7. Februāris 2014 13:03
Jaunumi
Rosina noteikt kriminālatbildību par PSRS vai nacistiskās Vācijas pret Latviju īstenotās agresijas publisku noliegšanu
2

Par PSRS vai nacistiskās Vācijas pret Latvijas Republiku īstenotās agresijas publisku noliegšanu, attaisnošanu, slavināšanu vai ļaunprātīgu, rupju vai aizvainojošu apšaubīšanu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu. Par to ceturtdien, 6.janvārī, vienojās Saeimas Krimināltiesību politikas apakškomisijas deputāti.

Tieslietu ministrijas iesniegtais un apakškomisijas atbalstītais priekšlikums paredz, ka par šādiem nodarījumiem varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

"Jau iepriekš apakškomisijā vērtējām iepriekšējā tieslietu ministra Jāņa Bordāna iesniegto priekšlikumu, kas paredzēja noteikt kriminālatbildību par Latvijas Republikas valstiskās neatkarības zaudēšanas fakta publisku noliegšanu. Apakškomisijas deputāti konceptuāli atbalstīja ideju par šādas atbildības noteikšanu, taču vienlaikus vērsa uzmanību, ka redakcija neaptver gadījumus, kad fakts par Latvijas Republikas valstiskās neatkarības zaudēšanu publiski netiek noliegts, bet tiek apgalvots, ka šāda neatkarības zaudēšana bija tiesiska un atbilda Latvijas interesēm," norāda Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Andrejs Judins.

Tāpat A.Judins akcentē, ka J.Bordāna iesniegtajā priekšlikumā paredzētā brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem par šādu nodarījumu ir nesamērīga. "Tāpēc tika nolemts atbildību par šādu nodarījumu izdalīt atsevišķā Krimināllikuma pantā, tajā uzsvaru liekot uz realizētās agresijas noliegumu, kuras rezultātā tika zaudēta Latvijas Republikas valstiskā neatkarība, kā arī nosakot nedaudz zemāku maksimālās brīvības atņemšanas soda līmeni salīdzinājumā ar bijušā tieslietu ministra priekšlikumā paredzēto," uzsver apakškomisijas priekšsēdētājs.

Par minētajām izmaiņām Krimināllikumā vēl jālemj Juridiskajā komisijā, kā arī trešajā galīgajā lasījumā tās jāskata Saeimā.

 
 
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Viktors
7. Februāris 2014 / 18:01
0
ATBILDĒT
Vēlos redzēt KL galīgo panta redakciju un pirmo tiesvedību par šādu noziegumu. Ar labu aizstāvi šādu apsūdzību varēs atspēkot viens un divi. Paredzu, ka šis būs 1)reti vai nekad nepiemērojams KL pants vai 2)kļūs par politiskā terrora rīku, lai attaisnotu to vajāšanas, kuri uzskata, ka Latvija pati padevās PSRS un pieņēma tās nosacījumus - pamatu turpmākai iekļaušanai tās sastāvā.
Seskis
7. Februāris 2014 / 14:46
0
ATBILDĒT
Par Saules kaujas vai Durbes kaujas rezultātu noliegšanu, 700 Latvijas ciešanu gadu noliegšanu, Stefana Batorija privilēģijas pārskatīšanu, Cibiņa , Bālo zēnu, Kukažiņas, Dullā Daukas un Tīreļpurva lielmocekļu statusa apšaubīšanu, Zobenbrāļu vai Livonijas ordeņa ideju paušanu,
vainīgajai personai
tiek organizēta tikšanās klātienē ar mestru Medemas Konrādu.
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties