1. Oktobris 2024 17:00
Jaunumi
Lai sistemātiski cīnītos pret organizētām noziedzīgām grupām, Eiropas prokurori apvieno spēkus jaunā sadarbības tīklā
Foto no Latvijas Republikas prokuratūras arhīva

2024. gada 25. septembrī Hāgā tika atklāts Eirojusta izveidotais Eiropas Tiesiskās sadarbības tīkls cīņai pret organizēto noziedzību  (European Judicial Organised Crime Network - EJOCN). Latvijas Republikas prokuratūra jaunizveidotajā tīklā ir deleģējusi iesaistīties Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokuroru Armīnu Meisteru.  Atklāšanā piedalījās arī Latvijas pārstāve Eirojustā Dagmāra Skudra.

EJOCN darbības mērķis ir cīnīties pret organizēto noziedzību visā Eiropā. Lai stratēģiski cīnītos pret augsta riska noziedzīgām grupām, kas iesaistītas narkotiku tirdzniecībā, nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā, cilvēku tirdzniecībā, kibernoziedzības u.c., tīklā apvienoti prokurori no visām 27 ES dalībvalstīm. EJOCN izveide uzsver nepieciešamību pēc starptautiskas tiesu iestāžu koordinācijas, lai risinātu starptautiskās noziedzības sarežģītās un nemitīgi mainīgās problēmas. Sākotnēji EJOCN darbība būs vērsta uz organizēto noziedzību, kas saistīta ar narkotikām Eiropas ostās, tieši ostas ir galvenie centri lielākajai daļai narkotiku konfiskāciju. Eirojusts, kas ilgu laiku ir atbalstījis dalībvalstu iestādes organizētās noziedzības izmeklēšanā, tagad turpinās stiprināt sadarbību un dalīties pieredzē, izmantojot šo jauno iniciatīvu.

76 procenti noziedzīgo grupējumu ES darbojas divās līdz septiņās valstīs, un peļņa no no šo grupējumu veiktajām pretlikumīgajām darbībām gadā tiek lēsta aptuveni 139 miljardu eiro apmērā. Lai likvidētu šīs grupas, ir nepieciešama starptautiska pieeja, kas ir ātra un elastīga, kas var pielāgoties pastāvīgi mainīgajām noziedzības tendnecēm. EJOCN koncentrēsies uz augsta riska noziedzīgo tīklu izmeklēšanas un kriminālvajāšanas jautājumiem. Tas ļaus prokuroriem risināt atkārtotas juridiskas problēmas un apzināt jaunas, praktiskas sadarbības iespējas.

Pēdējo 20 gadu laikā Eirojusts ir uzrādījis stabilus sasniegumus, sniedzot operatīvu, tehnisku, loģistikas un finansiālu atbalstu dalībvalstu prokuroriem, kas aktīvi cīnās pret organizēto noziedzību. EJOCN darbs gūs labumu no Eirojusta unikālās darbības pieredzes, veidojot apvienotās izmeklēšanas grupas un izmantojot citus tiesiskās sadarbības instrumentus pārrobežu kriminālizmeklēšanā.

“Šodien mēs pastiprinām cīņu pret organizēto noziedzību visā Eiropas Savienībā. Ar Eirojusta atbalstu Eiropas Tiesiskās sadarbības tīkls cīņai pret organizēto noziedzību  veicinās vēl veiksmīgāku koordināciju starp specializētiem prokuroriem un tiesnešiem visā ES un stiprinās mūsu apņemšanos nodrošināt tiesiskumu un drošību visiem iedzīvotājiem. Ciešāk sadarbojoties un saskaņojot dalībvalstu tiesu stratēģijas, mēs sūtam skaidru vēstījumu – organizētajai noziedzībai nav robežu, taču arī mūsu apņemšanās izmeklēt un saukt pie atbildības šādas robežas nepazīst,” komentējot tīkla izveidi, sacīja Eirojusta prezidents Ladislavs Hamrans (Ladislav Hamran).

Lai apspriestu EJOCN darbības jomu, redzējumu un praktisko darbību, tīkla oficiālajā atklāšanā Eirojustā 25. septembrī Hāgā  pulcējās prokurori no visām dalībvalstīm. Atklāšanas laikā dalībniekus uzrunāja tādi augsta līmeņa pārstāvji kā ES tieslietu komisārs Didjē Reinderss (Didier Reynders )un ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone (Ylva Johansson).

EJOCN pievērsīsies noziedzīgo tīklu polikriminālajam raksturam un to veiklībai, pielāgojoties izmaiņām kriminālajā vidē. Kā iepriekš minēts, EJOCN sākotnējā prioritāte ir cīņa pret ar narkotikām saistītu organizēto noziedzību, kas saistīta ar Eiropas ostām un citiem loģistikas centriem. Ostas kā galvenie vārti uz Eiropu ir ne tikai nozīmīgi tirdzniecības, bet arī noziedzības centri. 70 procenti muitas veikto narkotiku konfiskāciju notiek ostās. Nelegālo narkotiku pieejamība turpina pieaugt, padarot narkotiku tirdzniecību par vienu no ienesīgākajiem starptautisko noziedznieku ienākumu avotiem. Saskaņā ar Eiropola ziņojumu par ES draudīgākajiem noziedzīgajiem tīkliem 50 procenti ES aktīvo noziedzīgo tīklu ir saistīti ar narkotiku kontrabandu.

Eirojusts aktīvi sadarbojas ar dalībvalstu iestādēm, lai apkarotu narkotiku kontrabandu. Izmeklēto narkotiku kontrabandas lietu skaits Eirojustā kopš 2020. gada ir dubultojies. 2023. gadā vien Eirojusts strādāja pie gandrīz 2500 lietām, kuru rezultātā tika konfiscētas narkotikas vairāk nekā 25 miljardu eiro vērtībā. Vairāk par Eirojusta lietu izskatīšanu var atrast šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 274 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties