16. Oktobris 2019 08:56
Jaunumi
Tiesu administrācija izstrādā rīku lietu izskatīšanas ilguma prognozēšanai

Tiesu administrācija sadarbībā ar Latvijas Universitātes un informācijas tehnoloģijas (IT) uzņēmuma "Microsoft" Inovāciju centru strādā pie projekta, kas ļaus prognozēt gaidāmās tiesvedības ilgumu, aģentūrai LETA pavēstīja Tiesu administrācijas pārstāvis Vjačeslavs Mitņičuks.

Pamatojoties uz tiesvedības raksturojošajiem faktiem, piemēram, prasības apmērs, apsūdzības panti un dalībnieku skaits, būs iespējams prognozēt gaidāmās tiesvedības ilgumu, ko varēs ņemt vērā gan lietas dalībnieki, gan tiesu darbinieki. 

Tiesu administrācijas direktora pienākumu izpildītājs Andris Munda norādīja, ka valsts sektoram un katrai valsts iestādei nākotnē būs jāņem vērā izmaiņas tehnoloģijās un jāsāk izvērtēt mašīnmācīšanās un datu analīzes tehnoloģijas lēmumu pieņemšanas, klientu apkalpošanas un procesu optimizēšanas jomās.

Attiecīgi viņš norādīja, ka jau kopš 2017. gada Tiesu administrācija izmanto biznesa inteliģences platformu, lai apstrādātu informāciju no dažādām valsts informācijas sistēmām, sniegtu ieskatu tiesu, zemesgrāmatu nodaļu un zvērinātu tiesu izpildītāju darbā, un pieņemtu ātrākus, datos balstītus lēmumus, izmantojot biznesa inteliģences platformu MicroStrategy.

Turpretim Mitņičuks skaidroja, ka privātais sektors jau ilgāku laiku izmanto biznesa inteliģences risinājumus, lai veicinātu savu konkurētspēju, tāpēc ir tikai loģiski, ka valsts sektors izmanto šos risinājumus, lai optimizētu administratīvos procesus, samazinātu tiesvedību ilgumu un veicinātu sabiedrības apmierinātību ar tieslietu sistēmu, kā arī uzticēšanos tai. 

Mitņičuks ir pārliecināts, ka tiesvedības ilguma prognoze ne vien sekmēs vidējās tiesvedības ilguma samazinājumu, bet palīdzēs lietas dalībniekiem plānot tiesvedības aptuveno ilgumu, kas aprēķināts izmantojot mašīnmācīšanās modeli.

Projekts tiek īstenots ar Eiropas Sociālā fonda "Justīcija attīstībai" atbalstu. Paredzēts, ka līdz šī gada beigām jaunais rīks būs pieejams iedzīvotājiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties