1. Novembris 2016 13:12
Jaunumi
Izglītības komisija atbalsta vienotu valsts eksāmenu juristiem
5

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien, 1. novembrī, konceptuāli atbalstīja grozījumu Augstskolu likumā, kas dos zaļo gaismu vienota jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena ieviešanai.

„Tiesību zinātnes studentiem, beidzot augstskolu, būs jākārto valsts eksāmens. Šobrīd situācija ir tāda, ka diploms pats par sevi negarantē to, ka absolventam ir nepieciešamās zināšanas un prasmes. Lai nodrošinātu to, ka darba tirgū nonāk augsti kvalificēti speciālisti, virzāmies uz vienotu valsts eksāmenu. Tas ļaus pārliecināties par juristu profesionālo sagatavotību, kā arī cels izglītības kvalitāti un prestižu kopumā,” pēc sēdes uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Ilze Viņķele.

Šobrīd septiņās Latvijas augstskolās iespējams iegūt otrā līmeņa augstāko profesionālo izglītību studiju programmā „Tiesību zinātne”. Kā uzsvērts likumprojekta anotācijā, kopš pagājušā gadsimta 90. gadu sākuma pieaudzis tiesību zinātņu studiju programmu skaits, kas ilgtermiņā, iztrūkstot pietiekami augstām un vienotām prasībām juridiskās izglītības iegūšanai, mazinājis juridiskās izglītības kvalitāti valstī.

Pētījumu par augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanu Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros veikusi arī Augstākās izglītības padome. Likumprojekta anotācijā uzsvērtie rezultāti par situāciju tiesību zinātņu studiju virzienā vēsta, ka vairāku augstākās izglītības iestāžu darbība aktīvāk vērsta uz peļņas palielināšanu, nevis programmu kvalitātes paaugstināšanu. Tāpat vairākās augstākās izglītības iestādēs programmu kvalitāte raksturota kā vāja un neatbilstoša Eiropas Savienības noteiktajām prasībām.

Lai sekmētu juridiskās izglītības kvalitātes paaugstināšanos, deputāti rosinājuši izmaiņas Augstskolu likumā. Grozījums ietver pilnvarojumu Ministru kabinetam noteikt, ka atsevišķās otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmās valsts eksāmens ir valsts pārbaudījuma sastāvdaļa. Šobrīd Tieslietu ministrijā jau noris darbs pie Ministru kabineta noteikumu projekta „Valsts vienotā jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmena norises kārtība”.

Grozījums Augstskolu likumā noteiks, ka valsts pārbaudījuma sastāvdaļa var būt ne tikai diplomdarba vai bakalaura (maģistra) darba izstrādāšana un aizstāvēšana. Šāds atvērts regulējums nepieciešamības gadījumā ļautu ieviest valsts eksāmenu ne tikai jurista kvalifikācijas iegūšanai, bet arī citās nozarēs, ja tiktu konstatēta šāda nepieciešamība.

Kā sēdē uzsvēra deputāti, nepieciešams laikus izstrādāt valsts eksāmena saturisko ietvaru, lai augstskolas varētu sagatavoties plānotajām izmaiņām, ieviešot eksāmenu kā obligātu studiju programmu sastāvdaļu.

Lai grozījums stātos spēkā, tas trīs lasījumos vēl jāizskata Saeimā. Izglītības komisijas deputāti sēdē uzsvēra, ka likumprojekta izskatīšanas gaitā vēl jāprecizē vairāki jautājumi, tostarp pārējas perioda ilgums līdz valsts vienotā eksāmena ieviešanai.

 
 
5 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Neskaidris
1. Novembris 2016 / 18:57
2
ATBILDĒT
Personīgi uzskatu, ka pēc šāda eksāmena nav nepieciešamības, kā arī nav izprotams īsti tā devums. Ko students izdarīts ar savu maģistra grādu tiesību zinātnē? Tam tāpat stājoties par notāru, zvērinātu advokātu, prokuroru u.tml., būs jākārto eksāmens, kur arī atlasīs kompetentākos cilvēkus. Parādiet kaut vienu, kurš pabeidzot maģistru ir vienlīdz kompetents visās lietās. Ir skaidri redzams, ka var teikt lielākā daļa maģistru pabeigušie aiziet savā virzienā- administratīvās tiesības, civiltiesības vai krimināltiesības un tajās arī praktizējas, lai kļūtu par pietiekami kompetentu personu kādā no sevis izvēlētajām jomām. Arī vairums augstskolu maģistru programmas ir specializētas kaut kam, nevis vispārīgas, lai spēcīgi sagatavotu visās jomās
Magone > Neskaidris
5. Novembris 2016 / 16:27
0
ATBILDĒT
Jūsu domu gājiens ir pilnīgi garām. Atceros, kad studēju LU Jur.fak.maģistratūrā, kādi bija tie kursabiedri, kuri pabeidza LU Jur.fak. (milzīgs vairums nemaz nepabeidza, bet ne par tiem stāsts). Tas līmenis no pabeigušajiem bija no A līdz Z. Pat nesaprotu, kā LU vispār dažiem diplomus iedeva (nu jā, tad bija krīze). Toreiz domāju, ja es būtu darba devējs, nu, piemēram, kāda uzņēmuma vadītājs, un es pieņemtu darbā šādu LU Jur.fak.maģistru (Z līmenis), paļaujoties uz labo diplomu, tas būtu tāds aplauziens! Bet kā lai nejurists zina, kurš ir labs jurists, ja pat uz diplomu nevar paļauties?
Tad man ienāca prātā, kas tad notiek citās mācību iestādēs, kur gatavo juristus, ja jau LU Jur.fak.maģistratūrā tādi diplomus saņem?!
Ne jau visi stājas par advokātiem, notāriem utt., kur būs jākārto eksāmens (būsim godīgi, tur joprojām daudz ko izšķir blats).
Es saprotu, ka katram juristam ir daudz jāmācās visu mūžu, bet esmu redzējusi diplomētus juristus, kuriem nav nekāda talanta šajā profesijā. Tad valsts eksāmens tādus netalantus un sliņķus atsijātu. Tad diplomam būtu svars.
Kabacis > Neskaidris
2. Novembris 2016 / 11:28
3
ATBILDĒT
Tad jau varbūt vispār varam atteikties no jurista kvalifikācijas kā tādas. Ikvienam, kurš vēlas būt par juristu, pietiks ar trīgadīgo bakalauru un tālāk jau pēc situācijas, jo, kā Jūs minējāt, " (..) stājoties par notāru, zvērinātu advokātu, prokuroru u.tml., būs jākārto eksāmens, kur arī atlasīs kompetentākos cilvēkus (..) ".
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 2
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties