25. Septembris 2019 13:44
Jaunumi
Neskatoties uz sadarbības sākšanu ar RSU, Ģirģens aizvien cer uz Nacionālās drošības akadēmijas izveidi

Lai arī valdība nesen atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) priekšlikumu par ilgtermiņa sadarbību likumsargu izglītošanā ar Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzskata, ka tuvākajā nākotnē ir jādomā par Nacionālās drošības akadēmijas izveidošanu.

Ministrs šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā ar deputātiem diskutēja par tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu izglītības sistēmas pilnveidi. Lai gan ministrs uzskata, ka nākotnē ir jādomā par Nacionālās drošības akadēmijas izveidošanu, viņš atzina, ka sadarbības īstenošana ar RSU esošajos apstākļos ir labākais risinājums. Turklāt RSU plānots veidot jaunu struktūrvienību likumsargu izglītošanai.

"Ja man prasa kāds būtu pareizais virziens, tad es viennozīmīgi uzskatu, ka tuvākajā nākotnē ir jārunā par Nacionālās drošības akadēmijas izveidošanu kā vienotu veselu. Šādā akadēmijā sagatavotu gan tiesībsargājošo iestāžu speciālistus, gan drošībniekus, gan citus nepieciešamos speciālistus," uzsvēra ministrs.

Ģirģens gan argumentēja, ka, veidojot šādu akadēmiju, ir jābūt skaidram, atbilstošam finansējumam un vīzijai par atbilstošu izglītības saturu. Viņš uzsvēra, ka akadēmijas izveidošana nenozīmē tikai izglītības saturu, bet arī atbilstošas infrastruktūras izveidošanu.

Ministrs sprieda, ka šāda akadēmija, piemēram, varētu atrasties Rīgā, Ezermalas ielā, kur savulaik jau atradās likvidētā Policijas akadēmija, bet patlaban izvietota Valsts policijas koledža. Ezermalas ielas kompleksā arī patlaban atrodas Nacionālā aizsardzības akadēmija un Nacionālo bruņoto spēku struktūrvienības.

"Ir jābūt skaidriem resursiem un saturiskai skaidrībai par to, kādos virzienos apmācām un kādus speciālistus iegūstam. Tam visam jābūt pieskaņotam infrastruktūras objektam, kā, piemēram, Valsts policijas koledžā. Šādā akadēmijā jābūt nevis vienkārši telpām, bet arī telpām, kur veikt intelektuālās attīstības un fiziskās gatavības testus. Jāredz vīzija, sākot no izglītības satura un beidzot ar infrastruktūru," atkārtoti uzsvēra ministrs.

Viņš norādīja, ka ir jādefinē, kuras ministrijas un iestādes šajā projektā piedalās, proti, vai tā ir tikai IeM, vai sadarbība notiek arī ar Aizsardzības ministriju. "Ja viss ir saplānots un valsts spēj nodrošināt pilnvērtīgus finanšu resursus, tikai tad varam runāt par pilnvērtīgu šādas akadēmijas izveidošanu," teica ministrs.

Savukārt patlaban IeM ar pieejamiem finanšu līdzekļiem ir paveikusi maksimālo, lai tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām, sākot no 2020. gada rudens, efektīvi nodrošinātu izglītību RSU, uzskata Ģirģens. "Jautājums, protams, būs par kvalitātes līmeņa turēšanu. Kamēr latiņu turēsim, neviens mums neliedz paralēli domāt par jauna bloka izveidi nākotnē," piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka šogad maijā valdība atbalstīja likumsargu izglītošanai paredzētas jaunas struktūrvienības izveidi kādā no universitātēm. Tāpat valdība uzdeva IeM kopīgi ar Izglītības un zinātnes ministriju sagatavot informatīvo ziņojumu par konkrētas valsts universitātes izvēli.

Savukārt 17. septembrī valdība atbalstīja IeM priekšlikumu par ilgtermiņa sadarbību likumsargu izglītošanā ar RSU.

Kā tika norādīts IeM sagatavotajā ziņojumā valdībai, ņemot vērā apstākli, ka studiju procesā ir nepieciešams nodrošināt kvalitāti, stabilitāti un pēctecību, nepieļaujot pārtraukumus studiju procesā, IeM nolēmusi virzīt priekšlikumu par ilgtermiņa sadarbības īstenošanu ar RSU, kura ārējā studiju virziena "Iekšējā drošība un civilā aizsardzība" kvalitātes izvērtējumā ir saņēmusi pozitīvu akreditāciju uz maksimālo termiņu.

Tāpat RSU paudusi apņemšanos profesionālās bakalaura studiju programmas absolventiem nodrošināt iespēju kvalificēties uzņemšanai profesionālajā maģistra studiju programmā jurista kvalifikācijas iegūšanai, vienlaikus investējot universitātes līdzekļus kvalitatīvas studiju vides un infrastruktūras attīstībā, norādīja IeM.

Jūnijā RSU Senāts lēma par jaunas struktūrvienības izveidi un atbilstošu studiju programmu īstenošanu tiesībaizsardzības iestāžu speciālistu sagatavošanā, nodrošinot struktūrvienību ar nepieciešamo akadēmisko un administratīvo kapacitāti.

IeM aprēķinājusi, ka tiesībaizsardzības iestādēm likumsargu studijām laikā no 2021. līdz 2025. gadam nepieciešami 6,7 miljoni eiro.

Saskaņā ar valdības lēmumu tiesībaizsardzības iestādēm uzdots 2020. gadā noslēgt vienošanos ar RSU par sagatavojamo speciālistu skaitu pamatfunkciju izpildei atbilstoši piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

RSU jau patlaban nodrošina Valsts policijas amatpersonu izglītošanu. 2017. gada sākumā par iepirkuma uzvarētāju atzina RSU, ar kuru Valsts policija noslēdza pakalpojuma līgumu par Valsts policijas amatpersonu otrā līmeņa profesionālās augstākās izglītības nodrošināšanu no 2017. gada līdz 2022. gadam.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties