22. Marts 2022 13:08
Jaunumi
Sagatavotas vadlīnijas horizontālā principa "Vienlīdzība, iekļaušana, nediskriminācija un pamattiesību ievērošana" īstenošanai

Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar Tieslietu ministriju ir sagatavojusi vadlīnijas horizontālā principa "Vienlīdzība, iekļaušana, nediskriminācija un pamattiesību ievērošana" īstenošanai un uzraudzībai (2021-2027).

Vadlīnijās ir iekļauta informācija un jaunākā statistika par invaliditātes, dzimumu līdztiesības, novecošanās, rases un etniskās izcelsmes, reliģijas un seksuālās orientācijas jautājumiem, to sasaiste ar nacionālajiem normatīvajiem aktiem un starptautiskajiem līgumiem. Te ietverti ieteikumi horizontālā principa ietekmes atspoguļošanai Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas un īstenošanas dokumentos, tostarp tiesību aktu projektos un to anotācijās, specifisko atbalsta mērķu ietekmes uz horizontālo principu un tā rādītāju noteikšanai, nosacījumi projektu iesniegumu vērtēšanas kritēriju piemērošanai. Vadlīnijās ir sniegti vispārīgo un specifisko horizontālā principa darbību piemēri, kā arī horizontālā principa koordinācijas un uzraudzības sistēmas apraksts. Savukārt vadlīniju pielikumos ir sniegta koncentrēta informācija par to, kā pārliecināties, vai horizontālais princips un pamattiesības tiek ņemtas vērā un tiek ievērotas visos ES fondu ieviešanas posmos.

LM ir arī sagatavojusi metodisko materiālu "Labās prakses ieteikumi vides piekļūstamības nodrošināšanai papildus LBN 200-21 noteiktajam", kas būs palīdzošs atbildīgajām iestādēm, sadarbības iestādei, kā arī ES fondu infrastruktūras attīstības projektu īstenotājiem. Materiālā ir apkopotas no būvnormatīva izrietošās vides piekļūstamības prasības, kā arī sniegti papildu ieteikumi, lai veidotu iekļaujošu un piekļūstamu vidi atbilstoši labākās prakses paraugiem.

LM aicina ES fondu atbildīgās iestādes un finansējuma saņēmējus nodrošināt, ka visu to darbību, kas saņem atbalstu no ES fondiem, sagatavošanā, īstenošanā, uzraudzīšanā, ziņošanā par tām un to izvērtēšanā tiek ņemta vērā un veicināta dzimumu līdztiesība, iekļaušana, nediskriminācija un pamattiesību ievērošana. Vienlaikus svarīgi ir atbildīgajām iestādēm uzņemties iniciatīvu un atbalstīt tikai tādus projektus, kas pienācīgi ņem vērā nediskriminācijas principus un veicina vienlīdzību, iekļaušanu un pamattiesību ievērošanu.

Vadlīnijas ir pieejamas LM tīmekļvietnē: https://www.lm.gov.lv/lv/vadlinijas-hp-ieviesanai-un-uzraudzibai savukārt metodiskais materiāls "Labās prakses ieteikumi vides piekļūstamības nodrošināšanai papildus LBN 200-21 noteiktajam" ir pieejams: https://www.lm.gov.lv/lv/ieteikumi-ieklaujosas-vides-veidosanai

Vadlīnijas ir izstrādātas Eiropas Sociālā Fonda un Latvijas valsts līdzfinansētā projekta "Horizontālā principa "Vienlīdzīgas iespējas" koordinēšanas funkciju nodrošināšana Labklājības ministrijā (2. kārta)" ietvaros.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties