20. Jūnijs 2014 14:37
Jaunumi
Plāno noteikt kriminālsodus par dažādiem pārkāpumiem, kas izraisījuši divu vai vairāku cilvēku nāvi

Pašlaik Krimināllikumā ir paredzēti sodi par dažādām darbībām, kas izraisījušas smagas sekas, taču Saeimas Juridiskā komisija atbalstījusi tieslietu ministres Baiba Brokas priekšlikumus noteikt bargākus kriminālsodus, ja attiecīgā rīcība ir izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi.

Par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas divu vai vairāku cilvēku nāvi, paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem. Par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja šīs darbības izraisījušas divu vai vairāku cilvēku nāvi, kā sods iecerēta brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Par radioaktīvo vielu vai citu jonizējošā starojuma avotu, bīstamo bioloģisko, bakterioloģisko, toksisko, ķīmisko vielu vai maisījumu vai citu bīstamu vielu vai materiālu, preparātu vai vīrusu ražošanas, iegādes, pārvietošanas, uzglabāšanas, apstrādes vai lietošanas noteikumu pārkāpšanu, ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi, iecerēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Par nepieciešamas un acīmredzami neatliekamas palīdzības nesniegšanu cilvēkam, kas atrodas dzīvībai bīstamā stāvoklī, ja vainīgais apzinājies, ka varējis to sniegt bez nopietnām briesmām sev un citām personām, un ja palīdzības nesniegšana izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi, plānots sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par iejaukšanos elektroenerģijas, siltumenerģijas vai gāzes komercuzskaites mēraparātu darbībā vai par tās traucēšanu, vai par iekārtu, ierīču vai programmatūras izgatavošanu, pielāgošanu, izplatīšanu vai uzstādīšanu, ja tas rada iespēju personām patvaļīgi patērēt elektroenerģiju, siltumenerģiju vai gāzi, ja tas izraisījis divu vai vairāku cilvēku nāvi, paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Par svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, ja tās rezultātā iestājusies divu vai vairāku cilvēku nāve, plānots sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Par gāzes, naftas vai naftas produktu vadu un to iekārtu iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, ja to rezultātā iestājusies divu vai vairāku cilvēku nāve, iecerēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Par veterināro noteikumu tīšu pārkāpšanu, ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi, plānots sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Par augu slimību vai kaitēkļu apkarošanas noteikumu pārkāpšanu, ja izraisīta divu vai vairāku cilvēku nāve, iecerēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par indīgu vai stipri iedarbīgu vielu, kas nav narkotiskās vai psihotropās vielas, neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos vai realizēšanu, ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi, paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem. Par sabiedrisko pasākumu organizēšanas vai norises kārtības pārkāpšanu, ko izdarījis pasākuma organizētājs vai cita persona, ja to rezultātā iestājusies divu vai vairāku cilvēku nāve, plānots sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Par receptes izrakstīšanu bez medicīniskās nepieciešamības vai cita dokumenta nelikumīgu izrakstīšanu narkotiskas vai psihotropas vielas saņemšanai, kā arī par narkotiskas vai psihotropas vielas izsniegšanu bez receptes vai cita dokumenta, vai zinot, ka recepte vai cits dokuments ir fiktīvs vai nelikumīgi izrakstīts, ja tas izraisījis divu vai vairāku cilvēku nāvi, iecerēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Par vilciena patvarīgu apturēšanu bez vajadzības ar trauksmes bremzi, atvienojot bremžu gaisa maģistrāli vai citādi, ja tas izraisījis katastrofu, ritošā sastāva bojājumus vai citas smagas sekas, ja tās izraisījušas divu vai vairāku cilvēku nāvi, plānots sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem. Par transporta kustības kārtības vai drošības aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāvi, paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Par gaisa vai ūdens transportlīdzekļa, izņemot mazgabarīta transportlīdzekļus, sagrābšanu uz zemes, ūdeņos vai lidojumā, ja tā izraisījusi divu vai vairāku cilvēku nāci, iecerēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem.

Par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai, ja tas izraisījis divu vai vairāku cilvēku nāvi, plānots sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Atsevišķos gadījumos būs iespējams arī sodīt, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku, nosakot probācijas uzraudzību, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Juridiskajai komisijai vēl jābalso par attiecīgo grozījumu Krimināllikumā virzīšanu izskatīšanai otrajā lasījumā Saeimā. Parlamentam vēl būs jābalso par tiem arī trešajā lasījumā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties