22. Oktobris 2021 16:58
Jaunumi
Eiropas Parlaments: Polijas Konstitucionālais tribunāls ir nelikumīgs un nevar interpretēt konstitūciju

Eiropas Parlaments nosoda mēģinājumu graut ES tiesību aktu prioritāti un aicina Padomi un Komisiju steidzami aizsargāt Polijas un ES iedzīvotājus.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā ar 502 balsīm par, 153 pret un 16 atturoties EP deputāti uzsvēra, ka Polijas Konstitucionālajam tribunālam nav ne juridiska spēka, ne neatkarības, un tas nav pietiekami kvalificēts, lai interpretētu Polijas konstitūciju.

Pēc otrdienas nokaitētajām plenārsēdes debatēm ar Polijas premjerministru un Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu deputāti pauž „dziļu nožēlu” par 2021. gada 7. oktobra lēmumu, kas ir „uzbrukums Eiropas vērtību un likumu kopienai”, un norāda, ka Tribunāls ir “pārveidots par instrumentu, ar ko legalizēt varas iestāžu nelikumīgās darbības”.

Parlaments uzteic desmitiem tūkstošu miermīlīgo protestētāju Polijā, kas devušies ielās, lai protestētu pret Tribunāla lēmumu, un viņu vēlmi pēc spēcīgas demokrātiskas Polijas, kas būtu neatņemama Eiropas projekta sastāvdaļa. EP deputāti atkārtoti pauž atbalstu tiem Polijas tiesnešiem, kuri joprojām atzīst ES tiesību aktu prioritāti un nodod lietas Eiropas Savienības Tiesai, neraugoties uz risku viņu karjerai.

Deputāti uzsver, ka saskaņā ar Polijas konstitūciju, ratificēts starptautisks nolīgums ir daļa no valsts tiesību sistēmas, kas ir jāpiemēro tieši, un kolīziju gadījumā tā tiesību akti ir pārāki par valsts tiesību aktiem.

Viņi apsūdz Polijas premjerministru par to, ka viņš turpina “ļaunprātīgi izmantot tiesu varu kā līdzekli savas politiskās darba kārtības īstenošanai”, un uzsver, ka Polija ir brīvprātīgi apņēmusies ievērot dibināšanas Līgumu noteikumus un Eiropas Savienības Tiesas judikatūru.

Tiesiskuma atjaunošana, neliekot ciest iedzīvotājiem

Parlaments atkārtoti pauž viedokli, ka ES nodokļu maksātāju nauda nebūtu jāpiešķir valdībām, kas “klaji, mērķtiecīgi un sistemātiski” apdraud ES vērtības, un aicina Komisiju un Padomi rīkoties, tostarp

– sākt pārkāpuma procedūras un lūgt Eiropas Savienības Tiesai noteikt pagaidu pasākumus;

– iedarbināt ES Tiesiskuma nosacījumu mehānismu;

– neapstiprināt Polijas atveseļošanas un noturības plānu;

– saskaņā ar LES 7. panta 1. punktā noteikto procedūru paziņot, ka pastāv nepārprotams risks, ka Polija varētu nopietni pārkāpt tiesiskumu;

– pārtraukt vai apturēt maksājumus, ņemot vērā risku, ka Polijas kontroles sistēmu efektīvā darbībā varētu pastāvēt būtiski trūkumi;

– apspriest tiesiskuma krīzi Polijā gaidāmajā ES samitā 2021. gada 21.–22. oktobrī, kā arī nākt klajā ar šim jautājumam veltītu pēc iespējas stingrāku kopīgu ES valdību un valstu vadītāju deklarāciju.

EP deputāti uzsver, ka šie pasākumi nav paredzēta kā soda pasākumi pret Polijas iedzīvotājiem, bet gan līdzekļi tiesiskuma atjaunošanai Polijā, tāpēc aicina Komisiju rast iespējas, kā ES līdzekļus varētu nogādāt tieši galasaņēmējiem.

Vispārēja informācija

Rezolūcijā uzsvērts, ka saskaņā ar vairākām aptaujām, kas veiktas Polijā 2021. gada septembrī un oktobrī, iedzīvotāju atbalsts Eiropas Savienībai ir augstāks nekā vidēji citās dalībvalstīs. Tikai 5% respondentu teica, ka vēlētos, lai Polija izstājas no ES. 90% aptaujāto pozitīvi novērtēja Polijas dalību ES, un 95% uzskatīja, ka ES atbalstam ir pozitīva ietekme uz viņu pilsētas vai reģiona attīstību.

Pieņemtais teksts (21.10.2021) 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties