15. Janvāris 2016 16:06
Jaunumi
Par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām no 18. līdz 22.janvārim

Augstākās tiesas informācija par kasācijas kārtībā izskatāmām lietām laikā no 18. līdz 22.janvārim.

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīs deviņas lietas. Vienā lietā saņemtas apsūdzētā vai aizstāvju kasācijas sūdzības un divās lietās – prokurora kasācijas protests par apelācijas instances tiesas nolēmumiem. Vienā lietā saņemta gan kasācijas sūdzība, gan protests. Trīs lietas izskatīs sakarā ar pieteikumiem tiesas nolēmumu jaunai izskatīšanai. Vienā lietā saņemts prokurora protests par pirmās instances tiesā apstiprinātu vienošanos par vainas atzīšanu un sodu. Vienā lietā izskatīs protestu par zemākas instances tiesas lēmumu atteikties pieņemt lietā kasācijas protestu.

AT Civillietu departaments tiesas sēdē mutvārdu procesā izskatīs vienu kasācijas sūdzību par apelācijas instances tiesas spriedumu, bet rakstveida procesā izskatīs desmit blakus sūdzību par zemākas instances tiesas lēmumiem.

AT Administratīvo lietu departaments rakstveida procesā izskatīs trīs kasācijas sūdzības par apelācijas instances tiesas spriedumiem un trīs blakus sūdzības par zemākas instances tiesas lēmumiem. Kasācijas sūdzības iesniegtas lietās, kurās atbildētāji ir Valsts ieņēmumu dienests un Jūrmalas pilsēta dome.

Informācija par atsevišķām lietām:

1) Krimināllietu departaments 18.janvārī rakstveida procesā izskatīs lietu, kurā ar Alūksnes rajona tiesas spriedumu 15 vjetnamieši atzīti par vainīgiem Krimināllikuma 284.panta otrajā daļā paredzētajā noziedzīgajā nodarījumā par to, ka viņi personu grupā tīši nelikumīgi šķērsoja valsts robežu.

Pirmās instances tiesa konstatējusi, ka 2015.gada jūlijā grupa Vjetnamas Sociālistiskās Republikas pavalstnieku piecpadsmit cilvēku sastāvā vienojās nelikumīgi šķērsot Eiropas Savienības robežu, lai caur Latviju dotos uz Poliju un Vāciju. 2015.gada 1.augustā minētā personu grupa šķērsoja Latvijas Republikas robežu Alūksnes novada Liepnas pagasta Vorožā un nelikumīgi uzturējās Latvijā līdz brīdim, kad tika aizturēti.

Ar Alūksnes rajona tiesas 2015.gada 25.augusta spriedumu apstiprināta starp prokuroru un apsūdzētajiem noslēgtā vienošanās par vainas atzīšanu un sodu. Ar pirmās instances tiesas spriedumu visi apsūdzētie atzīti par vainīgiem nelikumīgā robežas šķērsošanā un sodīti ar īslaicīgu brīvības atņemšanu uz diviem mēnešiem, nosakot papildsodu – izraidīšanu no Latvijas Republikas, nosakot ieceļošanas aizliegumu uz trīs gadiem. Protestu par pirmās instances tiesas spriedumu iesniedzis prokurors, kurš lūdz grozīt Alūksnes rajona tiesas 2015.gada 25.augusta spriedumu daļā par soda termiņā ieskaitīto laiku. (Lieta SKK-24/2015).

2) Administratīvo lietu departaments 21.janvārī izskatīs Studiju un zinātnes administrācijas kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas spriedumu. Studiju un zinātnes administrācija vērsās tiesā ar pieteikumu par līguma par kredītam pielīdzinātās doktoranta stipendijas saņemšanu zinātniskā grāda ieguvei izpildes pareizību un pienākuma uzlikšanu atbildētājai parakstīt vienošanos par stipendijas atmaksu, jo atbildētāja nav ieguvusi zinātnisko grādu līgumā noteiktajā termiņā. Apgabaltiesa pieteikumu noraidīja, konstatējot, ka atbildētāja līgumā noteikto termiņu grāda ieguvei nokavēja tāpēc, ka promocijas padome promocijas darba aizstāvēšanas procesā pieļāva virkni procesuālo pārkāpumu. Lietā ir izšķirams jautājums par Ministru kabineta 2004.gada 24.augusta noteikumu Nr.740 „Noteikumi par stipendijām” 13.punkta piemērošanu. (Lieta SKA-139/2015).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 273 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties