13. Marts 2014 17:57
Jaunumi
ANO Cilvēktiesību komitejas sēdē izskata Latvijas ziņojumu par ANO Pilsonisko un politisko tiesību pakta izpildi

12. un 13. martā Ženēvā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību komitejas 110.sesijā tika izskatīts Latvijas kārtējais ziņojums par ANO 1966.gada Pilsonisko un politisko tiesību pakta izpildi Latvijā līdz 2013.gada beigām.

Komitejas eksperti atzinīgi novērtēja gan Latvijas progresu kopš iepriekšējā ziņojuma izskatīšanas 2003.gadā, gan arī iesniegtā ziņojuma kvalitāti attiecībā uz tajā sniegto detalizēto informāciju un statistikas datiem. Komitejas eksperti atzinīgi izteicās par valsts paveikto naturalizācijas procesa veicināšanā, īpaši nepilsoņu bērnu naturalizācijā, vardarbības ģimenē novēršanā. Latvijas delegācija ekspertiem sniedza atbildes par valsts valodas politiku, tai skaitā valodas lietojumu oficiālu un sabiedrisku pasākumu laikā.

ANO komitejas locekļi uzdeva vairākus jautājumus par pakta normu piemērošanu Latvijas tiesu praksē, pasākumiem cīņā ar cilvēku tirdzniecību, par paveikto dzimumu līdztiesības veicināšanā, kā arī valsts un sabiedrisko mediju darbības regulācijā. Īpaši interesēja, kā Latvijā izskata personas sūdzības par iespējamu spēka pielietošanu tiesībsargājošās iestādēs un ieslodzījuma vietās. Tāpat komitejas pārstāvji interesējās par Tiesībsarga biroja darbu un biroja rekomendāciju īstenošanu. Latvijas kopējās ekonomiskās attīstības kontekstā tika aplūkots Tiesībsarga biroja darba apjoms un tam piešķirtie finanšu līdzekļi.

Komiteja pateicās par izsmeļošajām atbildēm, uzsverot precizējošo skaidrojumu un informācijas par aktuālāko situāciju Latvijā nozīmi komitejas rekomendāciju pieņemšanas procesā. Tika atzinīgi novērtētas Latvijas uzskatāmās reformas valsts pārvaldē, pārvarot padomju laika mantojumu, un izteikta izpratne par atsevišķu sensitīvu cilvēktiesību jautājumu izcelsmi un to sarežģīto vēsturisko kontekstu.

Komitejas rekomendācijas tiks publiskotas šā gada 27.martā. Latvijas valdība varēs komentēt komitejas rekomendācijas.

Latvijas delegācijā, kuru vadīja Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Makarovs, bija Ārlietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas, Labklājības ministrijas, Valsts policijas, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, Latviešu valodas aģentūras, VSIA „Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs”, kā arī Latvijas Pastāvīgās pārstāvniecības ANO Ženēvā pārstāvji.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties