1. Aprīlis 2022 14:11
Jaunumi
VDD uzsāk trīs jaunus kriminālprocesus par Krievijas agresijas atbalstīšanu

Šonedēļ Valsts drošības dienests (VDD) kopumā ir uzsācis trīs kriminālprocesus saistībā ar Krievijas agresijas pret Ukrainu publisku attaisnošanu un slavināšanu, kā arī darbībām, kas vērstas uz naida izraisīšanu pret Ukrainas valstspiederīgajiem.

Viens no  kriminālprocesiem uzsākts pēc abu minēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm, proti, par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu (Krimināllikuma 74.1 pants), kā arī darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu (Krimināllikuma 78. panta otrā daļa). Otrs kriminālprocess uzsākts par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, savukārt trešais – par darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

Visi kriminālprocesi sākti, dienestam reaģējot uz interneta vidē publicētu saturu, kurā attaisnots un slavināts Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainā vai apzināti provocēts naidīgs noskaņojums pret ukraiņiem, kā arī latviešiem.

Kopš šā gada 24. februāra, kad Krievijas bruņotie spēki iebruka Ukrainā, VDD kopumā ir uzsācis 14 kriminālprocesus saistībā ar darbībām, ar kurām pausts atbalsts Krievijas agresijai pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem. Pieci kriminālprocesi uzsākti saskaņā ar diviem Krimināllikuma pantiem (74.1 un 78. pantu), proti, gan par Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu, gan darbībām, kas vērstas uz nacionālā un etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu. Piecus kriminālprocesus VDD ir uzsācis saskaņā ar Krimināllikuma 78. panta otro daļu, savukārt četrus kriminālprocesus – saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu.

Minētajos 14 kriminālprocesos pašlaik astoņām personām ir piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt vienai personai – personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss. Trīs aizdomās turētajām personām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.  

Vienlaikus VDD turpina vairāku citu gadījumu izvērtēšanu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties