16. Septembris 2020 15:10
Jaunumi
Aicina tiešsaistē klausīties lekciju par tiesību jēdziena dažādajām izpratnēm
1

Jesajas Berlina centra (JBC) lekciju sērijā “Svarīgu ideju vēsture” 24. septembrī plkst. 19.00 tiks organizēta trešā publiskā lekcija, kas šoreiz tiks veltīta jēdzienam “tiesības”. Pasākums notiks Nacionālajā bibliotēkā, bet pandēmijas dēļ visi interesenti ir aicināti lekciju noklausīties videotiešraidē Jesajas Berlina centra kontā sociālajā tīklā Facebook.

Pasākumā ar priekšlasījumu uzstāsies zvērināts advokāts un filozofijas interesents Sandis Bērtaitis. Skatītājiem gan klātienē, gan tiešsaistē pēc lekcijas būs iespēja uzdot savus jautājumus.

Gaidāmās lekcijas īss apraksts

Ideju vēsture rāda, ka ideju attīstība nav lineāra – vienā laikmetā plašu atzinību guvusi izpratne citā laikmetā tiek apstrīdēta un reformēta, balstīta uz citiem pieņēmumiem un katras tradīcijas ietvaros uzlūkota vairāk vai mazāk atšķirīgi. Rezultātā vienā jēdzienā vienlaikus saskatām dažādas interpretācijas tradīcijas, kas atsevišķos aspektos var būt pat pretrunīgas. Ja izprotam idejas vēsturisko attīstību, varam daudz labāk apjēgt idejas saturu un nozīmi mūsdienās.

Līdzīga situācija ir ar tiesību jēdzienu, kas ir tiesību filozofijas centrālais pētniecības priekšmets. Līdzās ikdienišķam juridisko noteikumu skatījumam ir bijuši pastāvīgi centieni saprast un apjēgt tiesību būtību. Kas īsti ir tiesības? Pārcilvēciska ideja par taisnīgumu, dievišķi atklāta lietu kārtība, patvaļīgi radīta suverēna komanda vai cilvēku kopīgi radīta vienošanās par kopdzīves modeli? Vai ir iespējams runāt par kādām pareizām un ideālām tiesībām? Kāda ir tiesību saikne ar taisnīgumu?

Rietumeiropas kultūrā ir bijuši vairāki klasiski un moderni virzieni, kas skaidrojuši un savstarpēji polemizējuši par tiesību izcelšanos un būtību – dabisko tiesību skola, vēsturisko tiesību skola, tiesību pozitīvisms, formālisms, tiesību reālisms u.c. Lekcijas ietvaros starpdisciplinārā kontekstā tiks aplūkoti būtiskākie šo virzienu postulāti un interpretācijas, kurām ir nozīme mūsdienās, konceptuāli domājot par tiesību jēdzienu un redzot tā daudzējādību.

Īsumā par lektoru

Mg. iur., Bc. phil. Sandis Bērtaitis ir zvērināts advokāts, advokātu biroja “FORT” partneris, Rīgas Juridiskās augstskolas vieslektors. Studējis jurisprudenci Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, kā arī studējis filozofiju Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē.

Ikdienā viņš organizē advokāta biroja darbu un vairāk nekā 15 gadus sniedz juridisko palīdzību klientiem dažādās tiesību nozarēs. Līdzās tam S. Bērtaitis ir arī Rīgas Juridiskās augstskolas vieslektors, kur pasniedz lekciju kursus par tiesību filozofiju un juridisko argumentāciju.

Vairākus gadus pēc kārtas viņs ir iekļauts starptautisko juridisko reitingu aģentūru Chambers and Partners, Legal 500 un IFLR1000 izdevumos, kuros ik gadu tiek apkopoti un atjaunoti dati par pasaules vadošajiem juridisko pakalpojumu sniedzējiem.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurčiks
16. Septembris 2020 / 19:04
1
ATBILDĒT
Tā bija informācija par lekciju vai advokātu biroja reklāma?
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties