28. Augusts 2024 09:05
Jaunumi
Senatore sagatavojusi trīs jaunus šķirkļus Nacionālajai enciklopēdijai

Nacionālā enciklopēdija papildināta ar trīs jauniem šķirkļiem – Tiesiska valsts, Olga Jurkovska, Rozālija Purgale. Tas ir senatores profesores Sanitas Osipovas šīs vasaras veikums.

Šķirklī “Tiesiska valsts” autore sniedz tiesiskas valsts definīciju, apraksta tās koncepcijas izveidošanās cēloņus un vēsturi, sastāvelementus, kā arī koncepcijas pretrunas un ietekmi.

Īpašs prieks autorei par diviem jaunajiem šķirkļiem, kas veltīti starpkaru laika izcilām sievietēm – juristēm. Mūsu sievietes ir lieliskas! – saka Sanita Osipova.

Olga Jurkovska bija juriste, zvērināta notāre, sabiedriskā darbiniece, pedagoģe, publiciste. Viņa bija viena no Notāru likuma autorēm.

Bet Rozālija Purgale bija pirmā sieviete tiesnese Latvijā – viņa pirmā nokārtoja visus pārbaudījumus, lai kļūtu par tiesnesi, kā arī 1931.gadā ieguva tiesības izšķirt miertiesnešu kompetencei piekrītošas lietas, aizvietojot miertiesnešus Latgales tiesu apgabala tiesās. “Rozālijas Purgales darbība bija ievērojams ieguldījums sieviešu emancipācijā Latvijā, patiesas līdztiesības iedzīvināšanā, jo svarīgi ir ne tikai izcīnīt iespēju strādāt, bet arī pierādīt, ka darbs var tikt paveikts atbilstoši,” teikts enciklopēdijas šķirklī.

Pavisam profesore Sanita Osipova enciklopēdijā uzrakstījusi 35 šķirkļus. Pirmie bija par vēsturiskiem tiesību avotiem, romiešu tiesībām, bet pēdējos gados profesore apraksta konceptus: cilvēka cieņu, dzimumu līdztiesību, likumpaklausību, utt.

Nacionālajā enciklopēdijā, kas tiek veidota elektroniski, šobrīd ietverti 4590 oriģināli šķirkļi par visaptverošām tēmām. Šķirkļus veido dažādu jomu lietpratēji. Nozaru redakcijas kolēģijā tiesību nozari pārstāv tiesību zinātņu doktors senators Jānis Pleps.  

Skatiet vairāk

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties