3. Decembris 2021 12:19
Jaunumi
Šogad TM apbalvojumu "Cilvēks – Cilvēkam" saņem trīs brīvprātīgie
No TM arhīva

Piektdien, 3. decembrī, Tieslietu ministrija pasniedza brīvprātīgo balvas apbalvojumu "Cilvēks – Cilvēkam" Artai Millerei, Norai Skarai un biedrībai "Latvijas anonīmo alkoholiķu sadraudzība". Balva tiek pasniegta katru gadu, lai izteiktu atzinību kriminālsodu izpildes procesā iesaistītajiem brīvprātīgajiem, kas strādā ar ieslodzītajiem vai probācijas klientiem un palīdz viņiem atgriezties sabiedrībā.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns uzsver: “Šajā pārmaiņu laikā ir viens ļoti spēcīgs cerību stars – sabiedrībā ir parādījusies tāda cilvēkmīlestība, kāda iepriekš nav piedzīvota. Šī cilvēkmīlestība piemīt arī visiem, kuri ir brīvprātīgie un strādā ar krimināltiesību sistēmas klientu – ieslodzīto, bijušo ieslodzīto, probācijas klientu.  Dziļi cienu un novērtēju brīvprātīgo darbu, kas prasa ziedot brīvo laiku, zināmā mērā arī riskēt un izaicināt sevi. Brīvprātīgo darbu nedrīkst uztvert kā pašu par sevi saprotamu, tas ir jānovērtē un jāizceļ, tāpēc Tieslietu ministrija savas kompetences ietvaros to dara un ar lepnumu pasniedz ikgadējās balvas brīvprātīgā darba izcilniekiem.”

Nominācijā par personisku un pašaizliedzīgu ieguldījumu brīvprātīgajā darba kriminālsodu izpildes jomā apbalvojumu ieguva Arta Millere, kura veic brīvprātīgā darba pienākumus Valsts probācijas dienestā no 2018. gada. Šajā laika periodā A. Millere ir bijusi līdzgaitniece piecām kriminālsodītām personām, no kurām divi bija nepilngadīgi jaunieši. Viena no A. Milleres aizbilstamajām – nepilngadīgā meitene A. Milleri uztvēra kā personu, kura atbalsta, nenosoda un parāda, ka var dzīvot, nepārkāpjot likumu. A. Millere ar savu aizbilstamo diskutēja par garīgajām un cilvēciskajām vērtībām, ievadīja aizrautīgu spēļu pasaulē, lai izjustu dzīves garšu bez atkarību izraisošo vielu lietošanas. A. Millere spēj rast pieeju jebkuram cilvēkam, jo visu dara patiesi un no visas sirds. A. Millere brīvprātīgo darbu regulāri veic arī ārpus darba Valsts probācijas dienestā.

Nominācijā par ieguldījumu sabiedrības iesaistīšanā un resocializācijas procesa veicināšanā un popularizēšanā kriminālsodu izpildes jomā apbalvojumu ieguva biedrība “Latvijas anonīmo alkoholiķu sadraudzība”. Biedrība jau septiņus gadus sadarbojas ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi un tās struktūrvienībām, organizējot ieslodzīto sanāksmes, kurās Biedrības pārstāvji dalās savā pieredzē un cerībās, lai atrisinātu savu kopējo problēmu un palīdzētu citiem atveseļoties no alkoholisma, kā arī veicot individuālo darbu ar ieslodzītiem Iļģuciema, Jelgavas, Liepājas un Olaines cietumos. Pateicoties Biedrības ieguldījumam ieslodzīto resocializācijā, tika dažādotas ieslodzījuma vietās īstenojamo atkarību mazināšanas aktivitātes, kā arī panākta uzsāktā resocializācijas darba pēctecība – pēc atbrīvošanās no ieslodzījuma vietām ieslodzītie turpina apmeklēt Biedrības sanāksmes, lai saglabātu un uzturētu veselīgu dzīves veidu.

Nominācijā par ieguldījumu inovāciju un jaunas prakses ieviešanā brīvprātīgo darbā kriminālsodu izpildes jomā apbalvojumu ieguva Nora Skara, kura strādā organizācijā “Resocializācijas un integrācijas asociācija”, kuras darbs vērsts uz bijušo ieslodzīto iekļaušanos sabiedrībā. Ar šo pašu mērķi N. Skara ir vadījusi citus projektus – ESF projekts "Daudzpakāpju resocializācijas pasākumi bijušajiem ieslodzītajiem"; projekts “NVO līdzdalība resocializācijas procesā”; programma „Atbalsts sabiedrības līdzdalībai Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē īstenošanā”, iniciatīva “Ir dzīvot vērts” (klaidoņu un bijušo ieslodzīto ansamblis, kas vāca līdzekļus mazturīgiem bērniem); vairākas ieslodzīto un bijušo ieslodzīto mākslas darbu izstādes. Un vēl šodien, N. Skara darbojas jaunā projektā, kas veltīts justīcijā aktuālajai piedošanas problemātikai.

Papildu informācija

Ikgadējais apbalvojums “Cilvēks – cilvēkam” izveidots Tieslietu ministrijas Eiropas Sociālā fonda projektā “Tehniskā palīdzība Tieslietu ministrijai kā atbildīgajai iestādei informācijas un publicitātes pasākumu īstenošanā (2019-2021)”. Apbalvojuma nosaukums “Cilvēks – cilvēkam” aizgūts no Valsts probācijas dienesta akcijas ar šādu nosaukumu, kas kopš 2003. gada tiek rīkota Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem. Gan šī akcija, gan apbalvojums pierāda, ka ikviens cilvēks ir spējīgs un var ar savu darbu un iesaistīšanos atbalsta sniegšanā citiem cilvēkiem veidot Latvijas sabiedrību aizvien drošāku.

Kopš 2016. gada Ieslodzījuma vietu pārvalde, īsteno ESF līdzfinansētu projektu "Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū". Kopējais projekta budžets ir 4 853 192 eiro no tiem 85 % ir Eiropas Sociālā fonda finansējums un 15 % līdzfinansē valsts. Projekta partneris ir Valsts probācijas dienests un Nodarbinātības valsts aģentūra.

Projekta mērķis ir sniegt atbalstu ieslodzītajiem un bijušajiem ieslodzītajiem, piedāvājot specifiskus atbalsta pasākumus, kā arī, izstrādājot un īstenojot jaunas atbalsta metodes mērķa grupai, tai skaitā, attīstot brīvprātīgo darbu un aktīvu ģimenes locekļu iesaistīšanu, sekmēt mērķa grupas integrāciju sabiedrībā un veicināt bijušo ieslodzīto iesaistīšanos darba tirgū. 

Apbalvojumu 2020. gadā saņēma Pāvels Zaharcevs, Guntis Ivanovskis, Jeļena Stepule un Kristīne  Klētniece-Sika, taču 2019. gadā – Uva Segliņa, Daina Strelēvica, Zigurds Neimanis un Marta Jurjāne.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties