22. Decembris 2016 15:02
Jaunumi
Administratoru asociācija: apstiprinātie grozījumi Maksātnespējas likumā nerisina būtiskākās procesu norises problēmas

Šodien, 22. decembrī, Saeimas pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā pēc būtības neietekmē maksātnespējas procesu norisi un nerisina būtiskākās maksātnespējas procesu norises problēmas, uzskata Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija (Administratoru asociācija).

Pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā paredz administratoru disciplinārās atbildības ieviešanu, kā arī administratoru sertificēšanas aizstāšanu ar administratoru eksamināciju.

Administratoru asociācijas ieskatā administratoru uzraudzības stiprināšana, ieviešot disciplināratbildību, nav peļama, tomēr tā nesniegs maksātnespējas procesā iesaistīto personu tiesību aizsardzību, uz kuru kā problēmu norādījušas ārvalstu un vietējās uzņēmēju organizācijas.

Jau kopš 2003. gada maksātnespējas procesa administratoru uzraudzība ir bijusi uzticēta valsts pārvaldes iestādei Maksātnespējas administrācijai, kuras līdzšinējo darbību aktīvi kritizējušas uzņēmēju organizācijas. Taču tā vietā, lai veidotu sistēmu, kas efektīvi un ātri atrisinātu maksātnespējas procesa problēmjautājumus, jaunais regulējums paredz vēl vienas institūcijas izveidošanu, kas darbosies saskaņā ar valsts pārvaldes darbību regulējošajiem tiesību aktiem un kuras darbību nodrošinās pamatoti kritizētā Maksātnespējas administrācija. Administratoru asociācija uzsver, ka maksātnespējas procesā iesaistīto personu tiesību aizsardzību pēc būtības nevar nodrošināt valsts pārvaldes iestāde, bet šie jautājumi ir risināmi tiesā.

Tāpat Administratoru asociācija negatīvi vērtē tiesiskās aizsardzības procesa uzraugu institūta ieviešanu, neparedzot šīm personām nekādas kvalifikācijas vai pieredzes prasības.

Tiesiskās aizsardzības procesa uzraugu ieviešanas nepieciešamība tika pamatota, norādot, ka finansiālās grūtībās esoša uzņēmuma darbības atjaunošanas nodrošināšanai nepieciešamas zināšanas un pieredze finanšu un ekonomikas jomā, kas vairumam administratoru neesot pietiekama. Tomēr, tā vietā, lai noteiktu nepieciešamās profesionāls prasības, likumdevējs ir izšķīries atļaut tiesiskās aizsardzības procesa uzrauga pienākumus veikt ikvienai personai, kurai ir tiesības uzturēties Latvijā. Lai arī Maksātnespējas likumā paredzēts, ka arī šīm personām tiks piemērota disciplinārā atbildība, tomēr pastāv risks, ka atbildības piemērošana citu valstu pārstāvjiem būs neefektīva. Turklāt disciplinārā soda piemērošana nenovērsīs kreditoriem nodarīto kaitējumu. Tāpat pastāv risks, ka tiesiskās aizsardzības procesu uzraugošās personas, kuras būs problemātiski uzraudzīt, var tikt izmantotas uzņēmumu ļaunprātīgai pārņemšanai.

Administratoru asociācija pauž nožēlu, ka šodien pieņemtie grozījumi Maksātnespējas likumā neveicina maksātnespējas procesa mērķu sasniegšanu – kreditoru prasījumu segšanu pēc iespējas lielākā apmērā. Likums nerisina arī citas maksātnespējas procesā pastāvošās problēmas.

Lai arī Tieslietu ministrija minētos grozījumus Maksātnespējas likumā uzskata par nozīmīgu soli maksātnespējas jomas attīstībā, Administratoru asociācija norāda, ka pieņemtās fragmentārās likuma izmaiņas nesasniegs sākotnējos maksātnespējas jomas reformas uzstādījumus.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties