4. Novembris 2020 13:14
Jaunumi
Atzīmējot Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 70. gadadienu, ārlietu ministrs aicina EP dalībvalstis pildīt savas saistības

2020. gada 4. novembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tiešsaistē piedalījās Eiropas Padomes (EP) Ministru komitejas sesijā, ko organizēja EP prezidējošā valsts Grieķija.

Šogad tiek atzīmēta 70. gadadiena Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai, kas likusi pamatu centrālajai un atpazīstamākajai Eiropas Padomes institūcijai – Eiropas Cilvēktiesību tiesai.

Uzsverot konvencijas nozīmi mūsdienās, E. Rinkēvičs norādīja, ka nav pieļaujama patvaļīga atkāpšanās no tajā noteiktajām saistībām: “Tieši tādas globālas krīzes kā Covid-19 pandēmija ir laiks, kad nepieciešama pastiprināta ievainojamāko personu grupu tiesību aizsardzība, it īpaši nodrošinot piekļuvi veselības aprūpei. Nav pieļaujama Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu nepildīšana, aizbildinoties ar ārkārtējo situāciju.”

Vienlaikus ministrs aicināja klātesošos pievērst pastiprinātu uzmanību situācijai Baltkrievijā: “Baltkrievija nav EP dalībvalsts, tomēr tā mums visiem ir tuvs kaimiņš. Aicinu EP institūcijas un organizācijas dalībvalstis izmantot visus pieejamos sadarbības mehānismus, lai palīdzētu Baltkrievijas tautai tās demokratizācijas procesā.”

E. Rinkēvičs pauda Latvijas bažas par to, ka atsevišķas EP dalībvalstis turpina darbības, kas grauj Eiropas Cilvēktiesību tiesas un līdz ar to visas organizācijas autoritāti. “Latvija stingri iestājas pret jebkādiem mēģinājumiem attaisnot atkāpes no EP pamatprincipiem – tiesiskuma, demokrātijas un cilvēktiesībām,” sacīja ministrs.

Informācijai

Strasbūrā bāzētā Eiropas Padome ir dibināta 1949. gadā, un tā ir vecākā politiskā organizācija Eiropā, apvienojot 47 Eiropas valstis. Eiropas Padomes mērķis ir veidot kopēju demokrātisku un tiesisku telpu Eiropā, nodrošinot tās pamatvērtību – cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma – ievērošanu un aizsardzību. Latvija par EP dalībvalsti kļuva 1995. gadā.

Ministru komitejas sesija notiek reizi gadā prezidējošā EP valstī. Latvijas prezidentūra EP Ministru komitejā paredzēta 2023. gadā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties