9. Augusts 2024 13:45
Jaunumi
Pieteikuma satura trūkumi var būt šķērslis rīcībspējas jautājumu virzībai

Valdis Muižnieks, Zemgales rajona tiesas tiesnesis: “Tiesas nereti saņem pieteikumus, kas saistīti ar personas rīcībspējas jautājumiem. Tie skar gan personas rīcībspējas apjoma ierobežojumus, to pārskatīšanu, gan pagaidu aizgādnības ierobežojumu noteikšanu. Šie ir personas tiesību ierobežojumi, kuriem nepieciešams tiesas lēmums. Pieteikumi būtiski skar gan tās personas, kurām noteiktu traucējumu dēļ nepieciešami ierobežojumi, gan arī personas, kuras uzņemas rūpes par tām.

Iesniedzot pieteikumu tiesā, Civilprocesa likumā šo jautājumu risināšanai noteikta sevišķa tiesāšanās kārtība. Tas nozīmē, ka pret personu netiek celta prasība, bet tai noteikts ieinteresētās personas statuss. Kaut arī tiesa un ieinteresētās personas saprot ierobežojuma nepieciešamību un būtiskumu, tomēr likums nosaka minimālo pieteikumā norādāmo informāciju, kas nepieciešama šī jautājuma izskatīšanas uzsākšanai. Tas ir paredzēts arī ierobežotās personas tiesību aizsardzībai, lai šo situāciju kāds neizmantotu ļaunprātīgi. Precīza minimālā informācija padara šo procesu vieglāku, raitāku un ātrāk atrisināmu. Šajā procesā tiesa nevērtē sadzīviskos un emocionālos faktorus, bet svarīgi ir medicīniskie un juridiskie kritēriji. Iesniedzot pieteikumu, piemēram, par pagaidu aizgādnības noteikšanu, tiesai nepietiek vien ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas lēmumu, bet iesniedzami arī citi medicīniskie dokumenti un atzinumi.

Tiesa, nosakot rīcībspējas ierobežojuma apjomu, pēc lietas dalībnieka lūguma var vērtēt rīcībspējas ierobežošanu – maksājumu izdarīšanā un saņemšanā, darījumu slēgšanā, rīcībā ar mantu un tās pārvaldībā, it īpaši nekustamā īpašuma atsavināšanā, ieķīlāšanā un apgrūtināšanā ar lietu tiesībām, komercdarbības un saimnieciskās darbības veikšanā.

Tikai detalizēti izvērtējot visus nosacījumus, tiesa var pieņemt personas interesēm visatbilstošāko lēmumu. Liela vērība jāpievērš pieteikuma saturam, jo tā trūkumi var būt šķērslis tālākai virzībai. Civilprocesa likumā ir iestrādāts mehānisms pieteikuma iesniedzēja sadarbībai ar tiesu. Ja tiesa lēmumu atstājusi bez virzības, tā sniedz informāciju par konstatētajiem trūkumiem un norāda, kas nepieciešams to novēršanai. Jo ātrāk persona to izdarīs, jo ātrāk tiesa lems par pieteikuma pieņemšanu un lietas ierosināšanu.”

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties