27. Maijs 2020 10:28
Jaunumi
Konferencē “Intelektuālais īpašums – vīzija bez ilūzijām” tika iezīmēta intelektuālā īpašuma nākotnes attīstība un tās ietekme uz inovācijām, izglītību un ekonomiku

Atzīmējot Patentu valdes un Latvijas rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēmas simtgadi,  21. maijā notika Patentu valdes starptautiska tiešsaistes konference “Intelektuālais īpašums – vīzija bez ilūzijām”. Izmantojot mūsdienu risinājumus, konferences interaktīvā vide sniedza iespēju skatītājiem gan uzdot jautājumus, gan paust savu viedokli. Iespēju piedalīties un vērot konferenci tiešsaistē izmantoja vairāk nekā 3300 cilvēku.

Sveicot Patentu valdi nozīmīgajā gadskārtā, Valsts prezidents Egils Levits vēlēja Patentu valdei saglabāt savas vērtības un turpināt tās attīstīt. “Bez attīstītas intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības sistēmas nebūtu iespējama Latvijas ekonomikas un uzņēmējdarbības attīstība,” uzsvēra E. Levits.

Prezidenta teikto savā uzrunā turpināja arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns, atzīmējot Latvijas izgudrotāju pienesumu, gan pašmājās, gan lielvalstu kompānijās, veidojot Latvijas stāstu tādu, kādu mēs to zinām šodien.

Atklājot konferenci, Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis norādīja: “Šīs dienas pasākums ir mūsu atzinība un pateicība visiem tiem, kas gadsimta garumā ir stiprinājuši intelektuālā īpašuma sistēmu Latvijā, veikuši pašaizliedzīgu darbu tās izaugsmei, kā arī ir nesuši pienesumu Latvijas inovāciju attīstībai.”

Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas un Eiropas Patentu iestādes galvenie ekonomisti Carsten Fink un Yann Meniere debatēja par to, kādus izaicinājumus visā pasaulē radīs industrija 5.0. uz ekonomikas un intelektuālā īpašuma aizsardzības sistēmu. Lektori uzvēra mākslīgā intelekta lomu, kas būtiski ietekmē medicīnas, transporta, energoresursu, elektronikas, pārtikas, kā arī būvniecības nozares, norādot, ka nākotnes rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēma neapšaubāmi būs saistīta ar viedām tehnoloģijām un mākslīgo intelektu.

Turpinājumā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas ekonomiste Florence Mouradian prezentēja aktuālās tendences un izaicinājumus viltojumu apkarošanā, uzsverot, ka tie ietekmējuši arvien daudzveidīgāku preču klāstu un ka papildus pieaugošajam ekonomiskajam kaitējumam viltotas preces var nopietni apdraudēt arī patērētāju veselību un drošību, kā arī apkārtējo vidi.

Uzņēmuma “Primekss” valdes priekšsēdētājs, ekonomists Jānis Ošlejs un tehnoloģiju direktors Rolands Cepurītis, kā arī AS “Siemens” vadošais intelektuālā īpašuma tiesību padomnieks Beat Weibel sniedza praktisku pieredzi intelektuālā īpašuma pielietošanā uzņēmējdarbībā. Lektori pauda pārliecību, ka nozīmīgs patentu portfelis un savlaicīga pieeja inovāciju kapitālam noteikti ir priekšrocība uzņēmējdarbības attīstībā, kas ļauj būt soli priekšā saviem konkurentiem.

Ar Oksfordas Universitātes pieredzi kvantu tehnoloģiju izpētē un to aizsardzībā dalījās universitātes pārstāvis Marco Palumbo. Kvantu datori ir viena no lielākajām nākotnes tehnoloģijām, kurā šobrīd pasaulē tiek ieguldīti miljardiem eiro. Tas ir sacensības lauks, kurā piedalās ASV, Ķīna un Eiropa – atzīmēja jomas lietpratējs un Latvijas Universitātes profesors Andris Ambainis.

Konference noslēdzās ar paneļdiskusiju, kurā tika apspriesta jaunākās paaudzes izglītošana intelektuālā īpašuma jautājumos. Diskusijā piedalījās Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja sabiedrības informēšanas un jaunatnes izglītības tīkla pārstāvji Justyna Petsch un Kari Kivinen, Patentu valdes pārstāve Santa Darģe un SIA “Simple+” īpašnieks un aktīvs jauniešu iedvesmotājs Kristiāns Lancmanis. Konference noslēdzās ar enerģisku iedrošinājumu jauniešiem rūpēties par savu risinājumu aizsardzību, akcentējot to – kā salīdzinoši vieglu, ērtu un adekvātu izmaksu procesu Latvijā.

Sperot soli nākamajā simtgadē, Patentu valdes konferencē tika iezīmēti svarīgākie aspekti, kas būtu jāņem vērā, attīstot inovāciju un rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēmu:

  • Intelektuālā īpašuma jautājumiem ir jābūt iekļautiem mācību stundu saturā, tādējādi veicinot atbildīgas un inovatīvi domājošas paaudzes veidošanos. Temats pakāpeniski tiek iekļauts dažādu mācību priekšmetu saturā visur pasaulē, īpaši – Eiropas Savienības valstīs, lai arī jaunie prāti būtu informēti par savu darbu aizsardzības iespējām.
  • Līdz ar strauju tehnoloģiju un mākslīgā intelekta risinājumu attīstību ir jāveido atbilstoša intelektuālā īpašuma aizsardzības vide – nodrošinot iespējas gūt izņēmuma tiesības arī attiecībā uz kvantu tehnoloģijām, algoritmu aizsardzību u.c.
  • Intelektuālā īpašuma tiesību aktīva izmantošana uzņēmumu attīstības sākumstadijā var veicināt labvēlīgāku izaugsmes tempu ne tikai Latvijas, bet arī ārvalstu tirgos.

Konferences ierakstu iespējams vērot šeit.

Konferences prezentācijas iespējams saņemt, piesakoties šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties