16. Maijs 2024 15:19
Jaunumi
E-lietas platformā integrēs vēl trīs iestāžu informācijas sistēmas

Ceturtdien, 16. maijā, tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres vadībā aizvadīta E-lietas uzraudzības padomes sēde, kurā pieņemts lēmums arī Konkurences padomei, Maksātnespējas kontroles dienestam un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam iekļauties vienotā E-lietas arhitektūrā, tādejādi attīstot vienotu izmeklēšanas un tiesvedības procesu pilnveidi Latvijā. Šobrīd turpinās esošo E-lietas platformas koplietošanas risinājumu pilnveide un izstrāde. Esošie E-lieta koplietošanas risinājumi ir efektīvi pirmtiesas tiesvedības un nolēmumu izpildes procesos ātrākai informācijas apritei.

Atklājot sēdi, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere norādīja: “E-lieta ir unikāls sadarbības rīks, kas aptver tiesas, valsts pārvaldes iestādes, arī neatkarīgās iestādes. Tā ir vienota platforma, efektīvs izmeklēšanas un tiesvedības elektroniskais process, kuru izmantojot samazinās izmeklēšanas un tiesvedības termiņi, kā arī tiek nodrošināta lielāka procesu caurspīdība. Līdzko tiek izveidots kāds rīks vienai institūcijai, kas vienkāršo un paātrina procesus, tas tiek piedāvāts arī citām institūcijām. Šāda efektīva resursu izmantošana stiprina mūsu tiesiskumu un padara to noturīgāku pret pašreizējiem un nākotnes izaicinājumiem. Prieks, ka to jau novērtējuši gan tieslietu, gan iekšlietu sistēmas darbinieki, kā arī E–lietas platformai turpina pievienoties jauni sadarbības partneri. Tāpat turpināsim attīstīt piedāvāto pakalpojumu loku, lai efektīvs tiesiskums kļūtu vēl pieejamāks ikvienam Latvijas iedzīvotājam.”

Tāpat tieslietu ministre arī uzsvēra, ka, lai gan E-lietas projekta ieviešanas sākumā nav trūcis izaicinājumu, iepriekš konstatētās nepilnības operatīvi tiek labotas un šobrīd E-lietas projekts ir iegājis nākamajā attīstības etapā, iezīmējot arī 3. posma aktivitātes un apzinot to īstenošanas finansējuma apjomu.

Sēdē apspriesta arī Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma apguve, īstenojot E-lietas 2. posmu, kurā galvenais mērķis ir E-lietas ietvaros padarīt administratīvo procesu, civilprocesu, izmeklēšanas procesu, kriminālprocesu un administratīvo pārkāpumu procesu ātrāku, lētāku, efektīvāku, caurskatāmāku, drošāku.

Savukārt Tiesu administrācija informēja E-lietas uzraudzības padomes sēdes dalībniekus par tiesu nolēmumu anonimizācijas pilnveidi, tās pielāgošanas iespējām un iespēju to koplietot un izmantot iestādei funkciju izpildei. Jau šobrīd anonimizācijas rīkā izmanto mākslīgo intelektu teksta atpazīšanā un aizstājēju pievienošanā, tādejādi būtiski samazinājies dokumentu apstrādes laiks un manuālais darbs lietotājam.

E-lietas ietvaros jau šobrīd iedzīvotājiem ir pieejami vairāki e-pakalpojumi, kas nodrošina iespēju vienkopus atrast visus lietas materiālus – nolēmumus, sēžu protokolus un nozīmēto sēžu informāciju portālā elieta.lv. Turpat iespējams nosūtīt arī iesniegumus vai prasības pieteikumus, bez tiesas iesaistes iegūt padomus vai iepazīties ar praktisku juridisku jautājumu apkopojumu, izmantojot ārpustiesas ceļvedi. Tāpat e-lietas portālā atrodams nodevu kalkulators, kas ļauj aprēķināt ar tiesvedības gaitu saistīto izdevumus, atbilstoši procesa vai iesnieguma veidam, kā arī prasības vai sūdzības veidam, tiesu kalendāros atrodama informācija par nozīmētajām tiesas sēdēm, savukārt ievadot lietas numuru vai tiesas pavēstes numuru, iespējams saņemt publisko informāciju par lietas tiesvedības gaitu.

Lietas materiālu pieejamība elektroniskajā vidē nodrošina ātrāku informācijas apriti, iesaistītajām personām nav jāpavada laiks ceļā uz iestādēm, jātērē papildu resursi informācijas atrašanā, jo visa informācija ir vienuviet. Piemēram, Jēkabpils lieta 2023. gadā tikai pastiprināja nepieciešamību visām iesaistītājām tiesībsargājošajām institūcijām nodrošināt efektīvu, vienotu dokumentu un informācijas apriti. Uzlabojot informācijas apriti E-lietas ietvaros, turpmāk laikus tiktu novērsti iespējamie apdraudējumi cilvēka dzīvībai un tiktu aizsargāti vardarbības upuri, tādejādi neatkārtotos situācijas, kad persona vairākkārt meklē palīdzību, taču šī informācija nesasniedz atbildīgās iestādes.

Papildu informācija:

E-lieta ir viena no digitālās transformācijas iniciatīvām, kura vairākos posmos paredz pakāpenisku pāreju uz elektronisku izmeklēšanas, tiesvedības un nolēmumu izpildes procesu.

E-lietas pilnveide ir Tieslietu ministrijas prioritārais projekts Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda plānā. Atveseļošanas fonda plāns ir jauna Eiropas Komisijas centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus 2021.–2027. gada plānošanas perioda Eiropas Savienības daudzgadu budžetam. Tā mērķis – atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 272 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties