23. Janvāris 2014 16:28
Jaunumi / Satversmes preambula
Satversmes preambulas izstrādes procesā jānodrošina kvalitatīva sabiedrības līdzdalība
1
"Providus" direktore Dace Akule uzskata, ka "valdības solījums tikai informēt sabiedrību par preambulas nepieciešamību un tās saturu, nevis ļaut piedalīties un to veidot, rada nopietnas bažas."
Lita Krone, Leta

Sabiedriskās politikas centrs "Providus" aicina valdību nodrošināt kvalitatīvu sabiedrības līdzdalību Satversmes preambulas izstrādes procesā, nevis atstāt iedzīvotājiem pasīvu lomu pieņemt valdošās elites izstrādāto tekstu, publiskajā paziņojumā pauž "Providus" direktore Dace Akule.

Valdības koalīcijas sadarbības līgumā partijas apņēmušās pirms Satversmes preambulas pieņemšanas rīkot "plašus sabiedriskos forumus, skaidrojot Latvijas iedzīvotājiem preambulas pieņemšanas nepieciešamību un tās saturu" (sadarbības līguma pielikuma 2.punkts).

"Providus" direktore D.Akule norāda: "Valdības solījums tikai informēt sabiedrību par preambulas nepieciešamību un tās saturu, nevis ļaut piedalīties un to veidot, rada nopietnas bažas. Turklāt apņemšanās savas ieceres skaidrot sabiedriskos forumos draud banalizēt šādu forumu lomu, padarot tos par "ķeksīša" līdzdalības vai sabiedrisko attiecību pasākumiem, nevis veidu, kā viedokļu daudzveidībā meklēt kompromisus un nonākt pie kvalitatīva rezultāta."

Pastāv vairāki veidi, kā varētu panākt jēgpilnu sabiedrības līdzdalību, lai vienotos par Latvijas pamatlikuma ievadu, kas definētu Latvijas mērķus un pamatvērtības.

Viens veids ir rīkot tematiskas apspriedes, tajās iesaistot pēc nejaušās atlases principa ielūgtus Latvijas sabiedrības pārstāvjus, kuru uzdevums būtu diskusijās vienoties par svarīgākajiem vērtību jautājumiem. Saeima arī varētu strādāt ar būtiskākajiem preambulas melnraksta elementiem, cenšoties katrā jautājumā atrast kopsaucējus, pieaicinot labākos attiecīgo jomu speciālistus, kā arī piedāvājot sabiedrībai par katru no tēmām sūtīt savus ierosinājumus un vērtējumus.

Vēl viens risinājums būtu 2014.gada Saeimas vēlēšanās politiskajām partijām lūgt vēlētāju mandātu rīkoties šajā jautājumā vai arī apņemties rīkot tautas nobalsošanu par Satversmes papildināšanu.

"Providus" rīkotajā sabiedriskajā apspriešanā par Satversmes preambulas izstrādes procesu lielāko atbalstu saņēma ierosinājums preambulas izstrādē iesaistīt Latvijas spožākos prātus - politiķus, akadēmiķus un citus ekspertus, kuru diskusiju iznākumā taptu kompromisa priekšlikumi. Tādējādi varētu nodrošināt kvalitatīvu pamatlikuma ievada pieņemšanas rezultātu, kas ir plaši atzīts ekspertu vidē. Taču šāds risinājums var prasīt ieguldīt daudz laiku, un tas negarantē preambulas leģitimitāti plašākā sabiedrībā, ko var veicināt arī šaubas par ekspertu atlases procedūru - kas un pēc kādiem kritērijiem noteiks diskusiju dalībniekus.

Vismazāko balsu skaitu sabiedriskajā apspriedē ieguva priekšlikums Satversmes preambulas izstrādi un apstiprināšanu atstāt tikai Saeimas ziņā, mudinot iedzīvotājus vērsties pie deputātiem ar saviem ierosinājumiem tikšanās vai vēstuļu formā. Tādējādi varētu nodrošināt ātru Satversmes preambulas pieņemšanas procesu, taču ir apšaubāms, vai šāds preambulas izstrādes process vedīs pie kvalitatīva un leģitīma rezultāta.

Apspriešana notika sabiedriskās politikas diskusiju platformā "Mūsu valsts" no 2013.gada 21.oktobra līdz 8.novembrim. Tās rezultātu apkopojumu 2013.gada novembrī "Providus" iesniedza Saeimai.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
mazgudrais
24. Janvāris 2014 / 12:04
0
ATBILDĒT
"kvalitatīva" tas ir tā, ka pareizos viedokļus ņemam vērā, bet nepareizos noraidām?
Lasītākie jaunumi
SATVERSMES PREAMBULA
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties