10. Maijs 2022 19:52
Jaunumi
goAML lietotāju reģionālā sanāksme Rīgā pulcē dalībniekus no vairāk nekā 20 pasaules valstīm

No šī gada 25. līdz 29. aprīlim Rīgā viesojās finanšu izlūkošanas dienestu pārstāvji no vairāk nekā 20 pasaules valstīm, lai spriestu par aktuālo saistībā ar ziņošanas sistēmas goAML attīstību. Šī bija pirmā reģionālā sanāksme šajā gadā. Vizīti organizēja Finanšu izlūkošanas dienests (FID) sadarbībā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Narkotiku un noziedzības novēršanas biroju (UNODC).

“Mums bija patiess prieks un gandarījums uzņemt UNODC pārstāvjus, kā arī ekspertus no visas pasaules Rīgā. FID tika izvēlēts starp vairākām valstīm, kurās potenciāli varētu notikt šī augstā līmeņa sanāksme. Tas liecina par Finanšu izlūkošanas dienesta spēju būt starp tām valstīm, kuras ir demonstrējušas progresu ziņošanas sistēmas goAML ieviešanā un lietošanā. FID ne tikai organizēja šo nozīmīgo goAML lietotāju tikšanos, bet arī dalījās ar pieredzi goAML lietošanā, kas ir nozīmīgi mūsu starpvalstu sadarbības veidošanā, kā arī Latvijas reputācijai globālā līmenī,” uzsver FID Inovāciju un IT nodaļas vadītāja Ligita Pula.

Reģionālās vizītes laikā vairāku valstu finanšu izlūkošanas dienestu pārstāvji, tostarp Latvijas Finanšu izlūkošanas dienesta eksperti, sniedza prezentācijas un dalījās labajā praksē goAML ziņošanas sistēmas lietošanā. Vērtīga bija ārvalstu kolēģu pieredze par izaicinājumiem ikdienas darbā ar goAML. Sanāksmē piedalījās finanšu izlūkošanas dienestu speciālisti no Bangladešas, Botsvānas, Dānijas, Īrijas, Īslandes, Jordānijas, Kenijas, Kosovas, Lihtenšteinas, Maltas, Mongolijas, Somijas, Šveices, Vācijas un citām valstīm. Savukārt UNODC speciālisti aplūkoja jautājumus, kas saistīti ar kiberdrošību, sankciju atspoguļošanu, mākslīgo intelektu, ziņošanas sistēmas goAML nākotnes attīstības virzienus un citus finanšu izlūkošanas jomas aktuālus tematus.

goAML lietotāju reģionālās sanāksmes galvenās atziņas

  • goAML lietotāji atbalsta nepieciešamību iestrādāt jaunus laukus, lai būtu iespējams korekti ziņot par aizdomīgiem darījumiem virtuālo valūtu jomā. 
  • Īpaši goAML lietotāji atbalstīja plānoto risinājumu sankciju skrīninga jomā, ņemot vērā globālo ģeopolitisko situāciju un pieaugošo sankciju lomu finanšu izlūkošanas jomā.
  • goAML nākotnes virziens ir fokuss uz jaunajām tehnoloģijām un elastīgu sistēmas funkcionalitātes pielāgošanu atbilstoši identificētajiem riskiem.
  • Nevienai no goAML lietotāju valstīm nav izveidoti ar goAML integrēti risinājumi virtuālo valūtu darījumu analīzei.
  • Mākslīgā intelekta un mūsdienu tehnoloģiju izmantošana finanšu izlūkošanas procesā ir  vērtīgs pienesums goAML lietotāju sadarbībā starptautiskā mērogā, kā arī sekmē specifisku pārrobežu finanšu noziegumu izmeklēšanu.

“goAML lietotāju reģionālās sanāksmes pievienotā vērtība bija iespēja finanšu izlūkošanas dienestu pārstāvjiem kā produkta lietotājiem tikties ar UNODC ekspertiem kā produkta izstrādātājiem un turētājiem, lai izdiskutētu aktuālos jautājumus, kā arī problemātiskos aspektus. Tāpat šī sanāksme ļāva mācīties no citu  lietotāju pieredzes, lai valstij, kurai, piemēram, aktuāla ir jauninājumu ieviešana goAML, tie nav jāveido no jauna, bet ir iespēja pielāgot savām vajadzībām citu valstu pieeju. Turklāt goAML lietotāju reģionālā sanāksme bija vērtīgs pienesums tās lietotāju sadarbības tīkla stiprināšanai un savstarpējās uzticības veidošanai, ņemot vērā to, ka ikdienā finanšu izlūkošanas dienesti cieši sadarbojas ar ārvalstu dienestu ekspertiem, jo finanšu noziegumiem arvien vairāk piemīt pārrobežu raksturs,” sanāksmes ieguvumus uzsver Ligita Pula.

Par goAML

goAML ir Apvienoto Nāciju Organizācijas Narkotiku un noziedzības novēršanas biroja izstrādāts un pilnībā integrēts programmatūras risinājums, kas paredzēts tieši finanšu izlūkošanas dienestu darbam. Viena no goAML priekšrocībām ir tās pilnveidošana un atbilstība jaunākajām tendencēm un pieredzei, kas iegūta no tās lietotājiem jau vairāk nekā 60 valstīs. Finanšu izlūkošanas dienests darbu lietojumprogrammā goAML https://goaml.fid.gov.lv uzsāka 2021. gada 1. oktobrī.

goAML izmantošana ilgtermiņā ļauj tās lietotājiem operatīvi un efektīvi iesniegt ziņojumus par aizdomīgiem darījumiem, sliekšņa deklarācijas, kā arī pārraudzīt institūcijas lietotāju veiktās darbības, izvērtējot sniegtās informācijas statistiskos apkopojumus.

Plašāka informācija par lietojumprogrammu goAML UNODC mājaslapā.  

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties