12. Septembris 2024 12:29
Jaunumi
Apkopotas Senāta atziņas vienošanās procesa krimināllietās

Augstākā tiesa ir apkopojusi Senāta Krimināllietu departamenta atziņas un izvilkumus no lēmumiem vienošanās procesa lietās.

Kopš 2022. gada 3. novembra, kad stājās spēkā attiecīgie grozījumi Kriminālprocesa likumā, ir mainījusies vienošanās procesā pieņemto pirmās instances tiesas nolēmumu pārsūdzības kārtība. Proti, šie nolēmumi ir pārsūdzami tikai apelācijas instances tiesā Kriminālprocesa likumā noteiktajā apjomā. Pirms tam pirmās instances tiesu nolēmumus šīs kategorijas lietās varēja pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Apkopojumā sistematizētas Senāta Krimināllietu departamenta atziņas un izvilkumi no lēmumiem, kas pieņemti laikā no 2022. gada līdz 2024. gadam.

Apkopojumam ir divas daļas. Pirmajā daļā iekļauti kopsavilkumi lēmumiem par atteikšanos ierosināt kasācijas tiesvedību. Otrajā daļā sistematizētas Senāta atziņas, kas izteiktas lēmumos, kas pieņemti, izskatot lietu kasācijas kārtībā vai izskatot no jauna spēkā stājušos nolēmumu sakarā ar materiālo vai procesuālo likuma normu būtisku pārkāpumu (Kriminālprocesa likuma 63. nodaļa). Šajā daļā Senāta nolēmumos paustās atziņas izkārtotas, norādot tās pie attiecīgajām Krimināllikuma vai Kriminālprocesa likuma normām.

Lēmumiem pievienotas hipersaites uz Senāta Judikatūras nolēmumu arhīvu Augstākās tiesas tīmekļvietnē vai anonimizēto nolēmumu datubāzi Latvijas tiesu e‑pakalpojumu portālā.

Apkopojumu sagatavoja Krimināllietu departamenta zinātniski analītiskā padomniece Mg. iur. Nora Zvejniece.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties