15. Oktobris 2019 10:51
Jaunumi
Satversmes tiesu apmeklē Vācijas vēstnieks Latvijā Nikolajs fon Šepfs
No ST arhīva

14. oktobrī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele tikās ar jauno Vācijas vēstnieku Latvijā Nikolaju fon Šepfu (Nikolai von Schoepff). Tikšanās laikā puses pārrunāja abu valstu konstitucionālo tiesu sadarbību, pievērsās jautājumiem, kas saistīti ar tiesiskuma stiprināšanu Latvijā un Eiropas Savienībā, un ieskicēja Satversmes tiesas un Vācijas vēstniecības Latvijā iespējamos sadarbības virzienus nākotnē.

Tikšanās sākumā Ineta Ziemele vēstnieku iepazīstināja ar Satversmes tiesas kompetenci un sniedza ieskatu, kāda ir Satversmes tiesas nozīme Latvijas kā demokrātiskas tiesiskas valsts attīstībā.

Sniedzot ieskatu Latvijas tiesību sistēmā, Ineta Ziemele uzsvēra, ka vēsturiski tā ietekmējusies arī no Vācijas tiesību sistēmas, un šī abu tiesību sistēmu sinerģija pastāv joprojām.

Ineta Ziemele atzina, ka Satversmes tiesu un Vācijas Federālo Konstitucionālo tiesu vieno līdzīga tiesiskā doma, tāpēc starp tiesām jau sen tiek uzturēts ciešs dialogs. Pēdējā Satversmes tiesas oficiālā vizīte Vācijā bija pērn, kad visi Satversmes tiesas tiesneši tikās ar Vācijas Federālās Konstitucionālās tiesas tiesnešiem. Vācijas Konstitucionālās tiesas tiesneši vairākkārt viesojušies Latvijā, turklāt šonedēļ gaidāma vēl viena vizīte, kurā Satversmes tiesu apmeklēs Vācijas Federālās Konstitucionālās tiesas priekšsēdētāja vietnieks Štefans Harbarts (Stephan Harbarth) un tiesnesis Pīters M. Hūbers (Peter M. Huber).

Šā gada aprīļa nogalē Satversmes tiesa pirmo reizi piedalījās arī Maksa Planka institūta (Max-Planck-Institut) organizētajā Heidelbergas apaļā galda diskusiju (Heidelberger Gesprächskreis) Vācijā, kurā ik gadu piedalās vācu tiesību tradīcijai piederošu konstitucionālo tiesu un Eiropas tiesu tiesneši.

Sarunas laikā Ineta Ziemele vēstnieku informēja, ka nākamā gada 21.-22. martā Satversmes tiesa sadarbībā ar Eiropas Savienības Tiesu organizēs starptautisku konferenci “Eiropas Savienība vienota dažādībā: starp kopējām konstitucionālajām tradīcijām un nacionālajām identitātēm”, kā arī uzsvēra, ka arī nākamajā gadā Satversmes tiesas tiesneši plāno tikšanos ar visiem ārvalstu pārstāvniecību pārstāvjiem Latvijā.

Tikšanās noslēgumā puses apsprieda arī abu valstu pieredzi saistībā ar demokrātisko brīvību nodrošināšanu un tiesiskuma tēmas atspoguļošanu plašsaziņas līdzekļos.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties