14. Maijs 2019 12:24
Jaunumi
Ārlietu ministrs: Apvienotā Nāciju Starptautiskā tiesa ir neaizvietojams starptautisko tiesību un likuma varas uzraugs

14. maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Starptautiskās tiesas tiesnesi Antoniu Augūštu Kansādu-Trindādi (Antônio Augusto Cançado Trindade), lai pārrunātu Latvijas sadarbību ar Starptautisko tiesu.

Tikšanās laikā E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka Starptautiskā tiesa kā primārā un augstākā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) juridiskā institūcija ir neaizvietojams starptautisko tiesību un likuma varas uzraugs, kas risina radušos strīdus starp dalībvalstīm starptautisko publisko tiesību jomā. Tādēļ nelielām valstīm ir būtiski, ka pastāv starptautiska autoritāte starptautisko tiesību uzraudzības un strīdu risināšanas jomā, līdz ar to Starptautiskās tiesas darbs un kompetence ir svarīga arī Latvijai. E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka budžeta apjoms nedrīkst ietekmēt starptautisko tiesu, tostarp ANO Starptautiskās tiesas, darbu.

Ārlietu ministrs pauda nostāju par Latvijas gatavošanos atzīt Starptautiskās tiesas jurisdikciju, jo Latvijas parlaments 2017. gada 30. novembrī pieņēma likumu, ar ko Latvija atzīst Starptautiskās tiesas obligāto jurisdikciju. Tādējādi Ministru kabinets drīzumā lems par Starptautiskās tiesas Statūtos noteikto deklarāciju, ko iesniegs ANO Ģenerālsekretariātam.

Informācijai:

Starptautiskā tiesa tika dibināta 1946. gada 18. aprīlī Hāgā, Nīderlandē. Starptautiskajai tiesai ir divi galvenie darbības virzieni, pirmkārt, tā izskata starpvalstu strīdus, otrkārt, tā sniedz rekomendācijas ANO un tās specializētajām aģentūrām. Starptautiskās Tiesas nolēmumi ir saistoši konkrētajos tiesas procesos iesaistītajām valstīm.

Starptautiskajā tiesā lietas izskata 15 tiesneši, tos uz deviņu gadu termiņu (atjaunojamu) ievēl Ģenerālā asambleja pēc Drošības padomes balsojuma. Starptautiskās Tiesas tiesneši savas darbības laikā nedrīkst ieņemt nevienu citu amatu.

Starptautiskās tiesas tiesnesis Antoniu Augūštu Kansādu-Trindāde ir dzimis 1947. gadā Brazīlijā. Starptautiskās tiesas tiesneša amatā ievēlēts 2009. gadā un pārvēlēts uz vēl vienu termiņu 2018. gadā. Pirms darba Starptautiskajā tiesā bijis Inter- Amerika Cilvēktiesību tiesas (The Inter-American Court of Human Rights) priekšsēdētājs un tiesnesis. Brazīlijas Ārlietu ministrijā strādājis arī par diplomātu. Doktora grādu starptautiskajās tiesībās ieguvis 1977. gadā Kembridžas Universitātē. Savas karjeras laikā aktīvi darbojas akadēmiskajā vidē, viņš bijis pasniedzējs Braziljas Universitātē, Kolumbijas Universitāte, Parīzes Universitātē, Hāgas starptautisko tiesību akadēmijā un citās. Tiesnesis ir autors 710 monogrāfijām, kā arī autors un līdzautors vairāk nekā 50 tiesību zinātņu grāmatām, kas izdotas vairākās valstīs dažādās valodās.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties