14. Februāris 2014 13:26
Jaunumi
Tiesa liek atsaukt Tieslietu ministrijas mājaslapā publicētu ministra viedokli
12

Rīgas apgabaltiesa šodien daļēji apmierināja partijas "Par dzimto valodu!" un tās līderu prasību pret bijušo tieslietu ministru Jāni Bordānu, uzliekot par pienākumu atsaukt Tieslietu ministrijas (TM) mājaslapā J.Bordāna publicēto viedokli par "valstij naidīgi noskaņotu politisko partiju reģistrāciju".

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, TM mājaslapā J.Bordānam būs jāpublicē arī atvainošanās.

Tāpat apgabaltiesa nolēmusi izbeigt tiesvedību daļā par morālā kaitējuma piedziņu pret Jevgēniju Osipovu un Vladimiru Lindermanu, aģentūrai LETA norādīja J.Bordāna pārstāvis zvērināts advokāts Jānis Līde. Tikmēr par labu Ilarionam Girsam tiesa piedzina morālā kaitējuma atlīdzību 1,42 eiro apmērā. Prasība bija par 10 000 latu (14 229 eiro) morālā kaitējuma piedziņu.

Papildus par labu I.Girsam no J.Bordāna tika piedzīti tiesas izdevumi 293,38 eiro apmērā.

Pilns spriedums lietā būs pieejams 3.martā, un to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt, iesniedzot kasācijas sūdzību, informēja A.Bērziņš.

Kā aģentūrai LETA norādīja J.Bordāns, viņš spriedumu noteikti pārsūdzēšot, jo neuzskata to par jebkādā mērā apmierināmu. Tāpat bijušais ministrs uzsvēra, ka atsaukt informāciju var tikai TM, kas to publicēja, nevis viņš personīgi.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu pārsūdzēja "Par dzimto valodu!", jo tiesa prasību pērn maijā noraidīja. Toreiz tikko tiesa pateica, ka prasība ir noraidīta, Girss, kā arī daudzi zālē klātesošie turpināja spriedumu uzklausīt sēdus, un Girss norādīja, ka tiesu neciena. Tāpat viņš izteicās, ka spriedums viņam absolūti nav saprotams.

Atgādinām, ka 2012.gada vasarā, reaģējot uz partijas "Par dzimto valodu!" reģistrēšanu Uzņēmumu reģistrā (UR), J.Bordāns pauda viedokli, ka "valstij naidīgi noskaņotu politisko partiju reģistrācijas iespējamība ir tiešs demokrātijas apdraudējums un to nedrīkst pieļaut".

Bordāna skatījumā, demokrātiskā valstī nav pieļaujams, ka "politiskajās partijās, proti, organizācijās, kuru pašsaprotamais mērķis ir iegūt varu valstī, darbojas un tās vada personas, kuras aktīvi veicina naida izpausmes sabiedrībā". "Šādu pretvalstiski noskaņotu personu dibināts un vadīts politisks spēks apdraud sabiedrības drošību," ir pārliecināts J.Bordāns.

 
 
12 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Advokāts
8. Novembris 2019 / 12:07
0
ATBILDĒT
Ar Augstākās tiesas spriedumu Rīgas apgabaltiesas spriedums tika atcelts un nodots atkārtotai izskatīšanai. Atkārtotā lietas izskatīšanā Girsa, Linermaņa un Osipova prasība noraidīta pilnībā un no prasītājiem piedzīti tiesāšanās izdevumi. Žēl, ka Jurista vārds nepamana arī šos spriedumus...
Viktors
17. Februāris 2014 / 16:15
0
ATBILDĒT
Господин Гирс! Я полностью согласен, что г-н Борданс был абсолютно не прав в своих высказываниях и показал себя не самым компетентным юристом. Тем не менее я так-же надеюсь, что вы согласитесь и с другим мнением - каждая страна имеет право на свой государственный язык. Почему-то в России латышский язык не признают государственным, хотя там тоже живет много латышей, высланных против их воли подобно тем людям, которые переехали в Латвию в результате ВОВ и права которых вы защищаете. Так что постарайтесь выучить латышский язык хоть на таком-же уровне как я выучил русский. И, кстати, не по принуждению, а дабровольно, в результате общения в билингвальной среде.
Илларион Гирс
16. Februāris 2014 / 13:08
3
ATBILDĒT
Данное судебное решение является прорывным, это первое судебное решение с осуждением представителя правящей элиты за демонизацию передовиков русского протеста в Латвии. Фактически это решение означает полную победу, поскольку заявленные при апелляции исковые требования были судом полностью удовлетворены. Отсутствие компенсации морального ущерба для Осипова и Линдермана, обусловлено тем, что они сами в целях сокращения судебных издержек отказались от соответствующих требований при подаче апелляции. Гирс же получил ровно столько, сколько запрашивал - символический лат.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 9
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties