21. Februāris 2014 12:32
Jaunumi / Veselības aprūpe
Bezpajumtnieku veselību tomēr apdrošinās valsts, nevis pašvaldība

Obligātās veselības apdrošināšanas iemaksas par bezpajumtniekiem veiks valsts, nevis pašvaldība, aģentūrai LETA skaidroja Veselības ministrijas (VM) Juridiskās nodaļas vadītājs Raimonds Osis.

Kā ziņots, veselības ministre Ingrīda Circene kopīgi ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju ir vienojusies papildināt valsts apdrošināto iedzīvotāju grupu sarakstu ar nu jau divdesmito iedzīvotāju kategoriju - bezpajumtniekiem.

Sākotnēji VM izplatīja informāciju, ka iemaksas par bezpajumtniekiem no saviem līdzekļiem veiks pašvaldība, kas noteikusi personas atbilstību bezpajumtnieka statusam, tomēr tā bijusi neprecizitāte.

Kā skaidroja R.Osis, bezpajumtnieku veselību periodā līdz diviem mēnešiem no statusa noteikšanas brīža apdrošinās valsts, savukārt pašvaldība šajā laikā palīdzēs šim cilvēkam nokārtot dokumentus, piemēram, pasi, un "nokļūt citā statusā". "Citreiz tie ir pensionāri, cilvēki ar invaliditāti, bezdarbnieki," sacīja R.Osis.

Tādējādi valsts apdrošinās kopumā 20 iedzīvotāju grupas. Vienlaikus plānots, ka pašvaldība savos saistošajos noteikumos varēs noteikt vēl citas sociāli aizsargājamo personu kategorijas, un par tām gan iemaksas būs jāveic no pašvaldības budžeta.

Jau ziņots, ka šobrīd likumprojekts "Veselības aprūpes finansēšanas likums" tiek izskatīts Saeimā, kur tas jau pieņemts pirmajā lasījumā.

Tas paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu, sasaistot tiesības uz valsts budžeta apmaksātu veselības aprūpi ar IIN deklarēšanu un nomaksu. Veselības aprūpes minimumu plānots nodrošināt visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no IIN maksāšanas fakta - neatliekamo medicīnisko palīdzību, konkrētu diagnožu ārstēšanu un kompensējamos medikamentus ar 100% kompensāciju.

Tāpat paredzēts, ka valsts apdrošinās 20 iedzīvotāju grupas, tostarp bērnus vecumā līdz 18 gadiem, pensionārus, personas, kuras kopj bērnu ar invaliditāti, cilvēkus ar 1., 2. un 3.grupas invaliditāti, bezdarbniekus, pilna laika studentus vecumā no 18 līdz 30 gadiem, personas no 18 līdz 25 gadiem, kuras iegūst vispārējo profesionālo izglītību, politiski represētos, kā arī personas, kuras atrodas ieslodzījuma vietās, un vēl ap desmit cilvēku grupas. No šā saraksta valdība nolēma izslēgt patentmaksu maksātājus.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
VESELĪBAS APRŪPE
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties