2. Oktobris 2020 17:19
Jaunumi
Noskaties Sanda Bērtaiša lekciju par tiesību jēdzienu
1

24. septembrī Nacionālajā bibliotēkā lekciju sērijā “Svarīgu ideju vēsture”, ko rīko Jesajas Berlina Centrs, notika publiska lekcija par jēdzienu “tiesības” un to nolasīja zvērināts advokāts un filozofijas interesents Sandis Bērtaitis. Pandēmijas dēļ to varēja noklausīties galvenokārt tiešraidē. Pašlaik lekcija pieejama video formātā.

Piesakot lekciju, S. Bērtaitis norādīja, ka ideju attīstība nav lineāra – vienā laikmetā plašu atzinību guvusi izpratne citā laikmetā tiek apstrīdēta un reformēta, balstīta uz citiem pieņēmumiem un katras tradīcijas ietvaros uzlūkota vairāk vai mazāk atšķirīgi. Rezultātā vienā jēdzienā vienlaikus saskatām dažādas interpretācijas tradīcijas, kas atsevišķos aspektos var būt pat pretrunīgas. Ja izprotam idejas vēsturisko attīstību, varam daudz labāk apjēgt idejas saturu un nozīmi mūsdienās.

Līdzīga situācija ir ar tiesību jēdzienu, kas ir tiesību filozofijas centrālais pētniecības priekšmets. Līdzās ikdienišķam juridisko noteikumu skatījumam ir bijuši pastāvīgi centieni saprast un apjēgt tiesību būtību. Kas īsti ir tiesības? Pārcilvēciska ideja par taisnīgumu, dievišķi atklāta lietu kārtība, patvaļīgi radīta suverēna komanda vai cilvēku kopīgi radīta vienošanās par kopdzīves modeli? Vai ir iespējams runāt par kādām pareizām un ideālām tiesībām? Kāda ir tiesību saikne ar taisnīgumu?

Rietumeiropas kultūrā ir bijuši vairāki klasiski un moderni virzieni, kas skaidrojuši un savstarpēji polemizējuši par tiesību izcelšanos un būtību – dabisko tiesību skola, vēsturisko tiesību skola, tiesību pozitīvisms, formālisms, tiesību reālisms u.c. Lekcijas ietvaros starpdisciplinārā kontekstā tiks aplūkoti būtiskākie šo virzienu postulāti un interpretācijas, kurām ir nozīme mūsdienās, konceptuāli domājot par tiesību jēdzienu un redzot tā daudzējādību.

Kas bija Jesajs Berlin?

J. Berlins (Isaiah Berlin, 1909 – 1997) dzimis Rīgā turīga ebreju tirgotāja ģimenē. Pirmā pasaules iespaidā 1915. gadā viņa ģimene devās uz Krieviju, un 1917. gadā viņi piedzīvoja gan Februāra, gan Oktobra revolūciju, kā arī padomju varas sākumu. Padomju represiju iespaidā Jesaja ar vecākiem 1920. gadā nolēma atgriezties Rīgā, 1921. gadā viņi pārcēlās uz Lielbritāniju. Tur viņš studēja Oksfordas universitātē, ar kuru vēlāk bija saistīta Berlina mūža lielākā daļa – profesora amatā un vadot vairākas koledžas (ar nelieliem starplaikiem, ko viņš veltīja darbam britu diplomātiskajā dienestā).

Berlina darbu centrālās tēmas ir brīvība un vērtību plurālisms. Viņš ir viens no ietekmīgākajiem 20. gadsimta filozofiskā liberālisma aizstāvjiem un izcilākajiem ideju vēsturniekiem, slavens ar savu antiautoritāro politisko filozofiju un totalitāro doktrīnu kritiku.

Īsumā par lektoru

Mg. iur., Bc. phil. Sandis Bērtaitis ir zvērināts advokāts, advokātu biroja FORT partneris, Rīgas Juridiskās augstskolas vieslektors. Studējis jurisprudenci Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, kā arī filozofiju - Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē.

 
 
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Dace
3. Novembris 2020 / 12:23
0
ATBILDĒT
Ļoti vērtīga lekcija. Paldies!
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties