21. Jūnijs 2018 11:16
Studenta Vārds
Kad vienradži ūdenī mirst, bet investors grib kuģot
Dāvids Lipšens, Gabriela Šantare, Elīna Luīze Vītola, Lība Gailīte
Foto no komandas personīgā arhīva

Šogad Latviju ikgadējā Telders starptautisko tiesību izspēlē (Telders International Law Moot Court Competition) pārstāvēja Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes (JF) komanda. Sacensību fināla kārtā Hāgā piedalījās 24 komandas no 23 valstīm.

Kā ikkatru gadu, arī 2017. gada oktobrī tika izsludināts sacensību kāzuss – The plight of the Dandy Narwhals, kurā tika iekļauti jautājumi par investīciju strīdiem, kompāniju un investoru valstspiederību, investoru aizsardzību, diskriminācijas aizliegumu investīciju tiesībās, galējo nepieciešamību valsts atbildības kontekstā, kā arī vairāki vides tiesību jautājumi par ietekmes uz vidi novērtējumu, pienākumu monitorēt aizsargājamas sugas un citi.

Mēnesi vēlāk tika izveidota LU komanda ar četriem pieredzējušiem nacionālu un starptautisku izspēļu dalībniekiem tās sastāvā: Dāvidu Lipšenu, Elīnu Luīzi Vītolu, Gabrielu Šantari un Lību Gailīti. Visi komandas locekļi paralēli sacensībām turpināja pilna laika klātienes studijas un strādāja, tādējādi pierādot, ka itin viss ir pa spēkam, ja ir vēlēšanās un prasme organizēt savu laiku.

Jāatzīst, ka lielākā daļa tiesnešu gan iknedēļas treniņos, gan sacensību laikā norādīja uz kāzusa apstākļu proporcionalitātes trūkumu. Respektīvi, tas bija veidots ievērojami par labu vienai no sacensību pusēm – atbildētājiem, radot apstākļus, kuros ir ne tikai praktiski neiespējami pierādīt investora nacionalitāti citā valstī, bet arī ļoti sarežģīti konstatēt netiešo diskrimināciju. Turklāt, kāzusa faktiskie apstākļi tika veidoti tā, lai atbildētāju valsts – Barbarossa – varētu pierādīt, ka ir bijis galējās nepieciešamības stāvoklis vides aizsardzībai, kas šobrīd starptautiskajās tiesībās ir mītisks instruments.

Maija vidū LU komanda devās uz draudzības sacensībām - priekšsacīkstēm Florencē.  Priekšsacīkšu laikā komanda stājās pretī studentiem no Dānijas, Īrijas un Francijas (trīs reizes kā pieteicēji un divas – kā atbildētāji). Fināla izspēlē LU pārstāvji trešo reizi sacentās ar Īrijas komandu un uzvarēja, kļūstot par labāko komandu Itālijas priekšsacīkstēs. Komandas pārstāve Lība Gailīte ieguva gan priekšsacīkšu, gan fināla Labākā oratora balvu, bet labāko runātāju desmitniekā tika iekļautas arī LU pārstāves Elīna Luīze Vītola un Gabriela Šantare.

Pēc priekšsacīkstēm komanda vēl nedēļu trenējās, bet pēc tam jau devās uz fināla kārtu Hāgā. Latvijas komanda stājās pretī pārstāvjiem no Vācijas, Spānijas, Krievijas un Polijas, iegūstot 10. vietu 24 dalībnieku konkurencē. Analizējot LU komandas sniegumu, tiesneši uzteica plašās zināšanas starptautiskajās tiesībās gan teorijā, gan praksē, kā arī spēju prasmīgi atbildēt uz āķīgiem jautājumiem par lietas apstākļiem un jurisprudenci. Tiesneši novērtēja komandas spēju nepadoties, tomēr atzīmēja, ka bijis manāms arī satraukums. Rezultātā komandas sniegums tika vērtēts kā augsts un interesants, bieži norādot uz argumentu oriģinalitāti un precizitāti arī specifiskās un sarežģītās vides zinātņu un citās pētniecības jomās.

Šobrīd komanda Latvijā turpina ierastās darba gaitas un mācības. Divi no komandas locekļiem šogad būs Latvijas Universitātes absolventu vidū – viens noslēgs studijas bakalaura, bet otrs maģistra studiju programmā, iegūstot arī jurista kvalifikāciju. Jāmin, ka trīs no četriem komandas dalībniekiem turpina zinātnisko izpēti kāzusa tematikā, rakstot gan bakalaura darbu, gan maģistra darbus, kas ļauj biežāk atgriezties komandas patīkamajās atmiņās par sagatavošanās treniņiem septiņu mēnešu garumā un sacensībām gan Florencē, gan Hāgā.

Komanda izsaka pateicību visiem, kas palīdzēja nokļūt līdz sacensībām Florencē un Hāgā: LU Juridiskajai fakultātei par iespēju kā tādu un finansiālo atbalstu, LU Raiņa bulvāra un Rīgas Juridiskās augstskolas bibliotēkai par visu iespējamo literatūras resursu nodrošināšanu. Īpašs paldies komandas trenerim, LU lektoram Mārim Lejniekam, kurš 2-3 reizes nedēļā tikās ar komandu, lai virzītu uz gaišām domām un palīdzētu rast atbildes uz neatbildētiem jautājumiem, tāpat arī viestiesnešiem un bijušajiem izspēļu dalībniekiem, kuri palīdzēja ar kādu viltīgu padomu, kādu smieklīgu atgadījumu un kādu noderīgu triku: Dainim Pudelim, Ivaram Stankevičam, Mārtiņam Paparinskim, Agnetai Rumpai, Kristiānai Viļumai, Ingum Meimeram, Elīnai Dindendorfai, Edmundam Brokam, Gustavam Gailim, Ievai Miļūnai, Ilzei Tralmakai, Ilzei Dubavai, Līgai Mencei, Jūlijai Jerņevai, Lindai Reneslācei, Rihardam Veibergam un Reinim Odiņam. Papildu pateicības arī runas mākslas pasniedzējai, Latvijas Kultūras akadēmijas docentei Rutai Vītiņai, kura mācīja, kā pareizi veidot stāju, izmantot savu balsi, acu kontaktu un žestus, lai izceltu zemtekstus, galveno stāsta līniju un radītu pārliecību, kā arī ieteica trikus, kā tikt galā ar satraukumu pirms uzstāšanās.

Par jauku uzņemšanu komanda pateicas Hāgas Latvijai jeb Latvijas Vēstniecībai Nīderlandes Karalistē, kur studentus sagaidīja Latvijas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Ilze Rūse, kas zināja stāstīt par iepriekšējiem Latvijas vēstniekiem Nīderlandē, pārstāvniecību Starptautiskajā krimināltiesā, Pastāvīgajā šķīrējtiesā, iespējams nākotnē arī Starptautiskajā tiesā, diplomātisko telpu vēsturi un kaut uz brīdi ļāva justies kā mājās – Latvijā.

Tomēr komandas galvenais mērķis ir iedrošināt nākamās paaudzes starptautisko un nacionālo tiesas procesa izspēļu dalībniekus nekautrēties un riskēt, mēģināt un izbaudīt to prieku, gandarījumu, pieredzi un citus labumus, ko nes dalība izspēlēs!

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
CITI STUDENTA VĀRDA JAUNUMI
VISS STUDENTA VĀRDS
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties