15. Augusts 2024 14:23
Jaunumi
Uz vēl vienu gadu pagarināta prokurores dalība ES Padomdevēja misijā civilā drošības sektora reformām Ukrainā

13. augustā Ministru kabinets uz vēl vienu gadu pagarināja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurores Rudītes Bilsenas dalību Eiropas Savienības Padomdevēja misijā (EUAM) civilā drošības sektora reformām Ukrainā. Misijā prokurore devās 2022. gada 1. oktobrī.

Galvenie Rudītes Bilsenas sadarbības partneri Ukrainā ir Ukrainas Drošības dienests (SSU - Security Service of Ukraine) un Ukrainas Ārējās izlūkošanas dienests (FISU - Foreign Intelligence Service of Ukraine). Vienība (National and State Security Unit), kurā strādā Rudīte, 2022. gadā tika paplašināta, un tagad tā ir Nacionālās drošības nodaļa (Nacional Security Component).

Arī otrais darbības gads Ukrainā Rudītei bijis saspringts – organizētas gan apmācības, gan dažādas starptautiskas vizītes. 2023. gada oktobrī notika SSU un FISU vizīte Eiropas Izlūkošanas koledžā (ICE - Intelligence College in Europe) Parīzē. Vizītes mērķis bija apspriest FISU kā Ukrainas oficiālā pārstāvja iespējamo dalību ICE, lai integrētos Eiropas izlūkošanas kopienā. Nolūkā rast atbalstu FISU uzņemšanai ICE 2024. gada februārī tika organizēta arī FISU pārstāvju tikšanās ar Latvijas ICE kontaktpersonu MIDD.

Tāpat 2023. gada oktobrī FISU un SSU pārstāvjiem notika pirmais vienas nedēļas mācību treniņš Nīderlandes Vispārējā izlūkošanas un drošības dienestā (AIVD). Iecerēts, ka līdz šī gada beigām tiks īstenots vēl viens mācību treniņš par terorisma finansēšanas jautājumiem.

2024. gada janvārī un februārī tika organizēti divi mācību treniņi FISU un SSU speciālistiem par iekšējās uzraudzības jautājumiem. 2024. gada februārī Latvijas parlamentā viesojās Ukrainas Verhovna Rada deputāts un pārstāvji no FISU un SSU. Vizītes laikā Ukrainas viesi tikās ar Saeimas Nacionālās drošības komisijas locekļiem. FISU un SSU pārstāvji februārī apmeklēja arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru Rīgā, savukārt martā norisinājās mācību vizīte Eiropas Drošības un Aizsardzības koledžā (ESDC) Briselē par terorisma apkarošanu un radikalizācijas novēršanu.

Jauns darba virziens kopš 2024. gada aprīļa ir aktivitātes Ukrainas kultūras mantojuma aizsardzībā. Rudīte uzstājusies četros mācību semināros Kijivā, Poltavā un Ļvivā, kuros Ukrainas tiesībaizsardzības iestāžu speciālisti (prokurori, izmeklētāji, muitnieki) tika iepazīstināti ar starptautiskajiem normatīvajiem aktiem (konvencijām), ES praksi un sadarbības iespējām noziegumu, t.sk. kara noziegumu, pret kultūras vērtībām izmeklēšanā un kriminālvajāšanā. Līdz 2024. gada beigām plānoti vēl divi mācību semināri Odesā un Dņipro.

Pēc SSU Antiterorisma centra lūguma Rudīte sniegusi komentārus par Pasažieru datu apstrādes (PNR) likuma projektu. “Interesanti atzīmēt, ka SSU ATC, kas izstrādā likuma projektu, vēlas šī likuma darbību attiecināt ne tikai uz gaisa kuģu pasažieriem, kā tas ir pieņemts Eiropā (atbilst arī Latvijas likumam Gaisa kuģu pasažieru datu apstrādes likums), bet arī uz sauszemes un ūdens transporta pasažieriem, kā arī uz apkalpi,” izceļ Rudīte. Komentārus viņa sniegusi arī par jaunā Ukrainas Kriminālkodeksa projektu – ar terorismu saistītiem noziegumiem, un par SSU reformas ietvaros nozīmīgāko likumprojektu – Likums par Ukrainas Drošības dienestu.

2024. gadā izdevies realizēt jau divus materiāli tehniskās palīdzības projektus, kuru rezultātā SSU ir saņēmis dāvinājumā biroja tehniku kopumā 37 500 eiro vērtībā.

Lai iedzīvinātu 2023. gada maijā pieņemto Tiesībaizsardzības iestāžu Stratēģiju (Overarching Strategy), 2024. gada janvārī noslēdzās darbs pie Stratēģijas Rīcības plāns, kura izstrādē aktīvi līdzdarbojās arī R. Bilsena. “Stratēģija un Rīcības plāns ir nozīmīgs solis Ukrainas ceļā uz iestāšanos Eiropas Savienībā un paredz apjomīgu tiesībaizsardzības iestāžu, t.sk. prokuratūras un Drošības dienesta, reformu ar tādu Eiropā atzītu principu ieviešanu kā laba pārvaldība, tiesiskums, efektivitāte un atklātība, trauksmes cēlēja institūts,” stāsta R. Bilsena.

“Ar 2024. gada 1. jūniju EUAM Ukraine sakās jauns trīs gadu mandāta periods, kas nozīmē, ka ir sagatavoti projekti nākošajiem trīs gadiem. Projekti paredz dažāda veida aktivitātes pretterorisma un radikalizācijas apkarošanas jomā – tās ir gan mācību vizītes, gan treniņi Ukrainā un ES valstu iestādēs, ciešāka sadarbība ar Ukrainas Drošības dienesta Akadēmiju, EUROPOL, EUROJUST, ESDC,” nākotnē darāmo darbu ieceres iezīmē R. Bilsena.

EUAM tika izveidota 2014. gadā un jau desmit gadus palīdz Ukrainai īstenot ilgtspējīgu civilās drošības sektora reformu, sniedzot stratēģiskus padomus un praktisku atbalstu konkrētiem reformu pasākumiem.

Latvijas Republikas prokuratūra no paša sākuma saskatīja EUAM nozīmīgo lomu un bija gatava dot savu ieguldījumu. 2015. gadā uz EUAM kā padomnieks prokuratūras jautājumos devās prokurors Gatis Doniks un līdz 2019. gadam vadīja EUAM Starptautisko prokuroru un tiesnešu nodaļu.

Ministru kabineta rīkojums nosaka, ka Rudīte Bilsena darbu Ukrainā turpinās līdz 2025. gada 30. septembrim.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties