2. Novembris 2021 09:56
Jaunumi
Seko līdzi tiešsaistē semināram par Latvijas tradīciju starptautiskajās tiesībās

Atverot Baltijas Starptautisko tiesību gadagrāmatas 19. sējumu, Rīgas Juridiskā augstskola (RJA) 2021. gada 2. novembrī rīko semināru-diskusiju “Latvijas tradīcija starptautiskajās tiesībās”. Diskusija notiks no plkst 10.00 līdz 12.00 tiešsaistē latviešu valodā.

“Starptautiskajās tiesībās tradīcijām ir liela nozīme. Tās citstarp veido valstu praksi, kas ir viens no būtiskiem elementiem starptautisko paražu tiesību konsolidācijā. Tās ir pamatā valsts attieksmei pret starptautiskiem uzvedības noteikumiem un tam, vai valstij ir iniciatīva starptautisko kārtību veidojošos procesos.

Lai arī Latvija vēsturiski ir bijusi ieinteresētā dalībniece starptautisko tiesību procesos, tomēr Latvijā nav veikts visaptverošs pētījums par Latvijas tradīciju starptautiskajās tiesībās. Baltijas Starptautisko tiesību gadagrāmatas 19. sējuma tēmas izvēle līdz ar to nav nejauša. Tradīcija ir jāapzina un jālolo,” stāsta gadagrāmatas redaktore, Eiropas Tiesas tiesnese un RJA profesore Ineta Ziemele.

Gadagrāmatas 19. sējuma autori ir publicējuši savu pētījumu un prakses analīzes un rezultātus, kas aptver vairākus Latvijas vēstures periodus. Balstoties šajos pētījumos, ir iespējams konceptualizēt Latvijas tradīcijas raksturīgākās iezīmes. Atklājot Baltijas gadagrāmatas 19. sējuma iznākšanu, šā sējuma tapšanā dalību ņēmušie autori seminārā diskutēs par to, vai un kādas Latvijas valsts prakses vai lēmumi un kādas personības un viņu viedokļi ir ietekmējuši to, ko varam saukt par Latvijas tradīciju starptautiskajā un Eiropas tiesību telpā.

Diskusijā piedalīsies Prof., Ph.D. Ineta Ziemele, kas stāstīs par to, kā klasificēt un kategorizēt Latvijas tradīciju, RJA lektore Ieva Miļūna runās par Latvijas tradīciju valsts atbildības tiesību institūta veidošanā, Dr.hist. Ainārs Lerhis stāstīs par Latvijas valstiskuma elementiem Latvijas okupācijas periodā, Dr.iur. Jānis Pleps runās par Latvijas konstitucionālā nepārtrauktību, Prof., Dr.iur. Jānis Lazdiņš spriedīs par Latvijas tiesiskās sistēmas identitāti, savukārt Edvards Kušners un LL.M. Esmeralda Balode-Buraka runās par Latvijas pirmajiem soļiem Eiropas Savienības tiesiskuma telpā. Jaunās tēmas Latvijas tiesību zinātnē – digitalizāciju un taisnīga tiesu savā uzunā aplūkos. LL.M. Agnese Saukuma.

Baltijas Starptautisko tiesību gadagrāmata ir pirmais izdevums starptautisko tiesību jomā, ko sastāda redakcijas kolēģija no Baltijas valstīm un kas iekļauj starptautiskajā viedokļu apmaiņā Baltijas valstīm būtiskas tēmas. Tā iznāk RJA paspārnē prestižajā Brill/Nijhoff izdevniecībā. Pirmais gadagrāmatas sējums iznāca 2001. gadā. Gadagrāmatā regulāri tiek iekļauti valsts starptautisko tiesību prakses ziņojumi no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, tādējādi tā kalpo par svarīgu un unikālu starptautisko tiesību izziņas avotu.

Papildu informācija un pasākuma programma pieejama šeit.

Lūgums reģistrēties semināram šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties