22. Aprīlis 2014 14:00
Jaunumi
Saeimas komisija izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalsta likumprojektu par Būvniecības kontroles biroja izveidi

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 22.aprīlī izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz no šā gada 1.maija uz 1.oktobri atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās termiņu.

Tāpat deputāti pēc Ekonomikas ministrijas ierosinājuma šajā likumprojektā iekļāva normas par Būvniecības valsts kontroles biroja izveidi. Iepriekš šie priekšlikumi bija iekļauti citā likumprojektā, kuru Saeimas komisija vērtē pirms izskatīšanas otrajā lasījumā.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis 22.aprīlī deputātiem skaidroja, ka šīs normas par Būvniecības valsts kontroles biroju vajadzētu pieņemt ātrāk, lai birojs varētu sākt darboties 1.oktobrī, jo tā izveide "prasa plānošanu un laiku". Turklāt priekšlikumi, kas tagad tiek iekļauti šajā likumprojektā, komisijā jau tika izskatīti un atbalstīti, piebilda ministrs.

Tikmēr Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis Edgars Pastars uzsvēra: nepieciešami grozījumi vēl vairākos likuma pantos, lai regulējums par Būvniecības valsts kontroles biroju būtu sakārtots. Kopumā to "par kvalitatīvu likumdošanu nenosauktu", tomēr precizējumus varēs veikt otrajā likumprojektā, kuru komisija vērtē pirms otrā lasījumā, skaidroja E.Pastars.

Komisijas sēdē plašu diskusiju un būtisku iebildumu pret plānotajām likuma izmaiņām nebija, un grozījumus Būvniecības likumā paredzēts pieņemt Saeimas sēdē ceturtdien, 24.aprīlī.

Būvniecības valsts kontroles biroja kompetencē būs jaunu publisko ēku, kurās paredzēts vienlaikus uzturēties vairāk nekā 100 cilvēkiem, būvniecība un pārbūve, būves, kuru būvniecībai piemērota ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra, kā arī jaunas būves vai esošas būves pārbūves, kuru ieceres iesniedzējs ir pašvaldība, ja publisku būvdarbu līgumu līgumcena ir vienāda ar 1,5 miljoniem eiro vai lielāka.

Būvniecības valsts kontroles biroja kompetencē būs arī publisku ēku ekspluatācijas uzraudzība. Jaunajam birojam būs arī jānodrošina informācijas pieejamība Būvniecības informācijas sistēmā.

Būvniecības valsts kontroles birojam būs jāorganizē būvprojektu un būvju ekspertīze gadījumos, kad būvniecības pasūtītājs ir publisko tiesību juridiska persona vai tās institūcija, kā arī gadījumos, kad starp būvniecības procesa dalībniekiem ir strīds un nepieciešams neatkarīgs būvprojekta vai būves ekspertīzes atzinums. Tāpat Būvniecības valsts kontroles birojs informēs kompetences pārbaudes jeb sertificēšanas valsts iestādes par būvspeciālistu profesionālās darbības pārkāpumiem.

Jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās termiņš tika atlikts no 1.februāra uz šā gada 1.maiju. Vēlāk panākta vienošanās vēlreiz atlikt likuma spēkā stāšanās laiku, ņemot vērā, ka rudenī jāsāk darboties Būvniecības valsts kontroles birojam.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties