28. Marts 2020 11:17
Jaunumi
Tieslietu ministrs: Sācies kandidātu atlases process uz diviem augstākajiem amatiem tiesu varas hierarhijā

Pirmdien, 30. martā, tieslietu ministrs Jānis Bordāns piedalīsies Tieslietu padomes sēdē, kurā tiks izskatīti jautājumi par Augstākās tiesas priekšsēdētāja un ģenerālprokurora amata kandidātu atlasi.

“Šobrīd ir sācies divu tiesu varas hierarhijā augstāko amatu pretendentu izraudzīšanās process. Nodrošinot atklātu procesu, līdzvērtīgu un godīgu konkurenci piemērotāko kandidātu vērtēšanas procesā, mēs veicināsim sabiedrības uzticēšanos tiesu varai kopumā,” akcentē tieslietu ministrs.

Vienlaikus tieslietu ministrs uzsver: “Mēs esam sarežģīta perioda priekšā, kuru, visticamāk, pavadīs ekonomiskā recesija. Cik dziļa tā būs – tas ir atkarīgs ne tikai no valdības, mediķu vai uzņēmēju darba, bet arī no tiesnešiem, prokuroriem un izmeklētājiem. Uzņēmējdarbība spēj attīstīties tikai tajās valstīs, kurās nav bažu par to tiesiskumu. Augstākās tiesas priekšsēdētājs tiesiskuma nodrošināšanā spēlē kritisku lomu. Tāpēc jo īpaši ir svarīga gan viņa reputācija un profesionālā ētika, gan spēja aktīvi iesaistīties problēmu risināšanā.”

Ministrs norāda, ka uz Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatu pretendē tikai viens kandidāts, turklāt tas notiek apstākļos, kad sabiedrības un mediju iesaiste šajā procesā ir stipri apgrūtināta. Vienlaikus J. Bordāns uzskata, ka tehniskās iespējas ir pietiekamas, lai varētu attālināti nodrošināt arī sabiedrības pārstāvju un žurnālistu piedalīšanos Tieslietu padomes sēdē. Lai gan lēmumu par Augstākās tiesas priekšsēdētāja apstiprināšanu pieņem Saeima pēc Augstākās tiesas plēnuma ierosinājuma, arī sabiedrība vērtēs šo kandidātu un arī procesu, kādā notiks kandidātu izvirzīšana un vērtēšana, atlases procesa kvalitātes nozīmi akcentē J. Bordāns.

Tāpat arī Tieslietu padomei ir jāapstiprina nākamā ģenerālprokurora atlases kārtība, lai noteiktu skaidrus un visiem saprotamus amata pretendentu vērtēšanas kritērijus. Tieslietu ministrs atzinīgi vērtē izmaiņas ģenerālprokurora izraudzīšanas un iecelšanas kārtībā, jo tagad – pēc Saeimā pieņemtajām izmaiņām tiesiskajā regulējumā – piemērotākā ģenerālprokurora amata kandidāta izvēle netiks izlemta vienpersoniski, bet to darīs koleģiāla institūcija – Tieslietu padome, kurā darbojas pārstāvji no visiem varas zariem.

“Nākamā ģenerālprokurora izraudzīšanās procesā pirmo reizi tiks rīkots atklāts konkurss. Jaunā kārtība nodrošinās atklātu un godīgu atlasi. Tas varētu veicināt straujāku izaugsmi tieslietu nozarē un īpaši – prokuratūrā,” uzsver J. Bordāns.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties