2. Jūnijs 2023 14:12
Jaunumi
Sperti nozīmīgi soļi tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu izglītības sistēmas pilnveidē

1. jūnijā Ministru kabinets (MK) izskatīja Iekšlietu ministrijas informatīvo ziņojumu “Par tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonu izglītības sistēmas reformu ieviešanas gaitu”, kas sagatavots, lai informētu MK par veiktajiem pasākumiem saistībā ar izmeklētāja profesijas standarta pilnveidošanu, konsorcija “Iekšējās drošības akadēmija” (IDA) izveidošanu starp Iekšlietu ministriju, Valsts policijas koledžu (VPK), Rīgas Stradiņa universitāti un Latvijas Universitāti, Izmeklētāju mācību centra izveidi un tā īstenotajām aktivitātēm, kā arī lai informētu valdību par turpmāk plānotajām darbībām un reformu rīcībpolitiku.

Lai pilnveidotu izmeklētāju profesijas kvalifikāciju, pagājušā gada 12. oktobrī tika apstiprināts izstrādātais izmeklētāja profesijas standarts krimināltiesību jomā, kurā ietvertas prasības un izmeklētājam nepieciešamās profesionālās zināšanas un kompetences. Tāpat pagājušā gada 14. decembrī tika apstiprināts izstrādātais Valsts policijas vecākā virsnieka profesijas standarts par nepieciešamajām profesionālajām zināšanām un kompetencēm.

Atbilstoši konsorcija IDA dibināšanas līgumam ir izveidotas un darbojas vadošās konsorcija IDA lēmējinstitūcijas - Stratēģiskās uzraudzības padome un Studiju programmu padome. Lai uzsāktu studijas jau šā gada septembrī, sešu IDA studiju programmu projekti un to pavadošie dokumenti ir saskaņoti ar augstāko izglītības iestāžu lēmējinstitūcijām un iesniegti licencēšanas un akreditācijas institūcijai - Augstākās izglītības kvalitātes aģentūrai.

Likumprojekta “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam” sagatavošanas procesā izveidota jauna budžeta programma “Iekšējās drošības akadēmija”, paredzot tajā finansējumu 1 130 066 eiro, kas tiks piešķirts izdevumu segšanai Rīgas Stradiņa universitātei un Latvijas Universitātei, bet VPK finansējums, kā līdz šim, plānots budžeta apakšprogrammā “Valsts policijas darbība”.

IDA studiju pilnveidošanai Iekšlietu ministrija ir uzrunājusi Eiropas Savienības aģentūru CEPOL (European Union Agency for Law Enforcement Training) atbalsta sniegšanai un studiju un pētniecības kvalitātes kontrolei, tai skaitā studiju programmu satura ekspertīzes īstenošanai.

Vienlaikus, lai nepieļautu būtiskus valsts budžeta finansiālos resursus atlīdzības izmaksai, nolemts IDA pirmā cikla augstākās izglītības programmā “Pirmstiesas izmeklēšana” pilna laika studiju formā reflektantus nepieņemt dienestā Valsts policijā, bet gan organizēt uzņemšanu Latvijas Universitātē vispārējā konkursa kārtībā, vienlaikus paredzot līgumsaistības ar reflektantu par finansiālām saistībām studiju vai dienesta attiecību pārtraukšanas gadījumā, nenostrādājot izmeklēšanas iestādē noteiktu termiņu – 5 gadus.

VPK ietvaros ir izveidots un darbu uzsācis Izmeklētāju mācību centrs (IMC), kura kompetencē ir nodrošināt pieaugušo neformālās un profesionālās pilnveides izglītības pasākumus Valsts policijas un citu tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonām - izmeklētājiem, operatīvajiem un analītiskajiem darbiniekiem. IMC 2022.gadā īstenoja virkni mācību pasākumu un kopumā izsniedza 803 apliecinājumus par kursu apguvi. IMC tiek izmantota vairāku tiesībaizsardzības institūciju darbinieku apmācību grupu veidošana efektīvākai savstarpējās pieredzes apmaiņai un profesionālo kontaktu veidošanai, kā arī ir uzsākta sadarbība ar Tieslietu akadēmijas projekta ieviešanas komandu.

Tāpat Ministru kabinets atbalstīja grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā ar tālāku virzību izskatīšanai Saeimā steidzamības kārtā. Ar grozījumiem tiek paplašināts to tiesībaizsardzības iestāžu loks, kuras var nosūtīt nodarbināto uz izglītības iestādi attiecīgu dienesta (darba) pienākumu izpildei nepieciešamās izglītības iegūšanai, kvalifikācijas celšanai, tostarp arī Iekšējās drošības akadēmijā (IDA).

Turpmāk ne tikai Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes, Ieslodzījuma vietu pārvaldes, valsts drošības iestādes amatpersonas vai karavīrus, bet arī Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes un Iekšējās drošības pārvaldes, prokuratūras, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonas varēs norīkot studijām kvalifikācijas celšanai. Tāpat tiesībaizsardzības iestāžu nodarbinātajiem, kuri izglītību iegūs, nepārtraucot dienesta (amata, darba) pienākumu izpildi, plānots, ka tiks apmaksāti ceļa izdevumi nokļūšanai uz / no izglītības iestādes un naktsmītnes izdevumi.

Jau ziņots, ka 2022. gada 25. oktobrī Iekšlietu ministrija, Valsts policijas koledža, Rīgas Stradiņa universitāte un Latvijas Universitāte parakstīja līgumu par ilgtermiņa konsorcija “Iekšējās drošības akadēmija” izveidi, kurā apvienojot mācībspēkus un citus resursus, studēt varēs vidusskolu absolventi, kā arī tiesībaizsardzības iestāžu (Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts robežsardzes, Iekšējā drošības biroja, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Ieslodzījumu vietu pārvaldes, Ģenerālprokuratūras, Valsts ieņēmumu dienesta) nodarbinātie ar iestādes norīkojumu. Izglītības ieguve tiek pilnībā finansēta no valsts budžeta līdzekļiem.

Tāpat Iekšlietu ministrija Informatīvajā ziņojumā izteikusi priekšlikumus normatīvā regulējuma grozījumiem un izstrādei. Vairāk par IDA studiju iespējām: http://www.ida.edu.lv

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties