, proti, ieskicēt, kas ir jāizdara.

“Es domāju, ka šai grāmatai būtu ļoti lietderīgi būt katra topošā deputāta portfelī. Neatkarīgi no tā, vai viņš būs pozīcijā vai opozīcijā, deputātam ir iespēja nonākt tādā situācijā, ka viņš vada parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Tāpēc šai grāmatai jābūt pieejamai kā mācību līdzeklim ne tikai studentiem, bet arī topošajiem parlamentāriešiem,” pauž politologs Filips Rajevskis.

Kur iegādāties?

Jaunā izdevuma abas daļas no šodienas var iegādāties “Latvijas Vēstneša” Klientu centrā un e-grāmatnīcā.

  • Jaunās grāmatas: e-grāmatnīca
  • Lasītāju serviss (T.: 80006000; 67311161; e-pasts: gramatas@lv.lv)

Abu grāmatu kopapjoms − 1168 lappuses. “Parlamentārā izmeklēšana Latvijas Republikā” ir zinātnisks projekts, kas tapis LU paspārnē.

Tajā apkopota informācija par 31 izmeklēšanas komisiju, kas darbojušās no 1926. līdz 2016. gadam, kā arī Saeimas izmeklēšanas komisiju galaziņojumi, viedokļi un liecības.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties