24. Februāris 2020 14:49
Jaunumi
Ārlietu ministrs: Visām dalībvalstīm jāsniedz politisks un praktisks atbalsts ANO Cilvēktiesību padomei
2

24. februārī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Ženēvā uzrunāja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību padomes augstā līmeņa segmenta dalībniekus. Savā uzrunā ministrs pauda Latvijas atbalstu ANO augstā cilvēktiesību komisāra darbam.

"Šogad mēs atzīmējam Apvienoto Nāciju Organizācijas 75. gadadienu. Viens no ANO lielākajiem sasniegumiem ir visaptverošas cilvēktiesību sistēmas izveidošana. Cilvēktiesības ir starptautisko tiesību pamatelements. Visām ANO dalībvalstīm ir jāievēro, jāaizsargā un jāpilda cilvēktiesības, kas noteiktas Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtos un pamatlīgumos. Šodien vēlētos pievērsties trim tēmām.

Pirmkārt, ir svarīgi stiprināt daudzpusēju pieeju tiesiskuma veicināšanā, ieskaitot pamattiesību aizsardzību. Latvija ir nobažījusies par cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos prettiesiski anektētajā Krimā un Gruzijas reģionos Abhāzijā un Tshinvali Dienvidosetijā. Mēs atzinīgi vērtējam Augstā komisāra biroja pastāvīgos centienus uzraudzīt situāciju šajās teritorijās, neskatoties uz pilnīgas piekļuves atteikumu. Šis liegums rada nopietnas bažas par reālo situāciju šajās teritorijās.

Tāpat mēs konstatējam negatīvās tendences cilvēktiesību situācijā Krievijas Federācijā, jo īpaši vārda brīvības, cilvēktiesību aizstāvju un neatkarīgu žurnālistu profesionālās darbības ierobežojumus. Turklāt ir pagājuši trīs gadi kopš sākotnējā pārkāpumu skaita pieauguma pret LGBT kopienu Čečenijā, un pagaidām neviens nav par to tiesāts. Es atkārtoju aicinājumu Krievijas Federācijai ievērot visas savas starptautiskās saistības cilvēktiesību jomā un nodrošināt objektīvu izmeklēšanu un atbildību.

Otrkārt, es vēlētos pievērsties individuālās brīvības lomai, jo īpaši attiecībā uz vārda brīvību. Latviju satrauc sarūkošā pilsoniskās sabiedrības loma un dažu valstu mēģinājumi ierobežot cilvēktiesību aizstāvju aktivitātes un ierobežot viņu tiesības uz vārda un uzskatu brīvību, iebiedējot un arestējot. Īpašas bažas rada represijas pret sievietēm, LGBT un vides cilvēktiesību aizstāvjiem, kā arī tās personas, kuri sadarbojas ar ANO cilvēktiesību mehānismiem. Turklāt pagājušajā gadā mēs esam redzējuši ļoti satraucošu tendenci, kad vairākas valstis sper atpakaļejošu soli un ievieš jaunus kriminālnoteikumus pret viendzimuma attiecībām.

Žurnālistu drošība un viņu darba integritāte katru dienu tiek apdraudēta. Bieži uzbrūk žurnālistiem un plašsaziņas līdzekļu darbiniekiem. Žurnālisti pasaulē ir nogalināti, spīdzināti, arestēti, aizturēti un terorizēti par ziņošanu par cilvēktiesību pārkāpumiem, politiku un korupciju. Un pārāk bieži lielākā daļa šo noziegumu paliek nesodīti. Nesodāmība par uzbrukumiem un vardarbību pret žurnālistiem ir viens no lielākajiem izaicinājumiem. Es mudinu valstis darīt visu iespējamo, lai novērstu vardarbību, draudus un uzbrukumus žurnālistiem un nodrošinātu atbildību par noziegumiem, kas izdarīti pret plašsaziņas līdzekļu darbiniekiem. Mēs esam pārliecināti, ka ekstrēmisma draudus nekad nedrīkst izmantot kā attaisnojumu, lai apklusinātu atšķirīgo uzskatu paudējus.

Digitālā transformācija ir kļuvusi par mūsu dzīves sastāvdaļu. Tomēr daudzas šīs pārvērtības sekas nav pilnībā izprastas un novērtētas. Latvija uzskata, ka šīs padomes pienākums ir izpētīt tehnoloģiju attīstības iespējamo ietekmi uz cilvēktiesībām un izdarīt nepieciešamos secinājumus, lai šīs tiesības aizsargātu kibertelpā. Latvija sniedz savu ieguldījumu, īpaši sociālo mediju un iejaukšanās demokrātiskajos procesos jomā.

Treškārt, es gribētu uzsvērt, ka 2020. gads ir ievērojams dzimumu līdztiesības un sieviešu tiesību gads. Sieviešu iespēju nodrošināšana ir Latvijas valdības politikas pamatā. Dzimumu līdztiesība ir viena no mūsu prioritātēm gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī. Mēs uzskatām, ka dzimumu līdztiesība ir būtiska taisnīgai, iekļaujošai un ilgtspējīgai sabiedrībai. Visām ANO dalībvalstīm jāsniedz politisks un praktisks atbalsts Cilvēktiesību padomei un jāpierāda, ka cilvēktiesību veicināšana un aizsardzība ir ANO darbību pamatā visā pasaulē," savā uzrunā sacīja Latvijas ārlietu ministrs.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurists
24. Februāris 2020 / 15:41
0
ATBILDĒT
“ Latviju satrauc sarūkošā pilsoniskās sabiedrības loma un dažu valstu mēģinājumi ierobežot cilvēktiesību aizstāvju aktivitātes un ierobežot viņu tiesības uz vārda un uzskatu brīvību, iebiedējot un arestējot.”

Šis par Aleksejevu, vai nē?
Oops
24. Februāris 2020 / 15:16
1
ATBILDĒT
augstā līmeņa segments..
kamēr ANO būs augstā līmeņa segments, parastam cilvēkam no ANO ne silts, ne auksts. segments var muldēt tālāk.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties