1. Decembris 2015 17:15
Jaunumi
Valdība atbalsta korupcijas apkarošanas un novēršanas politikas pilnveidošanu; iestrādā KNAB likumā starptautiskās rekomendācijas

Otrdien, 1.decembrī, valdība atbalstīja grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā, kas balstīti Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) rekomendācijās. Grozījumi pilnveido tiesisko pamatu KNAB priekšnieka atbrīvošanai no amata un precizē Ministru prezidenta pārraudzības ietvaru pār KNAB darbību, nodrošinot neatkarīgu un objektīvu biroja funkciju izpildi.

ESAO novērtējuma ziņojumā ietvertas rekomendācijas, kas Latvijai būtu veicamas, lai pilnveidotu savu politiku un tās īstenošanu jautājumos, kas skar starptautisko kukuļdošanu un korupcijas novēršanas un apkarošanas politiku kopumā.

Grozījumi:

  • pilnveido tiesisko pamatu KNAB priekšnieka atbrīvošanai;
  • precizē komisijas izveides mehānismu KNAB priekšnieka atbrīvošanai;
  • pieļauj KNAB priekšnieka atbrīvošanu tikai  gadījumos, kad komisija konstatē atbrīvošanas pamatu;
  • novērš trūkumus esošajā regulējumā, kas ļaus pilnībā nodrošināt ārvalstu amatpersonu kukuļošanas darījumu neatkarīgu un objektīvu izmeklēšanu (izmeklēšanu un kriminālvajāšanu nedrīkstēs ietekmēt apsvērumi, kas saistīti ar valsts ekonomiskajām interesēm, iespējamo ietekmi uz attiecībām ar citu valsti vai iesaistīto fizisko vai juridisko personu identitāti).

Tā kā rekomendāciju ieviešanai ir tieša ietekme uz iestāšanās procesu ESAO, Ministru kabinets, atbalstot iesniegto likumprojektu, lūdz Saeimu atzīt to par steidzamu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likums stājās spēkā 2002.gada 1.maijā, kopš tā laika risināmo jautājumu un izaicinājumu loks ir audzis. Korupcijas apkarošanas un novēršanas joma prasa modernus tiesiskā regulējuma risinājumus KNAB efektivitātes nodrošināšanai.

Šo iemeslu dēļ valdība šodien atbalstīja arī augsta līmeņa darba grupas izveidošanu jauna Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likuma izstrādei. Darba grupu vadīs KNAB, kas jauno likumprojektu izstrādās sadarbībā ar Tieslietu ministriju, Valsts kanceleju, Ģenerālprokuratūru, nevalstiskajām organizācijām, kā arī akadēmiskās vides ekspertiem. Plānots, ka jauno likumprojektu izstrādās līdz 2016.gada 14.septembrim.

Vairāk par valdībā izskatīto jautājumu

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties