9. Jūlijs 2024 09:56
Jaunumi
Izveidots pārskats par Latvijas tiesu prejudiciālajiem jautājumiem Eiropas Savienības Tiesai

Augstākās tiesas mājaslapā izveidots pārskats par Latvijas tiesu prejudiciālajiem jautājumiem Eiropas Savienības Tiesai. Līdz šim Latvijas tiesas Eiropas Savienības Tiesā vērsušās 128 reizes – Senāts 82 lietās, apgabaltiesas – 17, rajona (pilsētas) tiesas – 20, Satversmes tiesa – 9 lietās.

Pārskats izveidots divos veidos – pēc pieteikuma iesniedzēja un pēc tiesību jomas.

Pēc pieteikuma iesniedzēja pārskats ir sadalīts četrās apakšsadaļās pēc tiesām, kas uzdevušas jautājumus. Proti, Senāts, Apgabaltiesas, Rajona (pilsētas) tiesas un Satversmes tiesa.

Skatot pieteikumus pēc tiesību jomas, lietas ir sadalītas 10 tiesību jomās. Jomu skaits var mainīties atkarībā no Latvijas tiesu uzdotajiem prejudiciālajiem jautājumiem.

Abos pārskata veidos ir ietverta informācija par Eiropas Savienības tiesību aktiem un to normām, par kuriem ir uzdoti prejudiciālie jautājumi. Norādīti atslēgvārdi, pēc kuriem ērtāk izprast konkrētās lietas būtību.

Pēc iespējas ir arī izveidotas hipersaites gan uz tiesu nolēmumiem, ar kuriem ir uzdoti prejudiciālie jautājumi, gan uz Eiropas Savienības Tiesas informāciju par šo jautājumu izskatīšanu, gan Latvijas tiesu nolēmumiem, kas pieņemti pēc Eiropas Savienības Tiesas atbildes nolēmuma.

Pārskats tiek regulāri papildināts un aktualizēts. Tomēr Augstākā tiesa aicina sekot līdzi jaunumiem un tiesas procesam arī Eiropas Savienības Tiesas mājaslapā  https://curia.europa.eu/.

Papildu informācija

Atbilstoši Līguma par Eiropas Savienības darbību 267. pantam tiesas var vērsties vai tām ir pienākums vērsties Eiropas Savienības Tiesā, ja to ieskatā ir nepieciešama atbilde no Eiropas Savienības Tiesas par Eiropas Savienības līgumu interpretāciju vai Eiropas Savienības iestāžu vai struktūru tiesību aktu spēkā esību un interpretāciju. Tiesai, kuras nolēmumu nevar pārsūdzēt, ir pienākums, nevis tiesības vērsties Eiropas Savienības Tiesā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties