11. Janvāris 2021 16:25
Jaunumi
Kariņš: Valsts kontroles ziņojums ļaus būtiski uzlabot pirmstiesas izmeklēšanu ekonomikas un finanšu noziedzības apkarošanas jomā

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš pirmdien, 11. janvārī, piedaloties Valsts kontroles un Tieslietu ministrijas rīkotajā Valsts kontroles revīzijas ziņojuma “Noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanas un iztiesāšanas efektivitāte” publiskošanā, uzsvēra, ka revīzijas rezultātā tapušie ieteikumi ļaus būtiski uzlabot pirmstiesas izmeklēšanu ekonomikas un finanšu noziedzības apkarošanas jomā.

K. Kariņš uzrunā uzsvēra, ka, veidojot valdību pirms nepilniem diviem gadiem, tiesiskuma un taisnīguma stiprināšana tika noteikta par vienu no galvenajām valdības prioritātēm.

“Mēs labi apzinājāmies, ka noziegumiem ekonomikas un finanšu jomā ir jāpievērš pastiprināta uzmanība,” pauda Ministru prezidents, norādot, ka tā rezultātā arī tapis valdības lūgums Valsts kontrolei veikt attiecīgo revīziju, kuras rezultāti šodien tiek prezentēti.

K. Kariņš atzīmēja, ka ir īstenotas vairākas nozīmīgas iniciatīvas. Pirmkārt, 2019. gadā tika īstenots finanšu sektora uzraudzības kapitālais remonts, kura mērķis bija maksimāli izskaust noziedzīgus nodarījumus finanšu sektorā. Kopīgiem spēkiem to izdevies īstenot un procesa gaitā arī apstiprināts jauns Finanšu kapitāla un tirgus komisijas (FKTK) vadītājs. Šobrīd FKTK un Latvijas Banka atrodas apvienošanas procesā, lai radītu spēcīgu finanšu sektora uzraugu.

Nākamā iniciatīva, kas nākusi no Ministru prezidenta biedra, tieslietu ministra Jāņa Bordāna – ekonomisko lietu tiesas izveide, kas specializētos aizvien sarežģītāko ekonomisko un finanšu lietu iztiesāšanā. Tā ir saņēmusi Saeimas atbalstu un šobrīd atrodas iedzīvināšanas procesā.

Treškārt, pērnā gadā īstenota būtiska Noziedzības novēršanas padomes pārveidošana ar mērķi stiprināt visus noziedzības un korupcijas apkarošanas jomā iesaistītos ķēdes posmus – izmeklēšanu, tās uzraudzību un iztiesāšanu. Ministru prezidents atzīmēja, ka to būtiski uzlabos gan šodien publiskotās revīzijas rezultāti, gan jaunie vadītāji izmeklēšanas, tās uzraudzības un iztiesāšanas posmos. “Amatos ir apstiprināts jauns Valsts policijas priekšnieks, Armands Ruks, jauns ģenerālprokurors, Juris Stukāns, kā arī jauns Augstākās tiesas priekšsēdētājs, Aigars Strupišs – cilvēki ar jaunām, svaigām idejām, kā uzlabot kopējās sistēmas darbību,” uzsvēra K. Kariņš.

“Valdība no pirmās dienas ir uzvērusi šī uzdevuma svarīgumu un šodien publiskotā revīzija palīdzēs vēl precīzāk uzlabot kopējo darbību, īpaši prokuratūrā, kurai ir cieši jāsadarbojas gan ar izmeklēšanu, gan arī ar tiesu, lai sekmīgi izskaustu noziedzīgus nodarījumus ekonomikas un finanšu jomā,” uzsvēra Ministru prezidents, izsakot pateicību par īstenoto revīziju, kas ir kārtējais solis valsts attīstības stiprināšanā.

Valsts kontroles revīzijas ziņojums “Noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanas un iztiesāšanas efektivitāte” tapa sadarbībā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ekspertiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties