11. Marts 2021 12:45
Jaunumi
Šogad pārsteidzoši augsta iedzīvotāju interese par parādu atmaksas konsultācijām

Vakar, 10. martā, Tiesu izpildītāju dienu ietvaros norisinājās ikgadējā konsultāciju diena, kuras laikā visā Latvijā iedzīvotājiem bez maksas bija iespēja saņemt konsultācijas par parādu atmaksas jautājumiem. Šogad iedzīvotāju interese par juridiskajām konsultācijām parāda atmaksas jautājumos bija daudzreiz augstāka nekā iepriekšējos gados. Kopumā dienas laikā tiesu izpildītāji saņēma vairāk nekā 1500 zvanus, e-pastus, jautājumus sociālajā tīklā Facebook un WhatsApp čatā.

"Šogad novērojām augstu iedzīvotāju aktivitāti visas dienas garumā. Iedzīvotāji aktīvi izmantoja iespēju gan zvanīt, gan uzdot savus jautājumus Facebook un WhatsApp čatā. Neraksturīgi lielu interesi šogad novērojām no krievvalodīgās auditorijas puses. Jautājumus un telefonzvanus saņēmām gan no rīdziniekiem, gan iedzīvotājiem reģionos visā Latvijā. Bija pat zvani no ārvalstīs dzīvojošiem tautiešiem, tāpēc šogad nevar izcelt kādu īpašu reģionu, no kura aktivitāte būtu bijusi vislielākā,“ norāda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka.

Bezmaksas juridiskās konsultācijas sniegtas par šobrīd aktuālo jautājumu, ko parādniekiem darīt, lai netiktu vērsta piedziņa uz Covid-19 vienreizējo ģimenes pabalstu 500 eiro apmērā par katru bērnu. Tāpat liela interese bija par to, vai tiesu izpildītājs var ieturēt summas, kas parādniekam pienākas no VID kā Iedzīvotāju ienākuma nodokļa vai cita veida nodokļa pārmaksa. Atbilde ir jā, tiesu izpildītājs ir tiesīgs vērst piedziņu uz šiem naudas līdzekļiem pilnā apmērā. Tāpat bieži tika saņemts jautājums par parādniekam saglabājamo minimālo līdzekļu apmēru, kas vispārējā gadījumā ir 500 eiro jeb valstī noteiktās minimālās algas apmērs. Ik gadu aktuāls ir arī jautājums par to, kā noskaidrot, tieši kurš tiesu izpildītājs veic parāda piedziņu. Šāda tendence ļauj secināt, ka daļa parādnieku vēlas meklēt iespējas nokārtot savas parādsaistības, bet nezina, pie kā vērsties, jo nav aktualizējuši savas faktiskās dzīvesvietas adresi. 

Lai veicinātu parādnieku izpratni par savām tiesībām un pienākumiem, Tiesu izpildītāju dienas ietvaros Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome ir izdevusi Parādnieka tiesību rokasgrāmatu. Visiem interesentiem tā ir pieejama digitālā formātā Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā (www.lzti.lv). Pēc valstī noteikto Covid-19 ierobežojumu atcelšanas, kolīdz atkal būs atļauts pieņemt apmeklētājus, Parādnieka tiesību rokasgrāmata būs pieejama arī drukātā formātā un to būs iespējams saņemt klātienē visu tiesu izpildītāju birojos.

Tiesu izpildītāju dienas ir Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes 2016. gadā aizsākta iniciatīva. To mērķis ir dot iespēju cilvēkiem bez maksas saņemt juridiskās konsultācijas, kā arī uzzināt vairāk par tiesu izpildītāju darbu Latvijā.
 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties