25. Janvāris 2018 09:03
Jaunumi
Patentu valde turpina sadarbību ar Latvijai nozīmīgu partneri – Ķīnu
Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) Ģenerālās asamblejas laikā tiekas Patentu valdes un Ķīnas Tautas Republikas Intelektuālā īpašuma valsts iestādes pārstāvji
No Patentu valdes arhīva

2017. gada beigās Patentu valde un Ķīnas Tautas Republikas Intelektuālā īpašuma valsts iestāde noslēdza divpusējo saprašanās memorandu, apstiprinot abu iestāžu vēlmi veicināt ciešāku sadarbību intelektuālā īpašuma jomā.

Lai sekmētu zināšanu, pieredzes un viedokļu apmaiņu intelektuālā īpašuma jautājumos ar stratēģiski nozīmīgu Latvijas partneri Ķīnu, Patentu valde (PV) uzsāka ciešu sadarbību ar Ķīnas Tautas Republikas Intelektuālā īpašuma valsts iestādi (SIPO), parakstot saprašanās memorandu.

Saprašanās memorands paredz veicināt augsta līmeņa dialogu, lai apmainītos ar viedokļiem par jaunākajām izmaiņām valstu intelektuālā īpašuma sistēmā, intelektuālā īpašuma politikas un stratēģijas jautājumos, kā arī likumdošanas jautājumos ne tikai vietējā, bet arī starptautiskā mērogā.

PV direktors Sandris Laganovskis norāda: “Ņemot vērā Latvijas uzņēmēju pieaugošo interesi par uzņēmējdarbības attīstību Ķīnā, jautājums par intelektuālā īpašuma aizsardzību kļūst arvien nozīmīgāks. Pieaug arī no Ķīnas nākošu patentu pieteicēju skaits Latvijā, pērn mūsu valstī esam piešķīruši vairāk nekā desmit patentu, kur izcelsmes valsts ir Ķīna. Patentu valde turpinās attīstīt sadarbību ar Latvijai tik nozīmīgu partneri – Ķīnu, lai uzņēmēji šajā tirgū justos droši un pasargāti.”

Komentējot nospraustās starptautiskās sadarbības nozīmību, aģentūras TRIA ROBIT profesionālā patentpilnvarniece Maruta Vītiņa atzīmē: “Kā Latvijas profesionālie patentpilnvarnieki, kuru klienti ir patentējuši savus izgudrojumus Ķīnā, varam atzīmēt, ka uzskatām Ķīnas Tautas Republikas Intelektuālā īpašuma valsts iestādi par profesionālu un tādu, kas attīsta un uzlabo savu darbību. Salīdzinot ar citām patentu iestādēm, kuras veic pilno patentu ekspertīzi, Ķīnas patentu iestāde strādā samērā ātri, kopumā ekspertīzes pieprasījumi un lēmumi ir pamatoti, pie tam eksperti adekvāti uztver atbildēs izmantotos argumentus un tos ņem vērā tālākajā ekspertīzes gaitā. Esam gatavi iedrošināt Latvijas uzņēmējus - patentēt izgudrojumus Ķīnā ir iespējams un vēlams, ja tiek plānots attīstīt biznesu Ķīnā.”

2018. gadā tiek plānots uzsākt sadarbību arī ar Ķīnas Rūpniecības un tirdzniecības valsts pārvaldi, kuras kompetencē ir preču zīmju aizsardzības joma. Kā atzīmē PV direktors S.Laganovskis, plānotā sadarbība palīdzēs Latvijas uzņēmējiem labāk izprast preču zīmju aizsardzības procesu un galvenās atšķirības procedūrās. Kā liecina pēdējie dati, šobrīd Ķīnā ir reģistrētas vairāk nekā 200 Latvijas preču zīmes un aizvien vairāk uzņēmēju izrāda interesi par savu tiesību aizsardzību Austrumāzijas reģionā. Kā liecina pieredze, lai aizsargātu sevi no konkurentiem, pirmais, ar ko uzņēmējs sāk – ir preču zīmes reģistrācija.

Ķīna ir viens no stratēģiski nozīmīgākajiem ekonomiskajiem un tirdzniecības partneriem Latvijai, tā paver plašas iespējas paplašināt savas biznesa perspektīvas. Eksporta apjoms uz Ķīnu 2016. gadā veidoja 117,71 miljonu eiro, kas, salīdzinājumā ar 2015. gadu, bija par 8,5 % lielāks. Savukārt importa apjoms no Ķīnas 2016. gadā veidoja 401,09 miljonus eiro, ierindojot Ķīnu 8. vietā importējamo preču tirdzniecības valstu vidū.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties