22. Augusts 2018 09:26
Jaunumi
Noslēdzies jaunākais “Moneyval” izvērtējums par Latvijas noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma novēršanas sistēmas efektivitāti

Šonedēļ tiks publicēts “Moneyval” ziņojums par Latvijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas (NILLTF) novēršanas sistēmas novērtēšanas 5. kārtu, ko atbilstoši starptautiskajiem Finanšu darījumu darba grupas (FATF) standartiem veica Eiropas Padomes “Moneyval” komitejas eksperti vizītes laikā no 2017. gada 30. oktobra līdz 8. novembrim. Pirmo reizi tika vērtēta gan sistēmas tehniskā atbilstība, gan tās efektivitāte. “Moneyval” ziņojums ir neatkarīgs audits, kas palīdzēs Latvijai nodrošināt atbilstību jaunākajiem pasaules NILLTF standartiem.

Ministru kabinets atzinīgi novērtē komitejas ekspertu ziņojumu, norādot, ka tas ir ļoti vērtīgs instruments, kas ļaus vēl efektīvāk turpināt Latvijas finanšu sektora institūciju iesākto reformu procesu. Apzinoties, ka Latvijas NILLTF novēršanas sistēmā ir nepilnības, kuras cita starpā parādīja situācija ar ABLV banku, Latvijas valdība par savu prioritāti ir noteikusi sekot “Moneyval” ekspertu rekomendācijām, īpaši pievēršot uzmanību uzlabojumu ieviešanai jomās, kas ziņojumā atzīmētas ar zemu vai vidēju efektivitāti. Papildus tiek pārskatīta Latvijas NILLTF stratēģija, papildinot to ar detalizētu rīcības plānu valsts institūcijām, kā arī tiks atjaunots Latvijas Nacionālā riska novērtējums. Ieviešot nepieciešamos NILLTF sistēmas stiprināšanas mehānismus, tiek plānots stiprināt dialogu starp publisko un privāto sektoru, lai nodrošinātu nepieciešamo informācijas apriti un veicinātu izpratni par kopīgi veicamo darbu.

Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa, kura vadīja Latvijas delegāciju “Moneyval” plenārsēdē, uzsver: “”Moneyval” vērtējums objektīvi atspoguļo Latvijas NILLTF sistēmu līdz 2017. gada nogalei, tomēr jāņem vērā, ka jau 2018. gada pirmajā pusē tika veiktas vairākas būtiskas reformas, kas novērtējuma periodā netika ņemtas vērā –  uzsākta finanšu sektora risku samazināšana, nodrošināta labāka piekļuve informācijai par patiesā labuma guvējiem, veikti grozījumi Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā, kā arī rosinātas izmaiņas Kontroles dienesta darbībā. Tomēr sistēmas efektivitātes uzlabošanai ir nepieciešama tikpat neatlaidīga iesākto darbu turpināšana. Tā ir visa iesaistīto institūciju un privātā sektora, kā arī to pārstāvošo organizāciju kopīga atbildība.”

Šī gada 11. septembrī Finanšu Sektora Attīstības Padomē tiks apstiprināts arī detalizēts rīcības plāns, nosakot turpmākos pasākumus NILLTF novēršanas sistēmas uzlabojumu ieviešanā. Tas tiks ieviests, Kontroles dienestam koordinējot sadarbību ar atbildīgajām ministrijām – Finanšu, Tieslietu, Iekšlietu un Ārlietu ministriju, Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, Latvijas Banku, Ģenerālprokuratūru, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, Valsts ieņēmumu dienestu, Uzņēmumu reģistru, Valsts policiju, kā arī ar industrijas pārstāvjiem. Plāna ieviešanai nepieciešama cieša sadarbība ar privāto sektoru, tādēļ ir svarīgs dialogs ar uzņēmējiem, darba devējiem, ārvalstu investoriem, kā arī ar finanšu sektora pārstāvošajām organizācijām.

Lai veiksmīgāk izstrādātu rīcības plānu, šonedēļ Latviju aicināts apmeklēt “Moneyval” komitejas priekšsēdētājs Daniels Telesklafs, kurš viesosies Rīgā 22. un 23. augustā.

No “Moneyval” dalībvalstīm, līdz šim 5. kārtas novērtēšana ir notikusi par šādām valstīm: Andoru, Armēniju, Ungāriju, Menas salu, Serbiju, Slovēniju, Ukrainu. Līdzīgi kā Latvijas gadījumā arī lielākā daļa citu valstu ir saņēmušas norādes par nepilnībām nacionālajā NILLTF sistēmā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties