30. Septembris 2014 09:12
Jaunumi
Tieslietu padome atbalsta priekšlikumu par Siguldas tiesas un Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas darbības izbeigšanu

Tieslietu padome 29.septembrī atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) priekšlikumu par Siguldas tiesas un Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas darbības izbeigšanu jeb reorganizāciju.

TM valsts sekretāra vietniece Irēna Kucina klātesošajiem skaidroja plānoto reformas izpildi, norādot, ka šis ir pilotprojekts kopējai tiesu namu reformai. Ministrijas pārstāve norādīja, ka Siguldas tiesas darbības teritorija tiks pievienota Rīgas rajona tiesas darbības teritorijai, savukārt Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas darbības teritorijai atbildīs Centra rajona tiesas darbības teritorija.

Runājot par tiesnešu pārcelšanas jautājumu, Kucina skaidroja, ka Siguldas tiesas tiesneši juridiski tiks pārcelti darbā Rīgas rajona tiesā, bet fiziski paliks tajā pašā vietā. Savukārt attiecībā uz Centra rajona tiesu situācijas risinājumi ir vairāki, un ne visi tiesneši būtu pārceļami uz Vidzemes priekšpilsētas tiesu.

Lielāko daļu tiesnešu tomēr varētu pārcelt Vidzemes priekšpilsētas tiesā, ņemot vērā turpmāk tai piekritīgo lietu apjoma pieaugumu. Tāpat varētu paredzēt tiesnešus pārcelt uz Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesu, jo tajā ir viena no augstākajām noslodzēm. Kucina izteicās, ka tādā veidā Rīgas tiesu apgabalā tiktu izlīdzināta noslodze starp tiesām.

Vēl Kucina minēja, ka iespējama tiesnešu pārcelšana uz Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesu, ņemot vērā to, ka šī tiesa varētu specializēties bērnu pārrobežu prettiesiskas aizvešanas un aizturēšanas lietās. Tomēr ministrijas amatpersona norādīja, ka par to, cik daudzi tiesneši tiktu pārcelti konkrētā tiesā, varēs lemt vēlāk.

Tieslietu padomei vēlāk pēc tieslietu ministra ierosinājuma būs jālemj par tiesnešu pārcelšanu konkrētās tiesās.

Kucina arī papildināja, ka šajā gadījumā darbotos princips "lieta seko tiesnesim", proti, ja tiesnesim vēl ir kāda skatāma lieta, tad tā "ceļo" viņam līdzi.

Latvijas Tiesnešu biedrības vadītāja Iveta Andžāne atsaucās uz Centra rajona tiesas tiesnešu pausto, ka šī reforma nesasniedz savu sākotnējo mērķi, un tiesneši uzskata, ka tas ir ļoti sasteigti un nepārdomāti, jo līdz šim tiesnešiem tika teikts, ka viņu tiesu reformas rezultātā kā tiesu pievienos Vidzemes priekšpilsētas tiesai. Tāpat tiesneši neredz starp piedāvātajām tiesām iespēju tehniski atrasties minētajās tiesās.

Tāpat tiesnešiem neesot skaidrs, kāpēc pārcelšana paredzēta vēl arī tieši uz Latgales priekšpilsētas tiesu un Ziemeļu rajona tiesu, jo arī Rīgas rajona tiesai ir ļoti liela noslodze, kā arī Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā noslodze ir būtiska. Andžāne norādīja, ka, pēc Centra rajona tiesas tiesnešu domām, šī reforma ir vērsta uz to, lai tiesnešu vietas izformētu un viņus sadalītu pa atsevišķām tiesām.

Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētaja Daiga Vilsone lūdza apsvērt principu "lieta seko tiesnesim", kas būs precedents Latvijā, ka lieta nonāks citā tiesā, sekojot tiesnesim. Viņa arī rosināja apsvērt Zemgales priekšpilsētas tiesu kā to tiesu, kur varētu piedāvāt pārcelt Centra rajona tiesas tiesnešus, jo tur pašlaik ir lielākā noslodze Rīgā.

Jūnijā Tieslietu padome jau sniedza savu akceptu tālākai TM informatīvā ziņojuma par tiesu namu reformu virzībai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties